Sondaj: 98% dintre elevi afirmă că au primit testele pe bază de salivă; 96% se testează acasă
Marea majoritate a elevilor, 98%, afirmă că au primit de la şcoală testele rapide pe bază de salivă, iar 96% spun că testarea are loc acasă, nu la şcoală, potrivit unui sondaj realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România.
În privinţa duratei procesului de testare, acesta este de cinci minute pentru cei care care o realizează acasă şi de 17 minute pentru cei care au făcut testul la şcoală.
Majoritatea elevilor (aproape 82%) consideră că utilizarea testelor pe bază de salivă este foarte simplă sau simplă, în timp ce doar 1,6% dintre răspunsuri indică un grad ridicat de dificultate.
Sondajul arată că peste jumătate dintre respondenţi (56,7%) apreciază că testarea pe bază de salivă poate contribui la creşterea gradului de siguranţă sanitară în şcoli, în timp ce aproape 14% nu au putut spune, la momentul completării chestionarului, dacă impactul va fi unul bun.
Din opiniile primite de la elevii care nu cred că aceste teste pot contribui la creşterea gradului de siguranţă, principalele motive de neîncredere care rezultă ţin de: relevanţa limitată a testării pe bază de salivă (mai ales eventualele rezultate fals negative), modul de ambalare şi distribuire şi onestitatea în procesul de testare şi transmitere a rezultatelor testării.
Numeroase opinii semnalează îngrijorări referitoare la siguranţa procesului de ambalare şi posibila afectare a siguranţei/relevanţei testelor prin manipularea sau ambalarea necorespunzătoare. Din răspunsurile primite de la elevi, testele au fost ambalate individual (48% dintre răspunsuri) sau câte două. Deşi, în cele mai multe cazuri, profesorii au fost cei care s-au ocupat de ambalare, au existat şi situaţii în care aceasta s-a realizat cu ajutorul elevilor sau exclusiv de către elevi.
Mai puţin de un sfert dintre elevi au menţionat că, într-o eventuală situaţie de refuz al testării sau comunicării rezultatelor, s-ar putea confrunta cu presiuni din partea cadrelor didactice (20,1%) sau a colegilor (3,6%). Pentru 28% dintre respondenţi, există convingerea că un astfel de refuz nu ar atrage nicio consecinţă, în timp ce 45,1% spun că nu ştiu care ar putea fi consecinţele.
Datele studiului au fost culese în perioada 6 - 13 decembrie, prin consultare rapidă, cu sprijinul Consiliului Naţional al Elevilor. Grupurile ţintă au fost formate din elevi din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, pe baza unui eşantion neprobabilistic, format din 4.932 de elevi.
Organizaţia Salvaţi Copiii România recomandă autorităţilor o comunicare clară cu privire la caracteristicile şi marja de eroare a acestui tip de testare şi posibilul impact al ambalării improvizate.
Totodată, este necesară asigurarea accesului gratuit la testare rapidă (nazală) în cadrul cabinetelor de medicină şcolară şi/sau la testare PCR, prin colaborare cu DSP, pentru elevii ale căror teste de salivă au avut rezultate pozitive. AGERPRES