Somonul modificat genetic ar putea ajunge în farfuriile americanilor peste doi ani
Somonul companiei AquaBounty a devenit primul animal modificat genetic autorizat pentru consum uman în SUA, deși rămâne de văzut dacă acest pește atât de controversat va ajunge în galantarele supermarketurilor și în farfuriile americanilor, relatează EFE.
Peștele supranumit de detractorii săi 'Frankenfish', în analogie cu Frankenstein, a primit joi undă verde de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) care într-un comunicat a considerat acest somon "nutritiv" și "sigur pentru consumul uman".
Noul somon, care a primit numele 'AquAdvantage Salmon' de la compania AquaBounty Technologies, a fost modificat genetic pentru a crește de două ori mai repede decât confratele său "sălbatic" și a atinge dimensiunea minimă necesară pentru a fi vândut pe piață.
Concret, somonul modificat genetic ajunge la maturitate după 16-18 luni, comparativ cu 30 de luni pentru somonii crescuți în mod natural, grație hormonului de creștere importat de la o specie de somon care trăiește în Oceanul Pacific numit 'chinook' și o genă a peștelui anghila.
Pentru a aproba consumul acestui produs, FDA, responsabilă cu reglementarea alimentelor, a cerut companiei Aquabounty, cu sediu în Massachusetts, ca peștele să fie crescut în două instalații terestre din Panama și Canada, în locul țarcurilor oceanice, pentru a împiedica fuga acestor exemplare în natură.
FDA a asigurat în documentul său de autorizare pentru consumul uman că nu există diferențe între somonul de Aquabounty și confrații săi, de aceea produsul nu trebuie să poarte eticheta specială de "modificat genetic" cum cer detractorii săi.
În centrul acestei controverse se situează industria pescuitului din Alaska, precum și grupuri de consumatori și de apărători ai mediului, care consideră că decizia FDA va deschide ușa vânzării și altor animale modificate genetic, precum porci, vaci sau pui.
"Nu există loc în farfuriile noastre pentru pești modificați genetic", a avertizat Pete Knutson, proprietar al companiei Loki Fish Company, care consideră că vânzarea peștilor transgenici pune în pericol activitatea pescarilor din Alaska și din regiunea Puget Sound (statul Washington), dedicată somonului.
Organizații critice față de acest proces, precum cea ecologică Friends of Earth, asigură că au câștigat lupta în ultimii ani ca acest somon să nu fie vândut unui lanț de 60 de supermarketuri cu 9.000 de centre în SUA, precum Whole Foods, Trader Joe's și Target.
Data la care somonul companiei Aquabounty va ajunge în farfurii este înconjurată de incertitudine din cauza opoziției supermarketurilor, deși în 2010 compania a informat că, în cazul în care va fi aprobat, produsul ar putea fi pus în vânzare peste doi ani.
"Somonul AquAdvantage reprezintă un moment de cumpănă pentru că va aduce consumatorilor alimente sănătoase și nutritive, fără să prejudicieze oceanul și alte habitate marine", a declarat Ronald L. Stotish, președintele AquaBounty.
În fața numeroaselor critici, compania a subliniat că somonul modificat genetic reduce costurile de producție și impactul medio-ambiental legate de creșterea acestui pește foarte popular care are același gust, culoare, textură și miros ca exemplare crescute în mod tradițional.
Legalizarea somonului transgenic presupune un precedent pentru alte guverne care ar putea imita decizia SUA, unde 37% din populația adultă consideră că alimentele modificate genetic sunt sigure, față de o majoritate de 57% care le dezaprobă, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie 2015 de centrul Pew Research. AGERPRES