SONDAJ: 8 din 10 români consideră corupția cea mai mare amenințare la adresa democrației
Două sondaje realizate de Fundația Eitos și AtlasIntel referitoare la starea democrației în România si Republica Moldova arată că 8 din 10 români consideră că cea mai marea amenințare la adresa democrației este corupția.
FOTO: Shutterstock
Rezultatele sondajului arată că amenințări la adresa democrației din România sunt și interesele oligarhilor locali (cu un procent de 34%), lipsa educației (33%) și globalizarea (26). De asemenea, potrivit sondajului, controalele existente pentru a preveni abuzurile de putere nu sunt considerate eficiente de mai multe jumătate dintre respondenți.
În ceea ce privește încrederea românilor, 76% dintre respondenții sondajului nu consideră că instituțiile media din România sunt independente și imparțiale atunci când relatează evenimente și probleme politice. Referitor la justiție, 40% dintre români susțin că aceasta a avut un rol important în garantarea și protejarea democrației, însă nu a fost gardianul principal.
Totodată, rezultatele sondajului arată că 30% dintre români percep justiția ca pe o amenințare.
„Alianțele NATO și Uniunea Europeană au în continuare sprijin din partea populației și consideră că acestea ajută la protejarea și consolidarea democrației în România, în contextul în care jumătate dintre aceștia consideră că viitorul democrației poate fi amenințat în viitorul apropiat de o țară străină”, se arată în sondaj, potrivit comunicatului de presă transmis.
Soluțiile românilor în sprijinul democrației
Sondajul arată că votul online, consultările și referendumurile sunt principalele măsuri democratice adoptate de alte țări pe care românii le consideră relevante în îmbunătățirea democrației în România.
„Românii văd implicarea cetățenilor în consolidarea și îmbunătățirea democrației ca fiind esențială și consideră că tragerea la răspundere a aleșilor prin canale de comunicare sau prin demonstrații publice este cea mai importantă formă de antrenare a mușchiului civic urmată de militarea pentru creșterea investițiilor în educație și în reforma sistemului de învățământ”, se arată în sondaj.
Sondajul a fost realizat în perioada 3-10 mai, pe un eșantion de 1600 de oameni, cu o marjă de eroare de +/-2 și un nivel de încredere de 95% .
Sursa: adevarul.ro