Soţia trezorierului PSD Mircea Drăghici, condamnată într-un dosar de abuz în serviciu şi fals; decizia nu este definitivă
Georgiana Drăghici, soţia trezorierului PSD Mircea Drăghici, a fost condamnată marţi de Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, într-un dosar de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri legat de organizarea unei tabere politice pentru tineretul PSD din Argeş cu bani de la Ministerul Tineretului şi Sportului.
În acelaşi dosar, Cristian Meleşteu, fost director în MTS, şi Doru Marian Bălăşoiu au primit tot 3 ani închisoare cu suspendare.
Pe latură civilă, instanţa a constatat că prejudiciul reţinut în sarcina celor trei a fost achitat.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
În martie 2016, Cristian Meleşteu, fost director al Direcţiei Programe şi Activităţi pentru Studenţi din cadrul MTS, a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu.
De asemenea, Georgiana Drăghici, la data faptelor preşedinte al Tineretului Social Democrat (TSD) Argeş, a fost acuzată de săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participaţie improprie la abuz în serviciu, instigare la mărturie mincinoasă şi instigare la favorizarea făptuitorului, iar Doru Marian Bălăşoiu de fals material în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi participaţie improprie la abuz în serviciu.
Procurorii susţin că Meleşteu, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi sub pretextul desfăşurării proiectului studenţesc ED-ECO Sport, a contribuit la organizarea unei tabere politice de dezvoltare personală şi leadership pentru organizaţia de tineret a PSD la două hoteluri ce se află în administrarea Complexului Sportiv Naţional Poiana Braşov.
Toate cheltuielile de cazare şi masă ale celor 102 de participanţi, conform diagramelor de cazare, în cuantum de 14.000 lei, destinate desfăşurării proiectului respectiv, în perioada 22 - 24 noiembrie 2013, au fost suportate din fondurile publice gestionate de către MTS, sumă ce ar fi constituit un folos necuvenit pentru PSD.
Conform DNA, mulţi dintre cei care figurau pe lista de participare la acel proiect erau studenţi ai unei facultăţi din Piteşti, care însă nu au fost efectiv prezenţi la eveniment.
Procurorii mai susţin că Georgiana Drăghici i-a solicitat unei alte persoane, în decembrie 2013, să transmită prin e-mail un tabel cuprinzând datele unor studenţi ai facultăţii respective, destinatari fiind Doru Marian Bălăşoiu şi încă o persoană, cu indicaţia de a-l completa cu mai multe tipuri de scris.
"În aceeaşi perioadă şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Bălăşoiu Doru Marian, la solicitarea inculpatei Drăghici Georgiana, a falsificat semnăturile unor studenţi ai facultăţii din Piteşti, care apar pe lista participanţilor fictivi la proiectul studenţesc ED-ECO Sport, pe diagrama de cazare şi pontajul de masă. Aceste documente au fost avute în vedere de către funcţionari din cadrul MTS la aprobarea decontării nelegale a proiectului menţionat, fără a avea cunoştinţă despre caracterul formal al proiectului sau despre fictivitatea documentelor anexă", spun procurorii.
Ei mai arată că, în aprilie 2016, cu ocazia audierii în calitate de martor în dosar, Georgiana Drăghici "a făcut afirmaţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştia cu privire la aspectele esenţiale" şi a determinat o altă persoană să facă afirmaţii mincinoase în cadrul declaraţiei de martor dată în cauză, cu scopul evitării implicării sale în cercetări şi favorizării inculpatului Doru Bălăşoiu.
MTS s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 14.000 de lei, reprezentând suma achitată pentru cheltuielile de cazare şi masă ale participanţilor la tabăra politică, iar Complexul Sportiv Naţional Poiana Braşov s-a constituit parte civilă cu suma de 7.889 de lei, reprezentând suma neîncasată prin neaplicarea tarifelor de cazare şi masă pentru terţi. AGERPRES