Soții Puica din Arad, condamnați pentru evaziune în România, au fost arestați la Belfast
Soții Valentin și Elena Puica au fost arestați la Belfast, în Irlanda de Nord. Cei doi erau condamnați în România pentru o evaziune de aproape un milioan de euro.
Soții Valentin și Elena Puica, împreună cu Marius Ghierghiu și-au primit pedepsele după ce au dat „un tun” statului de 964.299 de euro. De când procurorii arădeni au descoperit „afacerea” soților Puica (în 2013 au fost trimiși în judecată, Tribunalul Arad emițând pe numele lor mandate de arestare preventivă), cei doi au fugit din țară. Pozele soților apar pe site-ului Interpol, fiind căutați de autorități în toată lumea pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și grup infracțional organizat. Tribunalul Arad a condamnat-o pe Elena Puica la 6 ani de închisoare cu executare, pe soțul ei, Valentin Puica, la 7 ani de închisoare de executare și pe cel de-al treilea inculpat în acest dosar de evaziune fiscală, Marius Ghierghiu la 5 ani de închisoare cu executare.
Totodată, Tribunalul Arad i-a obligat pe cei trei să restituie statului prejudiciu creat: 964.299 de euro, plus majorări și dobânzi. La cererea ANAF, reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad, instanța a instituit sechestru asigurător și poprirea asigurătorie asupra tuturor bunurilor și conturilor celor trei până când prejudiciul creat statului va fi stins.
Soluția Tribunalului
Soluția pe scurt a Tribunalului stipulează: „Condamnă pe inculpatul Puica Valentin Ioan la pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare. Condamnă pe inculpata Puica Elena la pedeapsa de 6 ani închisoare. Condamnă pe inculpatul Ghierghiu Marius Florin la pedeapsa de 5 ani închisoare. Admite acţiunea civilă exercitată de partea civilă Statul român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad şi obligă inculpaţii, în solidar, să plătească părţii civile suma de 4.117.751 lei (echivalentul, la data săvârşirii faptei, a 964.299 euro), actualizată cu majorările, dobânzile şi penalităţile legale aferente, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, până la plata efectivă a prejudiciului. Admite cererea formulată de partea civilă şi instituie sechestrul asigurător şi poprirea asigurătorie, asupra tuturor bunurilor şi conturilor celor trei inculpaţi, până la concurenţa sumei datorate părţii civile. Menţine sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa procurorului din 30.10.2012. Obligă pe fiecare inculpat la câte 6.000 lei, cheltuieli judiciare către stat”.
Potrivit procurorilor care au anchetat cauza „cei trei inculpați, în perioada aprilie 2011 – martie 2012, prin intermediul a trei firme au făcut achiziţii de mărfuri din spaţiul intracomunitar pe care nu le-au înregistrat în actele contabile, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 964.229 de euro. La începutul anului 2011, inculpații au conceput un plan prin care să înfiinţeze mai multe societăţi comerciale având ca administratori persoane insolvabile, cu nevoi financiare şi cu un grad de instrucţie precar (6-8 clase) care să nu le permită înţelegerea fenomenului evazionist ce se va desfăşura prin intermediul respectivelor societăţi, iar în cazul în care autorităţile vor descoperi faptele comise, aceştia să fie cei traşi la răspundere penală. Astfel, persoanelor care au acceptat ca pe numele lor să fie înfiinţate societăţile comerciale, inculpaţii le-au promis sume de bani cuprinse între 800 şi 1.500 de lei cu promisiunea că firmele vor funcţiona o perioadă scurtă de timp şi că nu vor avea nici o răspundere pentru activitatea acestora. Cei trei inculpaţi au achiziţionat cantităţi mari de mărfuri din spaţiul Comunităţii Europene, constând în produse alimentare pe care le-au distribuit pe teritoriul naţional prin intermediul celor trei societăţi”. La data anchetării dosarului procurorii au spus, privitor la modul de operare folosit de către inculpaţi, că acesta este cunoscut sub denumirea de evaziune de tip „missing trader” şi implică achiziţia unor cantităţi mari de mărfuri în termen scurt din spaţiul intracomunitar de către societăţi comerciale fantomă ai căror reprezentanţi dispar ulterior, nu pot fi identificaţi sau sunt insolvabili. Astfel că taxele către bugetul consolidat al statului vor rămâne neachitate, de cele mai multe ori neexistând posibilitatea identificării persoanelor care au conceput acest mecanism fraudulos.
În 5 noiembrie 2014, Valentin Puica a mai primit o condamnare, tot pentru evaziune fiscală, pronunțată de Tribunalul Arad. Judecătorii l-au condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, într-un alt dosar, având ca obiect tot evaziunea fiscală. Instanța a hotărât obligarea inculpatului la plata a 381.676 lei către ANAF. Sentința nu este definitivă.