SpaceX se pregăteşte să trimită patru astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale
SpaceX va trimite joi patru astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în cadrul celei de-a doua misiuni de rutină a companiei după reluarea de către Statele Unite a zborurilor spaţiale cu echipaj uman şi prima cu un european la bord, informează AFP marţi.
Lansarea este programată la 22 aprilie, la ora 6:11 (10:11 GMT), de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida.
Misiunea numită ''Crew-2'' include doi astronauţi americani, Shane Kimbrough şi Megan McArthur, dar şi pe japonezul Akihiko Hoshide şi pe francezul Thomas Pesquet de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Toţi au mai călătorit anterior în spaţiu.
ESA a denumit misiunea ''Alpha'', cu referire la Alpha Centauri, sistemul stelar cel mai apropiat de sistemul nostru solar.
SpaceX, fondată de Elon Musk, a încheiat un parteneriat cu NASA pentru transporturi spaţiale într-un moment în care capsula Starliner a companiei Boeing acumulează întârzieri ale zborurilor-test.
Succesul din mai 2020 al primului zbor-test cu echipaj uman al SpaceX a pus capăt monopolului Rusiei asupra zborurilor către ISS şi a restabilit capacitatea americanilor de a realiza astfel de misiuni, după suspendarea programului "Space Shuttle", în 2011.
Zborul de joi va reutiliza propulsorul din prima misiune, ''Crew-1'', o premieră, iar nava spaţială Crew Dragon va fi aceeaşi cu care a fost efectuat zborul-test.
Thomas Pesquet a declarat reporterilor că prezenţa sa subliniază angajamentul Europei în cucerirea spaţiului. ''Este important pentru noi, ca agenţie (spaţială), deoarece facem parte din programul ISS de 20 de ani şi intenţionăm să participăm la ceea ce se va petrece în continuare'', a declarat francezul, făcând aluzie în special la programul de zbor cu echipaj uman pe Lună, Artemis.
Staţie aglomerată
Thomas Pesquet s-a arătat entuziasmat, într-un interviu acordat AFP, faţă de ideea de a călători în capsula futuristă şi complet autonomă Crew Dragon, foarte diferită de navele ruseşti Soyuz pe care le cunoaşte. ''Modul în care este realizată, este pur şi simplu fantastic, ştii tot timpul ce se întâmplă'', a spus el.
''Soyuz este incredibil de fiabilă, dar trebui să înţelegi toate aceste informaţii (...) împrăştiate pe tabloul de bord'', a spus el adăugând că ''de aceea antrenamentul a fost mult mai lung''.
Cei patru astronauţi se vor intersecta timp de câteva zile cu membrii echipajului ''Crew-1'' înainte ca aceştia să revină din misiunea lor de şase luni.
Staţia spaţială va fi neobişnuit de plină, cu nu mai puţin de unsprezece persoane la bord, dintre care trei ruşi.
Thomas Pesquet şi colegul său japonez Hoshide intenţionează să îmbogăţească mâncarea de pe ISS cu felul de mâncare de la ei de acasă. Pesquet a dezvăluit că în meniu se vor regăsi clătitele franţuzeşti Crepes Suzette.
Mini-creiere
În timpul misiunii sale, echipa va fi responsabilă de efectuarea a numeroase experimente ştiinţifice. Potrivit lui Thomas Pesquet, printre experimentele preferate se numără examinarea efectelor imponderabilităţii asupra organoizilor cerebrali (mini-creiere create în laborator).
Oamenii de ştiinţă speră că aceste cercetări vor ajuta agenţiile spaţiale să se pregătească pentru misiuni în cadrul cărora echipajele de la bord vor fi expuse la dificultăţile din spaţiu pentru perioade lungi de timp şi vor contribui chiar la combaterea afecţiunilor cerebrale pe Pământ.
Un alt element important al misiunii: modernizarea sistemului de alimentare cu energie solară al staţiei prin instalarea unor noi panouri compacte care se derulează precum un uriaş covor de yoga, notează AFP.
Lansarea ''Crew-2'' coincide cu Ziua Planetei Pământ şi, până la întoarcerea sa, în toamnă, echipajul va contribui la studii asupra mediului prin realizarea a 1,5 milioane de imagini cu fenomene precum dezvoltarea algelor şi utilizarea iluminatului artificial pe timp de noapte. AGERPRES