Sondaj - Câți austrieci sunt în favoarea aderării României la Schengen
După ce Austria s-a opus, în Comisia Europeană, intrării României în spațiul Schengen, un sondaj de opinie a relevat câți austrieci sunt în favoarea aderării . Rezultatele sunt mai bune decât în 2017, dar se pare că, prin comparație cu țara noastră, Bulgaria rămâne favorită.
Câți austrieci ar vrea ca România să intre în Schengen FOTO Shutterstock
„Sunteți în favoarea aderării României și Bulgariei la Schengen?” - Aceasta a fost întrebarea adresată către o mie de austrieci, cu vârste cuprinse între 16 și 80 de ani, informează nachrichten.at, publicație citată de Ziarul Românesc .
Sondajul a fost realizat de Societatea Austriacă pentru Politică Europeană (ÖGfE) și a relevat faptul că nu ar exista o majoritate, în favoarea extinderii spațiului Schengen.
Câți austrieci au fost în favoarea României
36% este procentul celot care susțin ca România să se alăture spațiului Schengen . În același timp însă, 44% au spus că resping ideea. Deși procentajul este unul apropiat, se pare că Bulgaria stă mai bine.
38% dintre austrieci au spus că vor ca Bulgaria să adere la spațiul Schengen. Pe de altă parte, 42% nu sunt de acord. Cu toate acestea, aprobarea pentru extinderea Schengen se dovedește a fi mai mare decât era în urmă cu câțiva ani. În 2017, doar 23% dintre cei chestionați au fost în favoarea acesteia. La vremea respectivă, 65% au respins aderarea României și Bulgariei.
„Dezbaterea politică despre o extindere a spațiului Schengen este polarizată. Bucureștiul și Sofia nu ar trebui să fie victimele conflictului din cauza unei politici comune de azil și migrație la nivel european pe termen lung”, a declarat secretarul general al ÖGfE, Paul Schmidt, într-o emisiune, făcând aluzie la vetoul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. „”, a spus Schmidt.
Aderarea la UE
Sondajul a inclus și întrebări legate de aderarea Bosniei-Herțegovina și a Turciei și Moldovei la blocul comunitar. Austriecii s-au arătat reticenți și în privința extinderii Uniunii Europeane.
Bosnia-Herțegovina are, în continuare, cel mai mare nivel de aprobare pentru aderarea la UE: conform studiului, 29% ar saluta aderarea țării, dar 41% ar respinge-o. Între 21% și 24% sunt în favoarea aderării Serbiei, Muntenegrului, Albaniei și Macedoniei de Nord. Și mai puțini – 16% – ar dori Kosovo în UE.
Foarte puțini austrieci sunt în favoarea aderării Turciei la UE – doar 8%. Dintre respondenți, 24% ar saluta aderarea Ucrainei la UE, iar 49% ar respinge-o. 22% sunt pentru aderarea Moldovei, 47% sunt împotrivă. 17% aprobă în mod explicit aderarea Georgiei, iar 50% se opun în prezent.
Sondajul a fost realizat în perioada 11-13 aprilie 2023.
Sursa: adevarul.ro