Sondaj. Majoritatea românilor consideră că aveau o viaţă mai bună în comunism

Sondaj. Majoritatea românilor consideră că aveau o viaţă mai bună în comunism

Datele colectate arată că 69,8% dintre români consideră că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită şi doar 24,3% sunt de părere că lucrurile merg într-o direcţie bună. 5,9% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund.

Potrivit analizei socio-demografice, persoanele care declară că veniturile lunare le permit să aibă tot ce le trebuie fără să se restrângă de la nimic sunt în medie mai optimiste decât restul populaţiei în ceea ce priveşte direcţia ţării. În contrast, persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani, respectiv angajaţii la privat sunt în medie mai pesimişti decât restul populaţiei în ceea ce priveşte direcţia ţării.

Foto: Captură

Întrebaţi ce cred despre situaţia generală din România, comparativ cu cea de acum 30 de ani, 54% dintre respondenţi spun că este mai rea, 35,6% că este mai bună, 8,5% că este la fel, iar 1,9% nu răspund.

Profilul celor care consideră că era mai bine în comunism

Potrivit sondajului, cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situaţia în România este mai bună decât în 1989 următoarele categorii: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe şi persoanele care declară că veniturile lunare le permit să aibă tot ce le trebuie fără să se restrângă de la nimic. Persoanele cu venituri care nu le ajung nici pentru strictul necesar şi persoanele cu educaţie primară cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situaţia din România este mai rea decât în 1989.

Totodată, 43,5% dintre români cred că peste 30 de ani situaţia ţării va fi mai bună decât acum, 14,3% că va fi la fel, iar 34,5% că va fi mai proastă decât cea din prezent.

În ceea ce priveşte reforma administrativ teritorială, 60,7% dintre români cred că ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România, în timp ce 31,9% sunt de părerea contrarie, iar 7,4% nu ştiu sau nu pot aprecia.

În condiţiile în care reforma administrativ-teritorială ar putea cuprinde posibilitatea unificării/comasării unor localităţi, 60,8% dintre respondenţi consideră că reforma administrativ teritorială ar putea îmbunătăţi calitatea serviciilor publice din România. 35,3% sunt de părerea contrarie, iar 3,9% nu ştiu sau nu pot aprecia. De asemenea, 59,9% dintre respondenţi declară că ar avea o părere bună despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni care să reunească mai multe judeţe, 34,4% că ar avea o părere proastă, iar 5,8% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul de opinie a fost realizat INSCOP Research la comanda thinktank-ului STRATEGIC Thinking Group. Datele au fost culese în perioada 23 mai- 14 iunie 2022, prin prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului fiind de 1500 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.53 %, la un grad de încredere de 95%.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”