SpaceX a lansat alţi 58 de sateliţi din proiectul Starlink şi 3 sateliţi SkySat
Compania SpaceX, deţinută de magnatul Elon Musk, şi-a extins constelaţia Starlink pentru internet de mare viteză la nivel global prin lansarea, sâmbătă dimineaţă, a 58 de sateliţi de la baza din Florida, alături de alţi trei sateliţi mai mici ai Skysat, relatează UPI şi EFE.
Încărcătura a fost lansată cu racheta reutilizabilă Falcon 9 de la Cape Canaveral, conform programării, la ora locală 5:21 (9:21 GMT).
Această lansare a fost cea de-a noua misiune Starlink, numărul sateliţilor de comunicaţii de pe orbită incluşi în acest proiect ajungând la 538 - cel mai mare pentru o astfel de constelaţie.
Începând cu următoarea lansare, programată pentru 22 iunie, SpaceX va monta dispozitive de blocare a refracţiei luminii solare pe toţi sateliţii Starlink astfel încât aceştia să fie mai puţin vizibili de pe Pământ. Astronomii şi pasionaţi de astronomie s-au plâns că sateliţii sunt prea strălucitori şi le îngreunează activitatea de observare a cerului.
Racheta Falcon 9 a transportat, de asemenea, trei sateliţi SkySat pentru compania Planet - fostă Planet Labs - cu sediul în San Francisco. Planet a fost fondată în 2010 de Will Marshall, Robbie Schingler şi Chris Boshuizen, foşti cercetători la NASA, cu scopul de a utiliza spaţiul pentru a îmbunătăţirea vieţii pe Pământ. Compania a anunţat că are peste o sută de sateliţi pe orbită - unii de dimensiunea unei cutii de pantofi - care colectează zilnic imagini de pe Terra, cuprinzând aproape 100 de milioane de kilometri pătraţi.
SpaceX a trimis pe orbită o altă tranşă de sateliţi din proiectul său Starlink, la începutul acestei luni, la doar câteva zile după ce a lansat în spaţiu doi astronauţi ai NASA - primul zbor spaţial cu echipaj uman operat de o companie privată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi lansat de pe teritoriul american.
Viitoarea reţea de sateliţi Starlink va face posibil un acces la internet mai economic şi de mare viteză, destinat în special persoanelor aflate în locuri izolate sau lipsite de un furnizor de servicii online. AGERPRES