Soprana Mariana Nicolesco a murit la vârsta de 73 de ani
Soprana Mariana Nicolesco a încetat din viaţă, la vârsta de 73 de an, potrivit News.ro și TVR. Soprana în vârstă de 73 de ani era internată într-un spital din Bucureşti.
”Această seară ne aduce într-un moment al despărţirii de o stea memorabilă a lumii lirice! Îndureraţi, ne luăm rămas bun de la Primadonna Assoluta: Mariana Nicolesco. Descrisă în cuvinte precum Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divină, Mariana Nicolesco lasă în urmă un univers pe care l-a îmbogăţit nemărginit cu prezenţa sa în această lume”, au transmis reprezentanţii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.
Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină pe cele mai prestigioase scene şi în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneţia, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, la Tokyo, Nagoya, Osaka, Pretoria, la Festivalul de la Salzburg, Maggio Musicale Fiorentino sau Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, Salle Pleyel la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Accademia di Santa Cecilia de la Roma, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creaţia contemporană, potrivit biografiei publicate de Academia Română.
A interpretat în premieră mondială capodopera Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Oraşului Sfânt.
Invitată de Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione şi urmărit de peste un miliard de oameni.
Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Interpretările Marianei Nicolesco sunt considerate de marele critic şi muzicolog italian Paolo Isotta drept adevărate “miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei Traviata de debut“, la Maggio Musicale Fiorentino - operă în care avea să strălucească de peste 200 de ori pe scenele lumii - ori cu sublima capodoperă Beatrice di Tenda de Vincenzo Bellini.
Înregistrarea pe CD a operei La Traviata de Giuseppe Verdi a fost publicată în America în mult celebrata serie Historical Performances, în timp ce aceea cu Beatrice di Tenda era declarată de revista Gramophone, la Londra, “piatră de hotar în discografia belliniană”.
Membră de Onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, de asemenea Membră de Onoare a Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu” din Craiova, Profesor Honoris Causa al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Profesor Onorific precum şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Transilvania din Braşov, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte din Chişinău, unde a susţinut conferenţa pe tema “Sărbătorim Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacră a Cântului”, Membră a Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris. Primeşte Premiul Constantin Brâncoveanu “pentru întreaga sa carieră de excepţie”.
Comandor al Republicii Italiene, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa, ea e decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce “pentru merite excepţionale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”, desemnată Prima Femeie de Succes din România, Mariana Nicolesco, “o mare voce a timpului nostru”, a primit Premiul Special şi Medalia Kulturpreis Europa “pentru performanţele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor şi formator al tinerei generaţii şi pentru rolul excepţional, încununat de succes, pe care-l asumă în relaţia României cu Europa şi a Europei cu România”.
Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice, Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace “în semn de recunoaştere a angajamentului său în favoarea moştenirii muzicale, a creaţiei artistice, a dialogului între culturi şi a contribuţiei sale la promovarea idealurilor Organizaţiei” şi Ambasador Onorific UNESCO.
Ea s-a consacrat, între altele, activităţilor legate de evenimentele majore pe care le-a creat: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc sau Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, manifestare la care au participat din 1995 încoace peste 2900 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente, între o ediţie şi alta a acesteia având loc Cursuri de Măiestrie Artistică oferite unui mare număr de artişti români şi din diverse alte ţări. Evenimentelor Darclée le-a fost acordat Înaltul Patronaj UNESCO.
“Una dintre cele mai importante competiţii din lume” scrie în Ediţia Jubiliară a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée prestigiosul cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat „Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco, sau Cultul unei ţări pentru Gloriile sale”.