Sorina Matei, dezvăluiri INCENDIARE despre cum vacanțele șefilor SRI pregăteau contractele lui Ghiță(I)
Sorina Matei face, pe Sorinamatei.ro , dezvăluiri incendiare despre cum vacanțele șefilor SRI pregăteau contractele lui Ghiță. SRI, principala structură de informaţii a României, admite în premieră, în Martie 2017, în urma unei solicitări în baza legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, faptul că a atribuit, din bani publici, în perioada 2005-2017, mai multe contracte firmelor din “Grupul ASESOFT” controlat de Sebastian Ghiţă în valoare totală de 4,57 milioane de euro. Cel mai mare contract de furnizare a fost atribuit de SRI printr-o excepţie prevăzută de la aplicarea prevederilor legale pentru că „îndeplinirea” lui de către o firmă controlată de Sebastian Ghiţă ar fi „necesitat impunerea unor măsuri speciale de siguranţă, pentru protejarea unor interese naţionale”. Majoritatea contractelor atribuite de SRI din bani publici către “Grupul ASESOFT” au inclus furnizare de echipamente tehnice şi de software pentru SRI, inclusiv componente pentru interceptări, au fost clasificate şi au fost încheiate de SRI cu 7 firme din cele 53 ale “Grupului ASESOFT”.
Confirmarea SRI din 2017 în privinţa încheierii contractelor cu firmele „Grupului ASESOFT” vine după ce, în anul 2013, SRI nega orice fel de informaţii privind încheierea de contracte cu societăţi controlate de Sebastian Ghiţă, pentru ca ulterior, în 2014, să recunoască faptul că a încheiat contracte din bani publici cu doar două dintre societăţile „Grupului ASESOFT” fără a prezenta şi valoarea lor .
Două răspunsuri oficiale din 11 Iulie 2014, pe vremea când director al SRI era George Maior şi un altul din 10 Martie 2017, transmis de actuala conducere a SRI în fruntea căreia este Eduard Raul Hellvig, în baza legii 544/2001, arată că principalul serviciu de informaţii al României a avut de-a lungul timpului două contracte pe bani publici cu firma SC ASESOFT INTERNATIONAL SA. Primul răspuns, din 2014, demonstrează că respectivele contracte pe bani publici cu SC ASESOFT INTERNATIONAL SA SRI le-a derulat în anii 2007 şi 2010, fără ca SRI să prezinte şi valoarea totală a acestor contracte, deşi a fost solicitată.
Iar în al doilea răspuns, pe aceeaşi temă, oferit în 2017, SRI susţine că, în ultimii 12 ani, contractele SRI derulate cu societatea ASESOFT INTERNATIONAL SA, firma mamă a “grupului Asesoft”, au fost în valoare totală de 5.508.296,30 lei. Adică 1.224.065,84 de euro din bani publici.
În 2007, în timpul derulării primului contract cu SRI şi în timp ce instituţia era condusă de echipa George Maior- Florian Coldea, iar director tehnic al SRI era generalul Dumitru Zamfir, firma ASESOFT INTERNATIONAL SA, înfiinţată deja de 6 ani, era societatea cea mai importantă a “grupului Asesoft”, firma fanion. În 2007, la momentul încheierii primului contract cu SRI, ASESOFT INTERNATIONAL SA era deţinută în mod direct de Sebastian Ghiţă cu 99,4%, de mama lui Sebastian Ghiţă, Maria Ghiţă, cu 0,14%, de tatăl lui Sebastian Ghiţă, Petre Ghiţă cu 0,14%, de fratele lui Sebastian Ghiţă, Alexandru Ghiţă, poreclit „Bilă”, cu 0,14% şi de Elena Vasile cu 0,14%, din iunie 2005, administrator unic al firmei fiind Alexandru Iacobescu, mâna dreaptă a lui Sebastian Ghiţă care l-a înlocuit în această calitate de administrator chiar pe Ghiţă.
SRI a susţinut că primul contract cu ASESOFT INTERNATIONAL din 2007, deţinută în mod direct la acea vreme de familia Ghiţă, a fost atribuit în sistem concurenţial, prin procedura licitaţiei deschise şi a avut ca obiect “furnizarea de produse” către SRI. Mai mult, reprezentanţii SRI au susţinut că primul contract al ASESOFT INTERNATIONAL cu SRI “s-a desfăşurat cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare în domeniul achiziţiilor publice, informaţiile publice putând fi accesate în SEAP”. Numai că potrivit Sistemului Electronic al Achiziţiilor Publice, contractul din 2007 dintre SRI şi firma familiei Ghiţă nu se regăseşte în SEAP, fiind cel mai probabil clasificat.
