S.O.S.! CORUPȚIA începe să BLOCHEZE administrarea STATULUI! Două cazuri într-o zi!
S.O.S.! CORUPȚIA începe să BLOCHEZE administrarea STATULUI! Două cazuri într-o zi!
Primul caz: Program guvernamental stopat pentru suspiciuni evidente de fraudă
Administrația Fondului de Mediu (AFM) a blocat după doar câteva ore de funcționare accesul la aplicația în care doritorii se pot înscrie pentru a beneficia de subvenția de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice, un program cu valoare de peste 650 de milioane de lei. Explicația oficială a AFM e că blocarea înscrierii a fost făcută ”pentru efectuarea unor analize asupra modului de functionare a inscrierii persoanelor fizice”. Un vicepreședinte al instituției arată însă că stoparea accesului la înscrieri are altă cauză. Potrivit surselor G4Media.ro, Ministerul Mediului ia în calcul să depună o plângere penală la DIICOT pentru verificarea situației.
Dorin Corcheș, vicepreședintele Administrației Fondului de Mediu, a declarat pentru Bihon.ro că ”a apărut o situație ce a ridicat o serie de suspiciuni. Unul dintre instalatori a introdus foarte multe cereri pe zona Sud-Vest”. Contactat de G4Media.ro, Corcheș a confirmat verificările făcute de instituție în legătură cu înscrierile din zona Olteniei și a spus că ”am oprit aplicația prin dispoziția președintelui AFM pentru a face unele verificări și analize cu privire la evoluția aplicației în prima zi de lansare”.
Corcheș a mai spus că, în doar 4 ore de la deschiderea aplicațiilor, fondurile alocate pentru regiunea Sud-Vest Oltenia s-au epuizat, astfel încât AFM a suspendat funcționarea aplicației informatice (fotovoltaice.afm.ro) la ora 16:30. Un anunț în acest sens a fost postat și pe pagina de Facebook a instituției.
Vicepreședintele Dorin Corcheș a refuzat să spună numele instalatorului care a înscris atât de multe aplicații într-un timp atât de scurt. Potrivit datelor publice, firma respectivă ar fi depus peste 2.700 de aplicații în doar câteva ore, mai mult decât aplicațiile depuse în oricare dintre celelalte șapte regiuni.
Președintele instituției, Cornel Brezuică, a refuzat să dezvăluie motivele pentru care a decis suspendarea aplicațiilor. Chestionat în mod repetat de reporterul G4Media.ro despre motiviele suspendării, Brezuică nu a vrut să spună altceva decât că e vorba de ”verificări”.
Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media.ro că oficialii Ministerului Mediului iau în calcul depunerea unei plângeri penale pentru posibila fraudare a aplicației electronice. Firma vizată ar fi depus proiecte pentru zona Olteniei, potrivit surselor citate.
Context. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat pe 7 septembrie că pe 10 septembrie, la ora 10.00, urma să se deschidă ”sesiunea de înscriere a solicitanţilor persoane fizice, în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”. E vorba de programul CASA VERDE FOTOVOLTAICE, pe care guvernul PSD-ALDE l-a promis încă din 2017. Prin acest program, cetățenii pot solicita 20.000 de lei bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare acasă.
Pe 10 septembrie, Administrația Fondului de Mediu a deschis sesiunea de înscriere pe site-ul https://fotovoltaice.afm.ro/. La doar câteva ore, AFM a anunțat oficial suspendarea înscrierilor, cu următorul mesaj: ”Pentru efectuarea unor analize asupra modului de functionare a inscrierii persoanelor fizice in cadrul Programului denumit generic CASA VERDE FOTOVOLTAICE, aplicatia informatica nu va fi disponibila incepand din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul in aplicatie, pentru inscrierea persoanelor fizice in Program, se va relua in cel mai scurt timp, dupa finalizarea analizelor efectuate”.
Ce s-a întâmplat ulterior? Marți, la ora 14:15, din cele 656 milioane de lei alocați pentru acest program, mai erau disponibili doar 333 milioane de lei, iar pentru Oltenia fondurile erau epuizate, după cum a declarat vicepreședintele Dorin Corcheș pentru Bihon.ro.
Și la ora publicării articolului accesul pe site-ul de înscrieri e blocat. Atât președintele Brezuică, cât și vicepreședintele Corcheș au declarat pentru G4Media.ro că speră ca aplicația să fie redeschisă ”cât mai curând posibil”, fără a da însă o dată exactă.
Cazul doi: Lucrători ai SAS Mureș au reclamat MAI, DGA şi DNA "periclitarea sistemului de apărare a ordinii şi siguranţei publice"
Aproximativ 20 de lucrători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş au sesizat Ministerul Afacerilor Interne, Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la o serie de aspecte din interiorul serviciului, care "duc la periclitarea şi disfuncţionalitatea întregului sistem de apărare a ordini şi siguranţei publice pe plan local şi naţional", însă conducerea inspectoratului susţine că nu există nicio vulnerabilitate.
"Lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, Serviciului pentru Acţiuni Speciale, vă aduc la cunoştinţă următoarele aspecte ce se petrec în cadrul I.P.J.Mureş şi la nivelul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mureş, fapte care, din punctul nostru de vedere, duc la periclitarea şi disfuncţionalitatea întregului sistem de apărare a ordini şi siguranţei publice pe plan local şi naţional. Luptătorii din cadrul IPJ Mureş vă solicită sprijinul în vederea susţinerii şi depistării persoanelor responsabile de situaţia defectuoasă, necorespunzătoare şi nelegală a activităţii acestui departament de urgenţă", au arătat lucrătorii SAS.
