Sonda spațială Cassini a descoperit indicii de praf cosmic provenind din afara Sistemului Solar (ESA)

Sonda spațială Cassini a descoperit indicii de praf cosmic provenind din afara Sistemului Solar (ESA)

Sonda spațială Cassini, aflată în jurul planetei Saturn, a depistat indicii ''slabe, dar clare de praf stelar provenind din afara Sistemului Solar'', a informat Agenția Spațială Europeană (ESA), care a realizat această sondă împreună cu Agenția spațială americană (NASA) și cu Agenția spațială italiană (ASI).

Sursa foto: JPL-Caltech / NASA

Lansată în 1997, sonda se află în apropiere de Saturn din 2004 și a detectat ''milioane de particule de praf conținând mari cantități de gheață''. ''Majoritatea acestora provin de la Enceladus, un satelit înghețat, și formează unul dintre inelele exterioare ale lui Saturn'', dar ''36 de particule sunt diferite de celelalte, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că au venit de dincolo de Sistemul nostru Solar'', potrivit unui comunicat al ESA.

Acest fenomen nu este ''total neașteptat'', întrucât a fost descoperit — în premieră — în anii 1990, de misiunea Ulysses, a ESA și NASA, și a fost apoi confirmat nava Galileo a NASA.

''De la acea descoperire, am sperat mereu că vom fi capabili să detectăm acești intruși interstelari la Saturn, cu ajutorul sondei Cassini: știam că dacă ne uităm în direcția corectă, îi vom găsi'', a declarat Nicolas Altobelli, coordonatorul proiectului și principalul autor al unui studiu pe această temă publicat în revista ''Science''.

''Spre deosebire de Ulysses și Galileo, Cassini a efectuat și o analiză a prafului stelar, care a arătat că acesta era format dintr-un amestec de minerale, și nu din gheață. Toate particulele aveau compoziție chimică surprinzător de asemănătoare, dominată de elementele principale de formare a rocilor, precum magneziu, siliciu, fier și calciu în proporții cosmice medii'', a explicat ESA. '''Pe de altă parte, unele elemente cum ar fi sulful și carbonul erau mai puțin prezente față de medie''.

'Praful stelar se produce atunci când mor stelele, dar, având în vedere numărul mare de tipuri de stele din Univers, în mod normal, ne așteptam să găsim o gamă uriașă de tipuri de praf pe o lungă perioadă de timp a cercetării noastre'', a spus Frank Postberg, coautor al studiului, cercetător la Universitatea din Heidelberg.

''Spre mirarea noastră, particulele depistate nu sunt vechi, imaculate și cu compoziție variată ca particulele de praf pe care le-am găsit în foști meteoriți'', a afirmat Mario Trieloff, un alt autor al studiului, tot de la Universitatea din Heidelberg.

Specialiștii presupun că, înainte ca aceste particule să se fi deplasat către Sistemul nostru Solar, praful dintr-o regiune în care se formează stele ar fi putut fi distrus și recondensat de mai multe ori pe măsură ce era traversat de undele de șoc provenind de la stele care mureau.

AGERPRES/(AS-autor: Cristina Mac, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...