2007. O controversată istorie transpartinică şi primul incident. Sebastian Ghiţă, identificat „călcâiul lui Ahile” al echipei de conducere a SRI, George Maior – Florian Coldea
Pe 4 Octombrie 2006, George Maior este validat de plenul Parlamentului ca director cu acte în regulă al Serviciului Român de Informaţii. Cu mai bine de un an înainte, Florian Coldea fusese avansat la gradul de locotenent colonel şi numit prin decret de preşedintele României, Traian Băsescu, prim adjunct al SRI, din Iulie 2006 şi până pe 4 Octombrie 2006 îndeplinind funcţia de director interimar al SRI, după demisia lui Radu Timofte.
La acea vreme, în 2007, Sebastian Ghiţă avea doar 29 de ani, era deja apropiat de George Maior, Victor Ponta, Dorin Cocoş, şi ajunsese să fie mai ataşat de cercurile de dreapta decât cele de stânga ale politicii, nefiind un susţinător al suspendării preşedintelui din 2007, aşa cum nu a fost nici un susţinător al suspendării din 2012. În 2007, „Grupul ASESOFT” al lui Ghiţă începuse deja să devină un contractor privilegiat al instituţiilor de stat, primele contracte din bani publici primindu-le încă din anii 2001, pe vremea guvernării Adrian Năstase, în zona informatizării administraţiei centrale şi locale, în baza relaţiilor pe filieră de partid.
În 2007, după numirea lui George Maior în fruntea SRI, după ce Maior a devenit naş de cununie al lui Victor Ponta, şi în timpul unei lupte teribile pentru controlul SRI, suprapusă peste suspendarea din Mai 2007, principala structură de informaţii a României ar fi încheiat pe bani publici şi un alt prim contract cu o firmă a “Grupului ASESOFT” deţinută la acea vreme de Sebastian Ghiţă.
După încheierea acestui contract, potrivit altor surse, Sebastian Ghiţă, alături de directorul SRI, George Maior dar şi de alte persoane, s-ar fi deplasat în SUA, la invitaţia administraţiei republicane americane, George Maior, director al SRI având, printre altele, întâlniri cu reprezentanţi ai instituţiilor de siguranţă naţională din SUA.
După vizita în SUA, potrivit unor surse, George Maior, Sebastian Ghiţă şi alte persoane s-ar fi oprit în Mexic, în renumita staţiune de lux Acapulco, unde ar fi petrecut câteva zile pe coasta Pacificului. Surse susţin că respectiva călătorie în SUA şi Acapulco, Mexic ar fi fost suportată de Sebastian Ghiţă, prin una dintre firmele grupului Asesoft iar costurile ar fi dorit să le deconteze ulterior chiar din bugetul public al SRI. După revenirea în ţară, având în vedere că mai multe persoane, inclusiv din SRI, ar fi cunoscut faptul că SRI încheiase un prim contract cu una dintre firmele “Grupului ASESOFT” iar după încheierea contractului Sebastian Ghiţă cu reprezentanţi ai SRI s-ar fi deplasat în SUA şi Mexic, costurile deplasării fiind suportate de ultimul, SRI ar fi anulat licitaţia şi contractul iniţial încheiat cu firma “Grupului ASESOFT” de teama unui scandal public şi a unui potenţial denunţ la DNA.
Surse din Justiţie au confirmat că în 2007 au existat discuţii privind un potenţial denunţ la DNA pe numele conducerii SRI, că potenţialul denunţător, martor la acea vreme într-un alt dosar DNA care viza alţi reprezentanţi SRI, ar fi dorit într-adevăr să reclame în faţa magistraţilor un contract, deplasări ale conducerii SRI şi costuri în legătură cu Sebastian Ghiţă, dar denunţul nu s-a mai materializat, bănuindu-se că taberele din SRI, aflate atunci în conflict se şicanau şi ameninţau dar adversarii echipei G.Maior- F.Coldea îl identificaseră deja pe Sebastian Ghiţă ca pe o vulnerabilitate. Deşi mai multe surse au confirmat “incidentele” de atunci, fostul director al SRI, George Maior a infirmat informaţia potrivit căreia în 2007 ar fi călătorit în SUA şi Mexic cu Sebastian Ghiţă.
2010, Februarie: Sebastian Ghiţă cu Florian Coldea în vacanţă în Seychelles pe banii ASESOFT INTERNATIONAL, firma familiei Ghiţă
2010, Iulie: După vacanţă, ASESOFT INTERNATIONAL, firma familiei Ghiţă furnizează echipamente hardware, audio video, servere, computere, dispozitive de stocare, de citire şi echipamente de reţea pentru SRI
În răspunsul din 2014, SRI sub conducerea echipei Maior- Coldea recunoaşte că în 2010, la 3 ani de la primul contract, instituţia condusă de George Maior a mai atribuit şi un al doilea contract, prin procedura licitaţiei deschise şi având acelaşi obiect- furnizarea de produse, aceleiaşi firme a familiei Ghiţă- ASESOFT INTERNATIONAL SA.
