Sondaj. Boicotarea companiilor austriece de stat și atacarea la CJUE, măsurile pe care le vor românii pentru refuzul primirii în Schengen
Ultimul barometru al Avangarde la comanda PSD arată că majoritatea românilor chestionați (28%) ar vrea ca statul să boicoteze companiile austriece care își desfășoară activitatea în România. Peste jumătate dintre respondenți vor atacarea la CJUE a votului dat de Austria contra României.
54% dintre respondenți au spus că sunt de acord ca premierul Marcel Ciolacu să demareze procedurile pentru ca România să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru refuzul de a accepta România în Spațiul Shengen . Doar 26% nu sunt de acord cu atacarea la CJUE.
Boicotarea de către stat a tuturor companiilor austricere care își desfășoară activitatea în România e văzută de 28% dintre respondenți drept cel mai potrivit răspuns al României față de Austria, în timp ce 27% spun că răspunsul corect ar fi un proces la CJUE.
13% dintre respondenți susțin că răspunsul României ar trebui să fie blocarea deciziilor UE prin veto până când Austria își schimbă poziția.
Cum sunt măsurile fiscale
Peste 55% dintre respondenți cred că scutirile de impozite sau contribuții pentru sectoarele IT și construcții nu trebuie menținute. Totdată, 57% dintre respondenți au fost de acord ca din 2025 România să realizeze o reforma administrativ- teritorială chiar dacă acest lucru ar duce la dispariția unor localități din județul lor de reședință.
În ceea ce privește intenția de vot pentur europarlamentare, primul partid în topul preferințelor este PSD. Social-democrații au o intenție de vot de 31%. Pe locul secund în inteția de vot se clasează PNL, cu 21%. La doar două procente este Alianța pentru Unirea Românilor, cu 19%.
USR se află pe locul patru, cu 13% intenție de vot. Partidul SOS al Dianei senatoarei Diana Șoșoacă a ajuns la 5% în intențiile de vot, la egalitate cu UDMR.
PMP e la 3%, în timp ce Pro România și Forța Dreptei sunt cotate la 1%.
Metodologie
Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 20 – 28 septembrie, telefonic, pe 994 de respondenți. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%.
Sursa: adevarul.ro