Somnul de proastă calitate accelerează îmbătrânirea creierului, potrivit unui studiu recent

Somnul de proastă calitate accelerează îmbătrânirea creierului, potrivit unui studiu recent

Un studiu recent a descoperit că somnul insuficient în prima parte a vârstei mijlocii este legat de îmbătrânirea accelerată a creierului.

Bărbat ce suferă de insomnie

Somnul de proastă calitate accelerează îmbătrânirea creierului Foto Pixabay

Cercetătorii au analizat imagini ale creierului pentru a evalua vârsta acestuia și au constatat că micșorarea cerebrală este un indicator al îmbătrânirii avansate, nivelurile mai ridicate fiind asociate unei vârste cerebrale mai înaintate.

În cadrul studiului, 589 de participanți, cu o vârstă medie de 40 de ani, au completat chestionare privind obiceiurile lor de somn la începutul studiului și după cinci ani. După 15 ani, participanții au fost supuși unor scanări cerebrale pentru a evalua starea lor cognitivă.

Rezultatele studiului nostru, care a utilizat scanări cerebrale pentru a determina vârsta creierului participanților, sugerează că somnul de proastă calitate este asociat cu o îmbătrânire cerebrală echivalentă cu aproape trei ani, chiar din perioada vârstei mijlocii (între 40 și 65 de ani - n.red.), a declarat Clémence Cavaillès de la Universitatea din California, San Francisco, autorul principal al studiului publicat în revista Neurology .

Obiceiurile de somn deficitare au fost asociate cu declinul gândirii și al memoriei la vârste mai înaintate, crescând riscul de demență , a mai atras atenția cercetătorul.

„Descoperirea subliniază importanța abordării problemelor de somn încă din tinerețe”

Obiceiurile de somn ale participanților au fost clasificate astfel: durată scurtă a somnului, calitate slabă a somnului, dificultate la adormire, dificultate în a menține somnul, trezire matinală precoce și somnolență în timpul zilei. Pe baza acestor criterii, participanții au fost împărțiți în trei grupuri, corespunzătoare unor niveluri scăzute, medii și ridicate ale obiceiurilor de somn deficitare .

Scanările cerebrale au evidențiat micșorarea creierului, iar aceste modificări au fost utilizate pentru a evalua vârsta cerebrală, cercetătorii explicând că nivelurile mai ridicate indică o vârstă mai înaintată.

Echipa a constatat că persoanele cu obiceiuri de somn moderate, considerate deficitare, aveau, în medie, o vârstă cerebrală cu 1,6 ani mai mare decât a celor care aveau obiceiuri de somn deficitare ușoare.

Cei cu obiceiuri de somn deficitare severe prezentau o vârstă cerebrală medie cu 2,6 ani mai mare decât cei care aveau obiceiuri de somn deficitare ușoare.

Descoperirile noastre subliniază importanța abordării problemelor de somn încă din tinerețe pentru a menține sănătatea creierului. Acest lucru include menținerea unui program regulat de somn, practicarea exercițiilor fizice, evitarea cofeinei și a alcoolului înainte de culcare, precum și utilizarea tehnicilor de relaxare”, a specificat Kristine Yaffe, autoare și cercetătoare la Universitatea California din San Francisco.

Somnul de proastă calitate a fost asociat cu o vârstă cerebrală avansată în mijlocul vieții, subliniind importanța investigării intervențiilor timpurii pentru îmbunătățirea somnului, în vederea păstrării sănătății creierului”, au mai menționat autorii studiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Patronul Fan Courier / „Comandantul secției de poliție m-a amenințat că va avea grijă să-mi distrugă firma și că ar fi bine să o închid singur”

2 Cristian Tudor Popescu, după prestația lui Geoană la dezbaterea prezidențială: am asistat la un adevărat cadou de campanie

3 „Noi doi avem o discuție de terminat… Deci? Cum faci sex în bucătăria asta?”

4 „Această eră s-a încheiat. Suntem la sfârșitul istoriei!”

5 Doi compromiși / „Prostănacul” Geoană, filat din nou! Surprinzător, beneficiara „prostănacă” a filajului e doamna Lasconi, „modesta” primăriță de provin…