Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români cred că România merge într-o direcţie greşită

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români cred că România merge într-o direcţie greşită

Românii sunt mai pesimişti în ceea ce priveşte direcţia propriei ţări şi mai optimişti faţă de cea a Europei, concluzionează INSCOP Research, care a realizat un sondaj naţional în perioada 5 - 13 martie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.

Potrivit sondajului, care a avut ca temă opinia populaţiei privind direcţia în care se îndreaptă România şi Europa, 72,8% dintre români consideră că direcţia în care se îndreaptă ţara este greşită, un 17,8% sunt de părere că direcţia este bună, în timp ce 9,4% dintre respondenţi nu ştiu sau au ales să nu răspundă.

Conform INSCOP Research, comparativ cu finalul anului trecut, se observă o creştere "semnificativă" a ponderii românilor care cred că lucrurile în Europa merg într-o direcţie bună. Totodată, percepţia direcţiei în care merge România se menţine "puternic negativă", fără variaţii semnificative faţă de luna anterioară.

Comparativ cu un sondaj similar publicat luna trecută, a crescut uşor atât procentul respondenţilor care cred că ţara merge într-o direcţie greşită, cât şi al celor care cred că ţara merge într-o direcţie bună. Faţă de 2017, procentul optimiştilor s-a înjumătăţit, indică INSCOP.

Astfel, de la 36,6% dintre români care erau de părere în iulie 2017 că România merge într-o direcţie bună, mai împărtăşeau această percepţie doar 22,8% în noiembrie 2017, 19,9% în februarie 2018, 19,1% în octombrie 2018, 18,7% în noiembrie 2018 şi 16,9% în ianuarie-februarie 2019.

Cei mai mulţi respondenţi (46,7%) sunt de părere că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună, în timp ce 35,3% apreciază că merge în direcţia greşită. Procentul non-răspunsurilor este de 17,9%.

Cercetarea mai arată că, faţă de februarie 2019, respectiv noiembrie 2018, se menţine tendinţa "clară" de creştere a optimismului cu privire la direcţia în care se îndreaptă lucrurile în Europa, respectiv de scădere a pesimismului, precizează INSCOP Research. Comparativ cu finalul anului trecut (luna octombrie-noiembrie 2018), diminuarea percepţiei privind direcţia greşită în care se îndreaptă lucrurile în Europa este semnificativă, de la 42,5% la 35,3%.

În cinci luni, ponderea celor pesimişti cu privire la direcţia în care se îndreaptă Europa s-a diminuat cu peste 7 procente. Similar, procentul celor care cred că Europa se îndreaptă într-o direcţie bună a crescut în aceeaşi perioadă cu peste 5 procente. Practic, dacă în noiembrie 2018, ponderea celor care credeau că lucrurile în Europa merg într-o direcţie greşită era mai mare cu 1,3% decât ponderea celor care cred că lucrurile merg într-o direcţie bună, în martie 2019 situaţia s-a inversat, ponderea celor care percep o direcţie bună fiind cu 11,4% mai mare decât a celor care cred că lucrurile în Europa merg într-o direcţie greşită, explică realizatorii sondajului.

Cercetarea sociologică mai relevă că apropierea de momentul alegerilor europarlamentare, dar şi evenimente recente care au mediatizat puternic activitatea instituţiilor europene în România - preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi suita de evenimente generată de acest eveniment, procedurile privind desemnarea viitorului procuror european, par să fi favorizat "semnificativ" îmbunătăţirea percepţiei asupra direcţiei în care merg lucrurile în Europa, precizează INSCOP.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 - 13 martie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor . Volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1.053 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”