Lumea este în pericol din cauza unui om dispus să facă orice pentru a-şi atinge propriile scopuri meschine. Ideea este desprinsă din mărturiile obţinute de autorii documentarului de la soţii de foşti oligarhi apropiaţi de Putin şi de la un om de afaceri occidental care a fost cândva cel mai mare investitor străin în Rusia.
În opinia Tatianei Fokina, soţia fondatorului companiei Euroset, Evgheni Cicivarkin, Putin este un om paranoic şi răzbunător, care vede trădători la fiecare pas şi nu iartă nimic.
„De câte ori închei un pact cu diavolul (Putin, n. red.), vor exista consecinţe. Dacă faci cu partea întunecată, aceasta va veni să te bântuie mai târziu”, spune ea.
Dat în judecată în 2005 pentru importuri de echipamente de telefonie mobilă, Evgheni Cicivarkin a renunţat la afacere şi a fugit din Rusia. Din 2014 încoace, fostul oligarh avertizează Occidentul că riscă războaie multiple dacă nu îl opreşte pe Putin. În 2019, Cicivarkin a declarat că Putin duce Rusia într-un război cu inamici inexistenţi.
Contesa Aleksandra Tolstoi, o rudă îndepărtată a celebrului scriitor rus Lev Tolstoi, vorbeşte la rândul ei despre brutalitatea unui om mic şi complexat.
Femeia a petrecut ani de zile alături de Serghei Pugaciov, cunoscut drept „Casierul lui Putin” înainte de a cădea în dizgraţie.
La începutul războiului din Ucraina, declanşat de Putin pe 24 februarie, contesa de origine rusă dezvăluise că a stat în aceeaşi cameră cu actualul lider de la Kremlin. „Am fost în aceeaşi cameră cu Putin în 2008 şi era foarte diferit de cum îl vedem azi la ştiri. Avea multă încredere în el. Acum e furios şi a pierdut controlul”, spunea ea.
La rândul lui, Serghei Pugaciov crede că Putin probabil va fi înlăturat de la putere de fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev şi oamenii săi, care au propriile nemulţumiri legate de modul în care au fost îndepărtaţi de la Kremlin în 2012.
Bill Browder, CEO al Fondului Hermitage, îşi aduce aminte că Putin a fost propulsat la putere într-o Rusie a lui Boris Elţîn împărţită de 22 de oligarhi cu influenţă politică şi comportament mafiot. Aceştia l-au văzut ca un „funcţionar plictisitor” care poate fi manevrat, dar, odată instalat la Kremlin, în anul 2000, Putin a pretins rolul de naş al mafiei. A cerut o cotă parte din profiturile oligarhilor lui Elţîn şi s-a dedat unor pedepse împotriva celor care nu s-au supus dorinţelor sale. Astfel, cei care s-au opus lui Putin au fost deposedaţi de afaceri şi de unele bunuri şi au ajuns fie în închisoare, fie în exil, fie în mormânt.
„Putin este bolnav, dar nu la modul în care majoritatea oamenilor cred că el este bolnav. Putin este bolnav mintal, dar a fost ca un psihopat încă din copilărie. Boala lui Putin îl face să nu aibă empatie, este lipsit de conştiinţă, de emoţii umane normale, când vine vorba de soarta altor oameni”, spune Browder, care a devenit un critic vehement al Kremlinului după moartea unui fost jurist de-al său într-o închisoare din Rusia.
În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Tatiana Fokina crede că Putin este dispus să facă orice pentru că este bolnav, lucru ţinut în secret la Kremlin.