Soluția lui Musk pentru criza China - Taiwan. Miliardarul a fost aspru criticat după ce a vorbit despre războiul din Ucraina
Miliardarul Elon Musk a sugerat că tensiunile dintre China și Taiwan ar putea fi rezolvate prin cedarea unui anumit control al Taiwanului către Beijing, la câteva zile după ce a lansat un posibil acord pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, care a atras condamnarea Ucrainei, notează Reuters.
FOTO: Profimedia
„Recomandarea mea (...) ar fi să găsim o zonă administrativă specială pentru Taiwan care să fie rezonabil de acceptabilă, probabil că nu va face pe toată lumea fericită”, a declarat cea mai bogată persoană din lume, într-un interviu publicat vineri de Financial Times.
Musk a răspuns la o întrebare despre China, unde compania sa de automobile electrice Tesla (TSLA.O) operează o fabrică mare în Shanghai.
Beijingul, care afirmă că Taiwanul, guvernat democratic, este una dintre provinciile sale, a promis de mult timp să aducă Taiwanul sub controlul său și nu a exclus folosirea forței pentru a face acest lucru. Guvernul taiwanez se opune cu fermitate revendicărilor de suveranitate ale Chinei și spune că doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei pot decide viitorul său.
„Și este posibil să existe un aranjament care să fie mai indulgent decât Hong Kong”, a declarat Musk, citat de ziar.
China a oferit Taiwanului un model de autonomie de tipul „o țară, două sisteme”, similar cu cel din Hong Kong, dar acesta a fost respins de toate partidele politice principale din Taiwan și nu are susținere publică, mai ales după ce Beijingul a impus o lege dură privind securitatea națională în oraș în 2020.
Ministerul de Externe din Taiwan a refuzat să comenteze sâmbătă afirmațiile lui Musk.
Wang Ting-yu, un deputat de rang înalt din partea Partidului Democrat Progresist din Taiwan, care face parte din comisia pentru afaceri externe și apărare a Parlamentului, l-a criticat pe Musk pe pagina sa de Facebook.
„Companiile individuale independente nu pot lua acest subiect ca pe o glumă”, a spus Wang. „Deci, de ce ar trebui să treacă cu nonșalanță peste libertățile democratice, suveranitatea și modul de viață a 23 de milioane de taiwanezi? Nu este acceptabil pentru Ucraina, iar Taiwanul cu siguranță nu va permite acest lucru”.
Un oficial taiwanez de rang înalt familiarizat cu planificarea securității în regiune a declarat pentru Reuters că „Musk trebuie să găsească un consilier politic cu mintea limpede”.
„Lumea a văzut în mod clar ce s-a întâmplat cu Hong Kong”, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să vorbească cu presa. „Vibrația economică și socială a Hong Kong-ului s-a încheiat brusc sub conducerea totalitară a Beijingului”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, întrebat despre remarcile lui Musk, a declarat că Taiwanul este o „afacere internă”, adăugând că Beijingul va continua să adere la principiul reunificării pașnice, în timp ce va „zdrobi cu hotărâre” separatismul taiwanez.
Fabrica din Shanghai a reprezentat aproximativ jumătate din livrările globale ale Tesla anul trecut. Musk a declarat că China a cerut asigurări că nu va oferi acolo serviciul de internet Starlink al companiei sale de rachete SpaceX.
Musk a declarat că estimează că un conflict cu privire la Taiwan este inevitabil și a avertizat asupra impactului potențial al acestuia nu numai asupra Tesla, ci și asupra producătorului de iPhone Apple Inc și asupra economiei în general. Interviul nu a detaliat aceste remarci.
La începutul acestei săptămâni, Musk a propus ca Ucraina să cedeze definitiv Crimeea Rusiei, să se organizeze noi referendumuri sub auspiciile ONU pentru a determina soarta teritoriului controlat de Rusia și ca Ucraina să accepte neutralitatea.
El a cerut utilizatorilor Twitter să se pronunțe asupra planului său, atrăgând critici dure din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a propus propriul sondaj pe Twitter: „Care @elonmusk vă place mai mult? Unul care susține Ucraina (sau) unul care susține Rusia”.
Sursa: adevarul.ro