Sorin Ioniță, Expert Forum: „Campania pe TikTok a lui Călin Georgescu este un copy-paste model Ilan Șor”

Sorin Ioniță, Expert Forum: „Campania pe TikTok a lui Călin Georgescu este un copy-paste model Ilan Șor”

Creată în 2016 în China, platforma TikTok a devenit una dintre cele mai populare rețele de pe glob, cu peste un miliard de utilizatori. În același timp, controversata rețea socială a fost și cea care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Călin Georgescu, candidatul pro-Putin și anti-NATO FOTO arhiva Adevărul

Călin Georgescu, candidatul pro-Putin și anti-NATO FOTO arhiva Adevărul

Cu privire la campania online a lui Călin Georgescu, care i-a adus ascensiunea pe prima poziție la turul 1 al alegerilor prezidențiale, Sorin Ionițǎ, președinte Expert Forum, considerǎ cǎ nu este un mod de lucru românesc.

”Nu poate fi ceva românesc. Este un gen de organizare cu foarte mare componentă de resursă umană și care trebuie să fie reală, sunt oameni care fac acele producții video și pusul la punct al algoritmilor. Sunt oameni care au consumat resurse, deși Călin Georgescu a declarat că nu a cheltuit bani în campanie. Pare din ce în ce mai mult că este pe un anume tipar, ce este folosit și în Republica Moldova. Este un copy-paste model Ilan Șor și încă nu știm dacă a și avut resurse Călin Georgescu din acea direcție, dacă există bani rusești alocați în campanie prin diverse resurse. Ar trebui întrebat chiar Ilan Șor întrebat. Foarte probabil, aceeași schemă de pe TikTok va fi organizată duminică 1 decembrie și pentru partidul POT”, a declarat Sorin Ioniță pentru ”Adevărul”.

O altă mare problemă legată de TikTok, susceptibil de a fi manipulat de o putere străină – China- este faptul că sunt controlate superficial conturile care fac reclamă politică pe TikTok.

”Aceste conturi sunt controlate superficial pentru că TikTok este cea mai secretoasă și greu de accesat rețea. Sistemul pus la punct în Europa conform Digital Services Act are în centru Comisia Europeană, pentru rețelele mari precum TikTok. Dar trebuie să fie sesizări, trebuie să se miște ANCOM, care până acum nu s-a mișcat, nici nu știe ce ar trebui să facă. Trebuia făcute niște analize de risc”, adaugă Sorin Ioniță, președinte Expert Forum.

Poziția oficială a TikTok este că platforma nu acceptă reclame politice plătite, dar acest exercițiu de PR al lor este contrazis de realitatea în care majoritatea covârșitoare a conținutului rămâne nemarcat.

”Mai mult decât atât, conturile sunt verificate superficial: ele se declară de divertisment dar fac propagandă politică la vedere. Aceasta rămâne principala problemă pentru toate conturile cu conţinut politic analizate: nu au nicio trasabilitate în viața reală dar creează conținut cu sute de milioane de vizualizări”, se precizează într-o analiză a Expert Forum.

Unde sunt stocate datele utilizatorilor români

TikTok are peste un miliard de utilizatori lunar, iar timpul mediu zilnic petrecut de aceștia pe TikTok s-a dublat în 2024 comparativ cu 2019, de la 27 minute și 24 de secunde la 58 de minute și 24 de secunde.

În toamna acestui an, TikTok a anunțat că a început migrarea datelor utilizatorilor din Europa către centrul de date din Norvegia, componentă a programului Clover. Tot TikTok a anunțat în urmă cu două luni că nu transmite și nu a transmis niciodată date către autoritățile chineze datele personale ale celor 8,9 milioane de utilizatori români de pe TikTok și că acestea sunt stocate în enclave dedicate în Irlanda, Norvegia și Statele Unite.

După ce a primit o informare clasificată din partea serviciilor secrete americane, Congresul SUA a votat cu o majoritate covârșitoare (aproximativ 80%) interzicerea TikTok în SUA dacă nu va fi vândută către o entitate comercială americană, deoarece reprezintă un risc de securitate națională.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”