Sonda New Horizons a dezvăluit că Pluto este ceva mai mare decât se credea
Sonda spațială New Horizons aparținând NASA a dezvăluit că Pluto este ceva mai mare decât se credea până acum. Informațiile au parvenit cu câteva zile înainte ca sonda să se apropie marți până la 12.500 de kilometri de Pluto - distanța maximă la care poate ajunge față de această planetă pitică, relatează marți agenția EFE.
Datorită acestei misiuni istorice, acum se știe că Pluto este cu 80 de kilometri mai lată și cu 2.370 de kilometri mai mare în diametru decât se estima, potrivit NASA. Misiunea a furnizat imagini mai clare la apropierea de Pluto, fotografii care sunt doar un 'aperitiv' a ceea ce se va putea vedea când sonda va ajunge în punctul maxim al apropierii de această planetă pitică.
Agenția spațială americană preconizează ca sonda să ajungă la cea mai mică distanță față de Pluto marți la ora 11:49 GMT. Evenimentul, care beneficiază de o numărătoare inversă, va fi transmis în direct. Până marți la ora 00:53 GMT nu se va ști dacă sonda spațială va supraviețui în bună stare în urma apropierii de această planetă pitică.
Acest eveniment istoric nu este lipsit de riscuri: sonda, care se deplasează cu 49.889 de kilometri pe oră și are o greutate de 480 de kilograme, ar putea deveni inutilizabilă dacă se ciocnește de vreo rocă sau de o simplă piatră aflată pe orbita lui Pluto. NASA consideră că riscul de coliziune este de 1 la 10.000, dar amintește că este vorba de o misiune îndreptată "spre necunoscut" și că orice scenariu este posibil.
În ianuarie 2006, când New Horizons a pornit în acest lung voiaj, NASA sublinia că Pluto este singura dintre planetele Sistemului Solar pe care nu a ajuns vreodată o sondă spațială. Descoperită în 1930 de astronomul american Clyde Tombaugh, ea a fost inițial considerată cea de-a noua planetă a Sistemului Solar, cea mai depărtată de Soare. Dar din cauza dimensiunii sale mici, Uniunea Astronomică Internațională (UAI) i-a retras, în august 2006, statutul de planetă, fiind clasată în categoria planetelor pitice.
Astăzi, datorită sondei New Horizons se știe că Pluto este mai mare decât Eris, una dintre sutele de planete pitice și obiecte cerești aflate dincolo de Neptun, în regiunea denumită Centura lui Kuiper, descoperită în 1992.
Masa lui Pluto este de aproximativ 500 de ori mai mică decât cea a Pământului. Aceasta este compusă din roci, gheață metanică și gheață. Această planetă pitică se învârte în jurul Soarelui în 247,7 ani. O zi pe Pluto durează mai mult de șase zile terestre sau aproximativ 153 de ore. Pluto are cinci sateliți. Dintre aceștia, sonda New Horizons îl va studia pe cel mai mare, numit Charon. AGERPRES