2010- anul atribuirii contractului de către SRI firmei familiei lui Sebastian Ghiţă coincide cu anul în care a avut loc vacanţa exotică pe care familia Ghiţă şi-a petrecut-o cu familia prim adjunctului SRI, Florian Coldea, în Seychelles, la Hilton Seychelles Nord Resort, unde ar fi stat 10 zile. Informaţia privind vacanţa din Februarie 2010 a familiilor Ghiţă şi Coldea, de după alegerile prezidenţiale din 2009, a fost confirmată în Ianuarie 2017 în urma audierilor directorului SRI, Eduard Hellvig la comisia de control asupra SRI, iar plata vacanţei, potrivit dezvăluirilor lui Ghiţă, a fost făcută chiar de firma deţinută la acea vreme de familia Ghiţă, respectiv SC ASESOFT INTERNATIONAL SA şi nu a putut fi justificată prin chitanţe valide de familia Coldea.
Datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice/ SEAP arată că la 5 luni după vacanţă, pe 22 Iulie 2010, firma ASESOFT INTERNATIONAL a câştigat un contract cu UM 0296, DIRECŢIA DE COMUNICAŢII ŞI TEHOLOGIA INFORMAŢIEI DIN SRI pentru furnizarea de echipamente hardware şi audio video. Contractul a fost în valoare de 62.709 euro iar firma familiei lui Ghiţă a trebuit să livreze SRI servere, computere personale, portabile, dispozitive de stocare şi citire şi echipamente de reţea. Contractul nu a putut fi subcontractat.
Şi la data atribuirii celui de-al doilea contract din bani publici de către SRI, ASESOFT INTERNATIONAL era deţinută de Sebastian Ghiţă cu 99,5%, de mama lui Sebastian Ghiţă, Maria Ghiţă, de tatăl lui Sebastian Ghiţă, Petre Ghiţă fiecare cu câte 0,11% şi de fratele lui Sebastian Ghiţă, Alexandru Ghiţă, cu 0,28%. Din Ianuarie 2008, SC ASESOFT INTERNATIONAL a fost administrată de cumnatul lui Sebastian Ghiţă, Cristian Anastasescu, care era administrator executiv şi de Alexandru Iaconescu şi Adrian Sorin Chirilă, membri şi administratori neexecutivi, activitatea principală fiind realizarea softurilor la comandă.
După ce primeşte 1,22 milioane de euro din bani publici de la SRI, ASESOFT INTERNATIONAL plăteşte şi vacanţa familiilor Ghiţă, Maior şi Coldea la Disneyland în 2014
Sebastian Ghiţă, 16 Ianuarie 2017: “M-a rugat să-l ajut şi să-i dau documente despre vacanţele petrecute împreună cu mine. Sigur că eu l-am ajutat cu banii pentru vacanţe şi nu am văzut acest lucru ca pe ceva rău sau anormal, în mod evident, eu plătind multe dintre acele cheltuieli. Documentele erau la mine. (..)El s-a dus la comisia SRI şi se duce şi acum cu acele documente. Vestea proastă este că nu am putut să-i fac rost de documente de acum doi sau patru ani şi atunci, din păcate, este foarte uşor de dovedit, prin verificarea în contabilitatea acelor firme. Documentele pe care le-a prezentat Coldea sunt false pentru că acele facturi nu au fost înregistrate niciodată la Ministerul de Finanţe (…) I-am spus lui Florian Coldea ca nu se mai pot face toate documentele cu doi – patru – şase ani în urmă, şi mi-a spus să i le dau aşa că se descurcă dânsul. I le-am dat şi, din păcate, acele documente nu îi vor fi utile la comisia SRI. Şi mai bine spune adevărul şi încearcă să ajute la aflarea lucrurilor întâmplate în aceşti ultimi zece ani decât să vină cu documente false în faţa colegilor săi. (…) În 2014 – la început, dacă nu mă însel – a existat o vacanţă la Disneyland. Şi n-am făcut hârtiile şi documentele atunci (…) iar banii pentru acea vacanţă de la Disneyland au venit de la Asesoft. Acestea sunt hârtiile înregistrate în contabilităţile firmelor, iar hârtiile, facturile şi chitanţele pe care le are domnul Coldea şi pe care le-a prezentat SRI-ului sunt nişte documente care erau menite să-l ajute pe dânsul la Comisia de control, nu sunt nişte documente reale, şi de aceea nu-l pot ajuta absolut deloc acum”.
Citește investigația INTEGRALĂ pe Sorinamatei.ro .