Sondaj Eurobarometru: Cetăţenii au cea mai bună imagine despre UE din ultimii cinci ani

Sondaj Eurobarometru: Cetăţenii au cea mai bună imagine despre UE din ultimii cinci ani

Comisia Europeană a publicat joi rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru, care arată o percepţie mult mai pozitivă a cetăţenilor faţă de Uniunea Europeană. Rezultatele obţinute în intervalul 7 iunie - 1 iulie, după alegerile europarlamentare de anul acesta, sunt cele mai bune din ultimii cinci ani, de la sondajul din iunie 2014, realizat înainte de începutul mandatului Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker.

Cele mai importante rezultate sunt, potrivit CE, nivelul record atins de sprijinul pentru euro şi ascensiunea schimbărilor climatice pe locul al doilea, după imigraţie, ca subiecte de interes pentru cetăţenii europeni.

Încrederea în UE a crescut în 20 de state membre şi este în continuare mai mare decât încrederea în guvernele sau parlamentele naţionale. Cele mai mari niveluri s-au înregistrat în Lituania (72%), Danemarca (68%) şi Estonia (60%). "Tind să aibă încredere" în Uniune peste jumătate din cei care au răspuns în mai multe ţări - Luxemburg (59%), Finlanda (58%), Portugalia (57%), Malta şi Suedia (ambele 56%), Bulgaria şi Ungaria (ambele 55%), Irlanda, Polonia, Olanda şi Cipru (54%), România şi Austria (ambele 52%), respectiv Letonia şi Belgia (ambele 51%).

De la precedentul Eurobarometru, din toamna lui 2018, proporţia celor care au o imagine pozitivă despre UE a crescut în 23 de state membre, cel mai evident în Cipru (47%, +11), Ungaria (52%, +9), Grecia (33%, +8), România (60%, +8) şi Portugalia (60%, +7). Pe ansamblul Uniunii, 45% din cetăţeni percep o imagine bună, 35% una neutră şi doar 17% (cel mai scăzut procentaj din ultimii 10 ani) una proastă.

Majoritatea europenilor (61%) sunt optimişti cu privire la viitorul Uniunii, în timp ce 34% sunt pesimişti. Optimismul este cel mai ridicat în Irlanda (85%), Danemarca (79%), Lituania (76%) şi Polonia (74%); cele mai scăzute niveluri se înregistrează în Regatul Unit (47%) şi Franţa (50%).

Funcţionarea democraţiei în UE este considerată satisfăcătoare de 55% din cetăţeni, procentaj în creştere cu 5 puncte procentuale faţă de toamna trecută şi cu 11 puncte faţă de primăvara lui 2014. Numărul celor nemulţumiţi a scăzut cu cinci puncte, la 36%.

Majoritatea cetăţenilor celor 28 de ţări membre (56%) sunt de părere că "vocea lor contează în UE", o creştere de 7 puncte procentuale faţă de toamna trecută şi de 11 puncte faţă de iunie 2014. Cele mai înalte niveluri de încredere sunt în Suedia (86%), Danemarca (81%) şi Olanda (76%).

Sprijinul pentru moneda unică europeană a crescut în interiorul zonei euro cu un punct procentual, la 76%, şi a rămas nemodificat, la 62%, pe ansamblul UE.

Opiniile privind starea economiilor naţionale sunt pozitive în proporţie de 49% şi negative pentru 47% din europeni. Majoritatea cetăţenilor are o părere bună despre economie în 17 ţări, printre care Luxemburg (94%), Danemarca (91%) şi Olanda (90%). Cele mai puţine opinii pozitive s-au înregistrat în Grecia (7%), Croaţia şi Bulgaria (ambele 20%), Italia (22%), Spania (26%) şi Franţa (29%).

Cele mai mari realizări ale Uniunii sunt cetăţenia europeană şi libertatea de mişcare, consideră majoritatea cetăţenilor din toate cele 28 de state membre; 73% din europeni sunt de această părere - cu 2 procente mai mulţi decât toamna trecută), iar cele mai multe opinii în acest sens se regăsesc în Luxemburg (93%), Germania (88%) şi Spania (87%); chiar şi acolo unde s-au consemnat cele mai slabe rezultate - 57% în Grecia şi Italia, respectiv 52% în Bulgaria - majoritatea apreciază avantajele de a fi european.

Libertatea de mişcare în scopul de a trăi, munci, studia sau a face afaceri oriunde în UE este sprijinită de o mare majoritate - 81% (în scădere cu două procente faţă de toamna lui 2018) în întreaga Uniune şi peste două treimi în fiecare stat membru, de la Lituania (94%) până la Italia şi Regatul Unit (ambele 68%).

La nivel european şi naţional, principala preocupare a cetăţenilor rămâne imigraţia, menţionată de 34% din cei care au răspuns la întrebări; nivelul este în scădere cu 6 puncte procentuale faţă de toamna anului trecut. A crescut în schimb cu 6 procente interesul faţă de schimbările climatice, care au urcat astfel de pe locul al cincilea pe al doilea în atenţia europenilor. Urmează la egalitate (18%) situaţia economică, starea financiară a statelor membre şi terorismul, urmate de mediu, care este principala preocupare pentru 13% din cetăţeni. Şomajul este pe locul al şaptelea ca subiect de interes pe ansamblul UE, cu 12%, însă pe primul loc la nivel naţional, cu 21%, la egalitate cu creşterea preţurilor, inflaţie sau costul vieţii şi cu asistenţa socială. Tot la nivel naţional, imigraţia - menţionată în 17% din răspunsuri - nu se mai află printre primele trei preocupări pentru prima dată din primăvara lui 2014.

În România, 60% din cetăţeni au o imagine pozitivă despre UE (faţă de media europeană de 45%); 52% au încredere în Uniune (media - 44%); 50% sunt optimişti faţă de piaţa muncii (media - 44%).

Eurobarometrul a fost realizat prin 27.464 de interviuri în statele membre ale UE şi în Republica Macedonia de Nord, Turcia, Muntenegru, Serbia şi Albania - candidate la aderare - precum şi în rândul comunităţii turce din Cipru, care nu se află sub autoritatea guvernului de la Nicosia.AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”