Sondaj Sociopol: Locuitorii sectoarelor 1 și 3, cei mai mulțumiți de activitatea administrațiilor locale
Locuitorii sectoarelor 1 și 3 din Capitală sunt cei mai mulțumiți de condițiile din sector și de activitatea administrațiilor locale, relevă un sondaj realizat în perioada 10-20 martie de institutul de cercetare Sociopol și remis miercuri AGERPRES.
Potrivit cercetării citate, aproximativ o treime dintre bucureșteni cred că, per ansamblu, Capitala se îndreaptă către o direcție bună.
În comunicatul Sociopol se menționează că locuitorii din sectorul 1 (55%) și cei din sectorul 3 (58%) cred în majoritate că lucrurile merg în direcția bună în sectorul lor. La polul opus se situează cetățenii din sectorul 5, care consideră că acesta se îndreaptă către mai bine doar în proporție de 13%.
Întrebați cât de bine consideră că merg lucrurile în sectorul lor față de altele, cei din sectorul 3 consideră în proporție de 66% că în sectorul lor lucrurile merg mai bine decât toate celelalte. Potrivit Sociopol, la extrema cealaltă se află sectorul 5, unde doar 5% dintre locuitorii acestuia cred că lucrurile merg mai bine decât în celelalte.
În ceea ce privește felul în care bucureștenii consideră că s-au schimbat lucrurile la ei în sector în ultimul ciclu electoral, din 2012 și până acum, cetățenii sectoarelor 1 și 3 consideră, în proporții asemănătoare, de aproximativ două treimi (68%, respectiv 66%), că lucrurile s-au schimbat în bine. Urmează locuitorii sectoarelor 2 și 4 cu procente în jur de 50% evaluări pozitive. În cazul celor din sectoarele 5 și 6, doar un sfert dintre ei prezintă evaluări pozitive ale evoluției în timp (23%, respectiv 28%).
Sociologii Sociopol au analizat și gradul de mândrie locală a populației Capitalei. Astfel, un procent mare, aproape două treimi dintre bucureșteni (60%), se arată mândri că sunt locuitori ai celui mai mare oraș din țară.
"Nu identificăm variații semnificative de la un sector la altul în privința acestei întrebări ce măsoară gradul de mândrie la apartenența față de București, în general. Procentele variază însă semnificativ la mândria locală, de sector, de a locui într-un sector anume. Și de data aceasta sectoarele 1 și 3 se află pe primele poziții. Majorități semnificative, 81%, respectiv 78% dintre persoanele chestionate se declară mândre că locuiesc în sectoarele respective. Urmează locuitorii din sectorul 2, cu 68%, în timp ce un procent egal de bucureșteni din sectoarele 4 și 6 s-au declarat mândri că locuiesc acolo, 59%. În schimb, doar în sectorul 5 identificăm un nivel de mândrie locală mai scăzut de jumătate: 45%", subliniază institutul de cercetare sociologică citat.
Cercetarea sociologică a cuprins și un modul de evaluare a primarilor de sectoare. În cazul primului indicator utilizat în acest scop, cel al încrederii, edilul sectorului 3, Robert Negoiță, se situează pe primul loc în topul primarilor bucureșteni. Peste 50% din cei chestionați declară că au încredere în Robert Negoiță. Acesta este urmat în ierarhia încrederii de Cristian Popescu Piedone (48%), de Andrei Chiliman (45%), Neculai Onțanu (42%), Marian Vanghelie (31%). Pe ultimul loc se află primarul sectorului 6, Rareș Mănescu, 8% dintre locuitorii sectorului respectiv exprimându-și încrederea în acesta.
Întrebați cât de mulțumiți sunt de activitatea primarului de sector, 70% dintre locuitorii sectorului 3 sunt mulțumiți de activitatea lui Robert Negoiță la primărie. În continuarea ierarhiei, 64% dintre cei din sectorul 2 consideră că Onțanu a făcut o treabă bună, 54% dintre cei din sectorul 1 sunt mulțumiți de activitatea lui Andrei Chiliman, 40% din locuitorii din sectorul 4 sunt mulțumiți de Popescu Piedone. În sectorul 5, Marian Vanghelie adună doar 17% cetățeni mulțumiți de activitatea sa, în timp ce în sectorul 6, Rareș Mănescu acumulează doar 13%.
"Și în ceea ce privește dorința cetățenilor de a continua cu actualii primari, Robert Negoiță rămâne favoritul bucureștenilor, situându-se și de această dată pe primul loc în sondajul realizat în perioada 10-20 martie 2016", potrivit Sociopol.
Bucureștenii au fost chestionați și cu privire la sarcinile pe care administrațiile locale le gestionează cel mai bine în viziunea lor.
"Într-o medie a activităților ce cuprinde printre altele ridicarea gunoiului menajer, întreținerea spațiilor verzi, reabilitarea blocurilor, deszăpezirea, starea drumurilor, curățenia spațiilor publice, sistemul educațional, comunicarea cu cetățenii, câinii vagabonzi sau locuri de parcare a reieșit că sectorul 3 stă cel mai bine la aceste aspecte, cu o medie de 51%, pe primul loc fiind îngrijirea spațiilor verzi, reabilitarea termică, locurile de parcare, spațiile de joacă pentru copiii și ridicarea corespunzătoare a gunoiului. După sectorul 3, cei mai mulțumiți sunt locuitorii sectorului 1, cu o medie de 47%, cei din sectorul 4, cu 43%, bucureștenii din sectorul 2, cu 38%. Sectoarele 6 și 5 fac și de data aceasta figură distinctă, cu medii mult mai scăzute decât celelalte sondaje, doar 34% din locuitorii sectorului 6 fiind mulțumiți în medie de activitățile administrative din sector, în timp ce în sectorul 5 cetățenii prezintă o medie de mulțumire de doar 30%", relevă Sociopol.
Sondajul Sociopol a fost realizat în luna martie (10-20 martie), pe 6 eșantioane distincte de câte 700 de persoane din fiecare sector al Capitalei, rezultând astfel o cercetare pe un eșantion de 4.200 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populația adultă neinstituționalizată a fiecărui sector în parte, cu o marjă de eroare de plus/minus 3,8%, la un nivel de certitudine de 95%.
AGERPRES/(AS — Mirela Bărbulescu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruștei)