Sondaj INSCOP: Alianţa PSD-PNL ar obține 43,7% din voturi la europarlamentare. AUR, pe locul doi

Sondaj INSCOP: Alianţa PSD-PNL ar obține 43,7% din voturi la europarlamentare. AUR, pe locul doi

Alianţa PSD-PNL este favorită pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, cu 43,7% din opțiuni, urmată de AUR, cu 17,5% şi de Alianţa Dreapta Unită, cu 14,1%, potrivit ultimului sondaj realizat de INSCOP. În ce privește intenţiile de vot pentru consiliile locale, PSD se află pe prima poziție, cu 29%, urmat de PNL, cu 27,6% și pe locul trei de AUR cu 14,5%.

Director INSCOP: AUR a coborât sub pragul de 20% la alegerile europarlamentare Foto: Arhivă

Director INSCOP: AUR a coborât sub pragul de 20% la alegerile europarlamentare Foto: Arhivă

În primul rând, a avut loc estimarea participării la vot pentru alegerile comasate europarlamentare și locale, și o comparație a rezultatelor din luna mai față de luna aprilie . Astfel, 62.9% dintre români au declarat că vor vota în mod sigur la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie cu 3,7 puncte procentuale mai mult față de luna anterioară, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research , la comanda Agenţiei de presă News.ro

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot și 10 ”sigur da” vor merge la vot, 10.9% dintre români au ales 1 (față de 14.7% în aprilie), 1.6% au ales 2 (față de 0.5% în aprilie), 0.5% au ales 3 (față de 2% în aprilie), 1.3% au ales 4 (față de 1.2% în aprilie), 6.5% au ales 5 (față de 6.6% în aprilie), 1.3% au ales 6 (față de 1.7% în aprilie), 3.2% au ales 7 (față de 3.2% în aprilie). 6.4% indică 8 (față de 7.2% în aprilie), 4.8% indică 9 (față de 3.7% în aprilie) și 62.9% indică 10 (față de 59.2% în aprilie).

sondaj 1 INSCOP png

Intenția de vot la alegerile europarlamentare

Cercetarea a analizat și intenţia de vot la alegerile europarlamentare raportată la votanţii mobilizaţi (respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid/candidat din listă şi care declară că vin în mod sigur la vot – 51,3% din total eşantion) şi votanţii generici (respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid/candidat din listă indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot în mod sigur - 75% din total eşantion).

Astfel, 44.3% dintre votanții mobilizați (care spun că merg sigur la vot) ar alege alianța PSD – PNL (față 43.7% dintre votanții generici), 16.8% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) (față de 14.1% dintre votanții generici) și 15.3% AUR (față de 17.5% dintre votanții generici). Pentru UDMR ar vota 5.8% dintre alegătorii mobilizați (față de 6% dintre votanții generici), iar pentru Partidul SOS România ar vota 4.7% (față de 4.4% dintre votanții generici).

Sondaj 5 INSCOP png

Comparație mai vs. aprilie

Intenția de vot la alegerile europarlamentare raportată la respondenții care își exprimă preferința pentru un partid/candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot în mod sigur – 75% din total eșantion

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid/candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot (75% din total eșantion în luna mai, față de 74.4% din total eșantion în luna aprilie), 43.7% dintre alegători ar vota cu alianța PSD – PNL (față de 46.6% în aprilie), 17.5% cu AUR (16.7% în aprilie), 14.1% cu Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) (13.8% în aprilie). Pentru UDMR ar vota 6% dintre alegători (5.1% în aprilie), iar pentru Partidul SOS Romania ar vota 4.4% (4.5% în aprilie).

sondaj 2 INSCOP png

Intenția de vot la alegerile locale

Comparație votanți mobilizați vs. votanți generici

Sondajul a analizat și intenția de vot la alegerile locale (pentru Consiliul Local al orașului / comunei) raportată la votanții mobilizați (respondenții care își exprimă preferința pentru un partid/candidat din listă și care declară că vin în mod sigur la vot – 53.8% din total eșantion) și votanții generici (respondenții care își exprimă preferința pentru un partid/candidat din listă indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot în mod sigur – 79.9% din total eșantion)

Astfel, 30% dintre votanții mobilizați (care spun că merg sigur la vot) ar alege PSD (față 29% dintre votanții generici), 27.9% PNL (față 27.6% dintre votanții generici), 14.6% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) (față 12.7% dintre votanții generici) și 11.9% AUR (față 14.5% dintre votanții generici).

image

Comparație mai vs. aprilie și martie

Cercetarea a analizat și intenția de vot la alegerile locale (pentru Consiliul Local al orașului / comunei) raportată la respondenți care își exprimă preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin la vot în mod sigur – 79.9% din total eșantion

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (79.9% din total eșantion), 29% dintre votanți ar alege PSD (față de 28.4% în aprilie, 30.6% în martie), 27.6% PNL (față de 26.7% în aprilie, 25.6% în martie), 14.5% AUR (față de 14.4% în aprilie, 17.4% în martie), 12.7% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) (față de 10.8% în aprilie, 9.8% în martie).

sondaj 4 INSCOP png

Director INSCOP: AUR a coborât sub pragul de 20%

Directorul INSCOP, Remus Ştefureac, subliniază că suma voturilor PSD și PNL la alegerile locale „este semnificativ mai mare” decât scorul Alianței electorale PSD-PNL la alegerile europarlamentare

În ultima lună nu se observă modificări spectaculoase în intenția de vot a românilor rezidenți în țară pentru alegerile europarlamentare și locale, posibil și pe fondul unei campanii electorale foarte discrete. Sondajul INSCOP din luna mai întărește concluziile principale anterioare: Suma voturilor PSD și PNL la alegerile locale este semnificativ mai mare decât scorul Alianței electorale PSD-PNL la alegerile europarlamentare care domină clasamentul, AUR a coborât sub pragul de 20%, apropiindu-se de 15%, scorul cumulat AUR și SOS România este undeva la 20%, iar Alianța Dreapta Unită crește, dar foarte lent.

Partidele mici care au depus liste pentru alegerile europarlamentare obțin rezultate foarte slabe, sub nivelul celor patru candidați independenți înscriși pe buletinul de vot. Rezultatele alegerilor pot fi influențate de eventuale evoluții ale campaniei electorale din ultimele două săptămâni, dacă aceasta va deveni mai dinamică. Un factor important va fi și votul din diaspora care va influența scorurile finale ale partidelor”, a declarat Remus Ștefureac.

Metodologie

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de presă News.ro Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024 Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...