Sonda NASA care studiază Luna se va „sinucide“ la finalul lunii. Misiunea a costat câteva sute de milioane de dolari

Sonda NASA care studiază Luna se va „sinucide“ la finalul lunii. Misiunea a costat câteva sute de milioane de dolari

La începutul lui septembrie 2013, NASA lansa spre Lună sonda Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) dotată cu trei instrumente de cercetare a satelitului natural al Pământului. Dintre acestea, sunt două spectrometre, iar sonda LADEE a avut misiunea de a colecta informaţii despre structura şi compoziţia chimică a atmosferei lunare, cu scopul de a stabili dacă praful rămâne în suspensie în atmofera selenară.

Particulele de praf în suspensie ar putea explica misterul luminilor observate de astronauţii misiunilor Apollo pe orizontul lunar, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui, în perioada 1969 - 1972, informa la acea vreme Mediafax .

Sonda LADEE va fi una „sinucigaşă“, pe 21 aprilie este programată să se prăbuşească pe Lună pe partea îndepărtată de Pământ. În prezent, cercetătorii NASA ghidează sonda la o altitudine între 1,5 şi 3 kilometri. Conform NASA , se poate ca LADEE să se prăbuşească şi mai devreme de 21 aprilie. Asta din cauză că, potrivit agenţiei, la astfel de altitudini reduse e dificil să pilotezi cu succes o sondă.

„Gravitaţia Lunii nu e perfectă şi terenul are tot felul de cratere şi văi, astfel că sunt necesare manevre frecvente pentru a evita un impact al LADEE cu suprafaţa satelitului“, a explicat Butler Hine, manager de proiect. Pe 21 aprilie, experţii NASA apreciază că sonda îşi va fi terminat combustibilul de la bord şi atunci se va îndrepta spre Lună. LADEE mai are de trecut un hop înainte de „sinuciderea“ programată: eclipsa de Lună de la mijlocul lunii aprilie.

În timpul eclipsei, care durează patru ore, sonda va fi expusă unor condiţii la limita celor pentru care a fost construită. „Dacă LADEE supravieţuieşte eclipsei, vom mai avea încă o săptămână de cercetare la altitudini reduse. Când vorbim de o misiune atât de scurtă, fiecare zi în plus contează, iar acum urmează cea mai interesantă perioadă a misiunii“, a mai spus Rick Elphic, unul dintre specialiştii NASA .

O misiune pentru înţelegerea atmosferei satelitului

Sonda LADEE s-a poziţionat pe orbita Lunii la începutul lunii octombrie. Aceasta a fost lansată cu o rachetă Minotaur V, una intercontinentală reconvertită, iar greutatea totală a fost de 383 de kilograme, cu 135 de litri de combustibil. Scopul LADEE este să aducă mai multe date pentru o mai bună înţelegere a caracteristicilor atmosferei lunare. Astfel, experţii NASA ar putea înţelege fenomenele de pe alte corpuri din Sistemul Solar precum planeta Mercur şi asteroizii de talie mare. Misiunea a costat 280 de milioane de dolari şi a pornit în 2008, potrivit Mediafax .

Până la finalul misiunii, LADEE a strâns peste 700.000 de indicatori privind condiţiile atmosferei. Înainte de actuala orbită, Sonda a plutit deasupra Lunii la o altitudine de circa 20-50 de kilometri, iar în cel mai îndepărtat punct s-a găsit la circa 150 de kilometri de satelit.

„Am studiat Luna de o manieră extensivă după ce ultimii astronauţi din misiunile Apollo au părăsit solul lunar, în urmă cu 40 de ani, când noi credeam că Luna este lipsită de atmosferă. Cu ajutorul unor vehicule de recunoaştere, am descoperit că acest satelit natural al Pământului este, din punct de vedere ştiinţific, mult mai interesant şi că deţine un fel de atmosferă", a declarat John Grunsfeld, administrator adjunct al NASA, în toamna anului trecut.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…