Șoseaua spectaculoasă din Pasul Buceș Vulcan, poarta de intrare în inima munților Apuseni VIDEO

Șoseaua spectaculoasă din Pasul Buceș Vulcan, poarta de intrare în inima munților Apuseni VIDEO

Un tronson al Drumului național 74 Brad - Abrud, care traversează Pasul Buceș Vulcan (video), legând județele Hunedoara și Alba a fost reabilitat recent, iar călătoria șoferilor prin cel mai spectaculos loc al rutei din Munții Apuseni devine astfel mai atractivă.

DN 74, Pasul Buceș- Vulcan. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL

DN 74, Pasul Buceș- Vulcan. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL

În nordul județului Hunedoara, trecerea călătorilor din ținuturile Metaliferilor spre munții Apuseni are loc pe la poalele Muntelui Vulcan, unde Pasul Buceș Vulcan leagă județele Hunedoara și Alba.

Aflat la 25 de kilometri de municipiul Brad, muntele cenușiu înconjurat de Drumul Național 74 Brad - Abrud (video) se înfățișează ca un perete de stânci cu forme proeminente, care se ridică deasupra pădurilor și satele localnicilor.

Drumul național 74 Brad - Abrud a fost reabilitat recent, pe unele porțiuni, și se numără printre traseele spectaculoase care străbat Munții Apuseni. Este ruta de intrare dinspre Hunedoara spre așezările moților din jurul orașului Câmpeni și spre localitățile miniere Abrud, Zlatna și Roșia Montană, înconjurate de priveliștile pitorești ale Apusenilor.

Muntele Vulcan, rezervație a naturii

Cel mai atractiv loc al său este Vârful Vulcan (de 1.263 metri), ale cărui formațiuni stâncoase ocupă o suprafaţă de cinci hectare şi prezintă o diferenţă de nivel de peste 500 de metri faţă de trecătoarea de la Buceş.

Calcarele sale păstrează numeroase urme de fosile, iar pe platoul de pe vârful Vulcan (video) s-au format mai multe doline, înconjurate de pădure. Sute de specii de plante, unele rare, împodobesc muntele vizibil de la zeci de kilometri, din Alba și Hunedoara.

„Stâncile abrupte, fragmentate în turnuri, stâlpi şi colonade, donjoane şi forturi, despărţite prin râpi adinci în care s-au adunat uriaşe conuri de grohotiş, lapiezurile liniare şi cele în formă de brazde sau ogaşuri, dolinele şi avenele ivite înaintea turistului ce escaladează versanţii sau poposeşte pe întinderea platoului calcaros, toate creează impresia unui măreţ edificiu căzut în ruină, în urma unui cataclism apocaliptic”, informa revista România pitorească, în 1985.

Urcând dinspre municipiul Brad, odată ce parcurg serpentinele de la poalele muntelui, din satul Buceș-Vulcan (Hunedoara), călătorii coboară apoi uşor prin pădurile de pe Valea Cerniţa spre orașul Abrud din Alba (video), aflat la circa 40 de kilometri de Brad. Câteva parcări de pe șoseaua națională reprezintă locuri de unde călătorii pot urca spre înălțimile muntelui.

„Potecile care duc spre înălţimile sale sunt numeroase. Principalul drum de acces este cel care se desprinde din DN 74 în punctul Cotonou. După o oră de drumeţie, timp în care vom străbate cei 500 metri diferenţă de nivel dintre trecătoare şi vârf, vom atinge punctul cu cea mai mare altitudine. De aici, alte drumuri ne vor îndemna poate spre Strîmba, Brădişorul sau izvoarele Crişului Alb. Pentru valoarea sa peisagistica, rezervaţia geologică de pe muntele Vulcan a fost declarată monument al naturii, constituind astfel un obiectiv de prim-rang pentru turiştii de toate vârstele”, informa revista România Pitorească.

La poalele muntelui Vulcan, călătorii pot ajunge și pe un drum local de circa cinci kilometri, modernizat recent, care urcă din centrul comunei Blăjeni din Hunedoara (video).

În comuna Blăjeni din Hunedoara locuiesc mai puțin de 1.000 de oameni, iar ținutul din nordul județului Hunedoara este cunoscut amatorilor de excursii pentru masivul Buceş Vulcan, care oferă oaspeţilor săi o panoramă spectaculoasă asupra Ţării Moţilor.

Muntele Vulcan este și un reper istoric. În timpul Revoluţiei din Transilvania anilor 1848 - 1849, la poalele Masivul Buceş - Vulcan, moţii şi-au aşezat tabăra şi au purtat lupte grele pentru apărarea defileului.

Locul istoric este căutat în prezent de amatorii de fotografii și de excursii în natură.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii