Soluția unui economist de Premiul Nobel pentru încheierea războiului din Ucraina: oprirea extinderii NATO

Soluția unui economist de Premiul Nobel pentru încheierea războiului din Ucraina: oprirea extinderii NATO

Prezent în 6 și 7 iulie 2023 la Timișoara pentru o conferință pe tema crizelor financiare și pentru a-i fi oferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara, economistul american Eric Maskin, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, în 2007, a vorbit, răspunzând unei întrebări din partea publicului, și despre războiul din Ucraina. În opinia lui Maskin, o soluție pentru încheierea războiului ar fi oprirea extinderii NATO.

Eric Maskin a fost laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2007 FOTO UVT

Eric Maskin a fost laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2007 FOTO UVT

Invitat să susțină o conferință despre apariția crizelor financiare și gestionarea lor , economistul american Eric Maskin, profesor la Harvard și laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2007, a explicat că, pentru a înțelege de ce Rusia a invadat Ucraina, este nevoie de înțelegerea istoriei.

„Pentru asta trebuie să ne întoarcem la căderea Uniunii Sovietice. Rusia a devenit pentru scurt timp o democrație, dar, din păcate, destul de repede a intrat într-o criză economică foarte serioasă. Această criză amenința să destabilizeze întreaga țară și de asemenea a oferit o oportunitate pentru Vladimir Putin să ajungă la putere. Putin a ajuns la putere și a reușit să stabilizeze economia”, a explicat Eric Maskin.

Economistul american a declarat că stabilizarea economiei a fost un lucru bun pentru Rusia, dar Putin a ajuns un dușman al Vestului, iar acest lucru putea fi evitat.

„Avem toate motivele să credem că atunci când Uniunea Sovietică a căzut, Rusia ar fi putut deveni un aliat al Vestului. Împărtășesc o cultură similară. Erau foarte multe schimburi științifice, cercetătorii ruși și cercetătorii din vest împărtășeau multe valori comune. Existau toate motivele pentru a crede că era posibil pentru Rusia să fie parte din comunitatea vestică, poate chiar să se alăture Uniunii Europene. Totul părea posibil, dar acest colaps economic din anii 1990 a pus în pericol toate aceste idealuri”, a mai explicat Eric Maskin.

Occidentul nu a știut să profite de colapsul economic al Rusiei

Potrivit profesorului Maskin, colapsul economic al Rusiei de după căderea Uniunii Sovietice a fost o oportunitate ratată pentru Occident „și pentru Statele Unite în mod special”. Maskin susține că Statele Unite ar fi trebuit să intervină în Rusia așa cum a făcut-o după Al Doilea Război Mondial pentru reconstrucția Germaniei, un dușman de moarte al SUA.

„Germania este unul dintre aliații cei mai apropiați ai Statelor Unite. Acest lucru ar fi trebuit să fie posibil și cu Rusia, dacă Statele Unite și Rusia ar fi fost unite într-o relație de prietenie mai degrabă decât să devină adversare acum. Bineînțeles, aceste lucruri au fost acum 25 de ani. Nu putem desface ceea ce s-a întâmplat acum 25 de ani”, a mai explicat Maskin.

Potrivit economistului de Premiul Nobel, Rusia și Putin văd în Occident un dușman „din cauza atitudinii noastre față de NATO”. Eric Maskin susține că Rusia a văzut în expansiunea NATO o amenințare pentru propria siguranță și securitate, dar „extinderea NATO nu oferă Vestului mai multă siguranță în zilele noastre”.

„Una din problemele cele mai actuale este dacă Suedia se va alătura NATO. Dacă Suedia se alătură NATO, n-o să facă Suedia să fie mai sigură. Rusia n-o să invadeze niciodată Suedia. De fapt, Putin cu siguranță regretă că a invadat Ucraina. S-a dovedit a fi o greșeală teribilă pentru el. Nu o să invadeze Suedia dacă Suedia nu se alătură NATO”, a arătat Maskin.

„Oferta” făcută lui Putin

Economistul american susține că părerea sa, „bazată pe bunul simț, dar și pe teoria jocului (n.red. ramură a economiei)”, este că merită încercată oprirea rapidă a războiului din Ucraina prin a i se oferi lui Putin oprirea extinderii NATO.

„(n.red. Războiul) Are costuri umane uriașe, are costuri materiale uriașe. Bineînțeles, nu putem opri războiul decât dacă Putin le spune rușilor că au obținut un beneficiu semnificativ. Altfel, Putin și-ar pierde suporterii. Un lucru pe care îl putem da este siguranța că nu vom extinde NATO în continuare. Acest lucru ar fi minunat din punctul lui de vedere și nu ne face pe noi semnificativ mai slabi. Cred că este un principiu mai general. Găsirea a ceva la care ești dispus să renunți, care nu e atât de important, în schimbul opririi unui conflict care este important pentru tine este o idee bună”, a mai declarat Maskin, în conferința de la Timișoara.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…