Majoritatea lucrătorilor SAS din IPJ Mureş, excepţie făcând tinerii încadraţi recent, au solicitat instituţiilor sesizate verificarea unor aspecte, despre care spun că ar fi fost aduse la cunoştinţa conducerii IPJ Mureş în repetate rânduri, însă susţin că nu s-a luat nicio măsură, cu excepţia unor "intimidări şi ameninţări" formulate la adresa lucrătorilor SAS.
Plângerea celor din SAS vizează atât aspecte legate de repartizarea pe schimburi a lucrărilor SAS, adică una, două sau trei persoane, în loc de patru, fapt ce ar duce la imposibilitatea capacităţii operaţionale la nivelul judeţului, sau depăşirea timpului de muncă, cât şi aspecte legate de persoana numită la conducerea acestui serviciu, despre care susţin că a fost cercetată penal pentru evaziune fiscală.
Lucrătorii SAS susţin că în ultima perioadă li se dau tot felul de sarcini neconforme cu statutul lor, inclusiv să verifice lacătele de la arest, şi că uneori nici nu sunt solicitaţi să intervină de către conducerea serviciului, un exemplu fiind şi evenimentul din Târgu Mureş când un lider al unui clan din Reghin s-a plimbat călare pe un cal chiar prin faţa sediului IPJ Mureş, imediat ce a fost eliberat din arest, fiind aşteptat de circa 30 de persoane.
Angajaţii mai susţin că de la numirea noului şef al serviciului, atât în fişa postului, cât şi în Anexa la fişa postului pentru lucrătorii S.A.S. Mureş au fost cuprinse prevederi care ar fi pe lângă legislaţia în vigoare, în sensul că un lucrător "face parte din rezerve de intervenţie, în afara orelor de program..." fapt ce ar contraveni prevederilor Dispoziţiei nr. 37 din 27.07.2009.
De asemenea, luptătorii SAS susţin că sunt obligaţi să consemneze în agenda de lucru toate activităţile desfăşurate în timpul programului de lucru şi să o prezinte spre aprobare şefului serviciului sau ofiţerului responsabil cu pregătirea, însă şi faptul că "menţine starea de curăţenie şi ordine în spaţiile aparţinând serviciului nostru, desfăşurând în acest sens, alături de ceilalţi lucrători din serviciu, activităţi administrative".
Un alt aspect sesizat de lucrătorii SAS este legat de numirea în funcţie a noului şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mureş (prin Dispoziţia şefului IPJ nr. 488 din 29.03.2016) ocazie cu care nu s-ar fi ţinut cont de faptul că acesta ar avea o sancţiune administrativă beneficiind de o clauză de exonerare prevăzută de art.10 Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, după ce ar fi fost cercetat pentru evaziune fiscală.
În plus, lucrătorii SAS susţin că au fost ameninţaţi şi chiar s-a trecut la detaşarea unora pe la posturile locale de Poliţie pe motiv că au continuat să sesizeze aspecte legate de activitatea conducerii SAS.
De cealaltă parte, conducerea IPJ Mureş, prin comisar şef de poliţie Dumitru Bîltag şi comisar şef de poliţie Adrian Nicuşan, a precizat, la solicitarea AGERPRES, că dat fiind faptul că sesizarea a fost depusă la instituţii ierarhic superioare, nu poate oferi un răspuns atâta timp cât inspectoratului nu i s-a solicitat oficial un punct de vedere de către acestea şi nu există o soluţie definitivă a acestora.
"Nu putem da curs solicitărilor dumneavoastră atâta timp cât respectivele petiţii nu au fost soluţionate în mod definitiv de structurile ierarhic superioare şi, până în acest moment, unităţii noastre nu i s-a cerut, pe cale oficială, un punct de vedere referitor la cele sesizate de lucrătorii Serviciului de Acţiuni Speciale, respectiv apreciem că se impune ca organele de sesizate să dispună o soluţie la petiţiile înaintate iar, ulterior, I.P.J. Mureş va expune public un punct de vedere în funcţie de rezultatul verificărilor. În al doilea rând, referitor la programul lucrătorilor SAS în schimburi de 8 ore facem precizarea că, până în acest moment, la nivelul IPJ Mureş nu s-a constatat nicio vulnerabilitate în cadrul acestei structuri şi nici în desfăşurarea activităţilor curente ale celorlalte subunităţi din cadrul IPJ Mureş. Mai mult decât atât, pe rolul instanţei de judecată există un proces civil cu acest obiect, iar în momentul în care instanţa de judecată va pronunţa o hotărâre definitivă, IPJ Mureş o va pune în aplicare fără întârziere, dar până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti apreciem că nu se impune discutarea unui dosar civil în afara sălii de judecată", se arată în răspunsul transmis AGERRES de către conducerea IPJ Mureş.
În document se mai precizează că la nivelul IPJ Mureş se fac în permanenţă şedinţe de analiză şi pregătire profesională cu toţi lucrătorii de poliţie, că lucrătorilor de poliţie li se aduce la cunoştinţă necesitatea respectării normelor legale incidente în fiecare domeniu în parte şi că în cadrul inspectoratului se iau constant măsuri ca activitatea poliţiştilor să se desfăşoare în condiţiile şi în limitele legii. AGERPRES