Sondaj Societatea Academică Română și CURS: România este neasociată și nereprezentată
România este în continuare una dintre țările cel mai puțin asociate și reprezentate, potrivit unui sondaj efectuat în luna martie de Societatea Academică Română (SAR) și CURS, prezentat marți de președintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi, în cadrul unei conferințe de presă.
"În primul rând, din păcate, suntem în continuare în România neasociată, în continuare vedem că membrii de asociații din București, orașul cel mai bogat și cel mai asociativ al acestei țări, sunt numai 4% oameni care, într-o formă sau alta, fac parte dintr-o formă de asociație, fie ea și un club de șah. Dacă vreți să știți care sunt cifrele astea în restul Europei, ele sunt peste 50% în Germania și Franța și spre 70% în Belgia. Practic, acolo, fiecare om este membru într-o asociație și încearcă să rezolve o mică problemă împreună cu alți oameni, ceea ce, evident, crește exponențial forța societății respective", a spus Mungiu-Pippidi.
Potrivit sondajului, 3% dintre respondenți au spus că fac parte dintr-un sindicat și numai 8% au participat la vreun protest în ultimii cinci ani.
"România nu numai că este neasociată, dar este și nereprezentată. Simpatizanți de partid, oameni care spun că simpatizează un partid sunt 18% în București, 81% nu agreează niciun partid, iar membri de partid sunt doar 2% și, din nou, vorbim de orașul cel mai activ politic", a arătat președintele SAR.
În document se menționează că 84% dintre cei care au răspuns sondajului consideră că, după ultimele alegeri, corupția a crescut sau a stagnat, 22% au spus că au dat mită la vreo primărie în București în ultimul an, 57% consideră că orientarea stânga sau dreapta nu are nicio importanță, în timp ce 46% nu vor vota la alegerile locale.
"Noi avem în sfârșit indicații că corupția scade, ceea ce e o premieră după ani și ani de zile. Trebuie înțeles însă că, atunci când corupția era aproape 100%, adică din 100 de contracte publice se dădea parandărăt în toate, chiar dacă scade, mai e ceva până când o aducem în minoritate. Trebuie însă un pic mai mult ajutor din partea Guvernului și Parlamentului să fie dus la capăt", a afirmat Mungiu-Pippidi.
Sondajul a avut un eșantion de 1.090 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, a fost stratificat, probabilist, cu selecție aleatoare a secțiilor de votare.
În cadrul conferinței a fost evaluată și aplicația "Ia statul la întrebări", lansată pe platforma "România Curată", care a împlinit 20 de luni, timp în care s-au trimis 5.472 de cereri și s-au primit 1.662 de răspunsuri de la instituțiile publice.
AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)