Sorin Ioniță: România este un fel de ecran transparent prin care Moldova ar trebui să vadă Europa
Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: România este un fel de ecran transparent prin care Moldova ar trebui să vadă Europa, afirmă, într-un interviu pentru AGERPRES, președintele Expert Forum, Sorin Ioniță.
El subliniază că Republica Moldova are multe "teme" de făcut în conformitate cu Acordul de Asociere cu UE, iar România și alte state pot oferi exemple de bune practici.
"Tot ce putem face în comun intră foarte bine în agenda lor europeană, care cel puțin există declarată verbal. Dacă este și în practică, încă nu ne-am convins pe deplin. Noul președinte va fi garantul acestei agende", spune Ioniță.
El consideră că miza alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova este foarte importantă. "Concret, președintele Moldovei, ca și președintele României, deși nu conduce guvernul, nu poate pune în practică direct politici, are totuși niște atribuții fundamentale. De exemplu, va influența procesul de selecție a procurorului general, care în momentul de față nu există. Procurorul general urmează să fie numit în Moldova. Vă dați seama ce importantă este această numire, pentru că ei doresc să facă reforma sistemului judiciar. Și este important pe cine pui, în special la Procuratură, care trebuie să fie proactivă, să fie reformată. Aici sunt sechele, aș zice sovietice, destul de serioase. Și e nevoie de multă energie. Au un nou șef la echivalentul DNA-ului, care pare că se mișcă rezonabil. E nevoie și de echivalentul la nivelul Procuraturii Generale", declară președintele Expert Forum.
"Dincolo de asta, președintele Moldovei, ca orice alt președinte, prin direcțiile pe care le dă, prin modul cum se raportează la acțiunile guvernului, poate influența și fi un punct de echilibru. Moldova are nevoie de acest pluralism. E foarte important ca toate puterile să nu fie într-o mână, pentru că acum sunt într-o mână. Președintele (Nicolae Timofti — n.r.) a fost o figură decentă, dar un pic cam ștearsă în ultima vreme. E nevoie de echilibru, pentru că problema Moldovei asta este de fapt — concentrarea puterii într-o mână, în acest moment. Dacă se poate, să fie și un președinte proeuropean. Dar asta se subînțelege, pentru că dacă nu este, atunci degeaba mai vorbim", adaugă el.
Sorin Ioniță mai spune că cetățenii Republicii Moldova au ce alege în acest moment, mai mult decât la unele scrutine din trecut. "Există opțiuni. Numai că trebuie să facă această alegere, și alegerea nu este simplă. Noi, când se prăbușise comunismul, aveam o direcție, către Vest, și nimeni nu a pus-o sub semnul întrebării. Aici lucrurile sunt puțin mai complicate și sunt amestecate cu axa cealaltă, corupție/anticorupție, care pentru moldoveni înseamnă pro sau contra omul de la vârful puterii, adică Vlad Plahotniuc", afirmă el. Vlad Plahotniuc este un controversat om de afaceri și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat (de guvernare), fiind considerat drept cea mai influentă persoană din Republica Moldova.
"Totul se raportează la el. Unii vor să privilegieze această dimensiune a bătăliei, pro sau contra oligarh. Alții spun că mai importantă este direcția Est-Vest. De ce e complicat? Pentru că oligarhul se pronunță pentru Vest. Cel puțin retoric. Avem această ciulama de vectori, așa cum le place strategilor să spună, pe care noi n-am avut-o. La noi era clar: anticorupția era cu Vestul, cei mai de modă veche — nu știm pe unde erau. Aici (în Republica Moldova — n.r.) au reușit s-o facă lată în ultimii ani, și acum e greu de descâlcit", explică Ioniță.
El mai afirmă că, deși liderii pro-europeni ai Republicii Moldova din ultimii ani sunt percepuți ca fiind compromiși, acest lucru "nu compromite agenda europeană ca atare, dar îți face viața mai complicată".
"Dacă ești european și vrei să reîncepi să discuți despre Europa, trebuie să te raportezi la această așteptare a populației, la frustrarea populației, și trebuie să îi spui în ce fel de această dată o să fie altfel decât data trecută. Pur și simplu ai mai mult de explicat. Altă cale decât Europa nu cred că este, că n-a văzut nimeni vreun alt model viabil prin preajmă. Dar e mai mult de explicat. Și trebuie înțelese câteodată și frustrările oamenilor, care simt că au fost furați. Au fost furați masiv, și atunci nu vor să te mai asculte. Trebuie să îi recâștigi, inclusiv emoțional, empatic, pentru ca ei măcar să asculte ce spui", spune Sorin Ioniță.
Cetățenii Republicii Moldova vor vota duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, favoriții în sondaje fiind Igor Dodon, liderul pro-rus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, și Maia Sandu, candidatul unic al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM). Liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, și-a anunțat miercuri retragerea din cursa prezidențială.
AGERPRES