Solstițiul de iarnă 2023: Noaptea cea mai lungă din an și tradițiile care o înconjoară
În noaptea de 22 spre 23 decembrie se desfășoară solstițiul de iarnă 2023, marcând începutul oficial al iernii astronomice. Va fi cea mai lungă din an, moment în care Soarele atinge cea mai mare distanță sudică față de ecuator. Superstițiile spun că nu e bine să fii singur.
22 decembrie: Începutul oficial al iernii astronomice FOTO Shutterstock
Durata zilei va atinge minimul său, pe data de 22 decembrie, cu 8 ore și 50 de minute. În același timp, durata nopții atinge apogeul , cu 15 ore și 10 minute (pentru București). Solstițiul de anul acesta are loc la ora 05:27, potrivit site-ului astro-urseanu.ro .
În următorii ani, solstițiul va fi marcat astfel:
2024 - 21 decembrie 11:21,
2025 - 21 decembrie 17:03,
2026 - 21 decembrie 23:50, 2027 - 22 decembrie 04:42,
2028 - 21 decembrie 10:20.
Semnificația solstițiului de iarnă
Termenul „solstițiu” provine din limba latină și înseamnă „soare nemișcat”. În această zi, Soarele atinge punctul său cel mai sudic pe bolta cerească, marcând începutul iernii astronomice în emisfera nordică. Solstițiul de iarnă marchează cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului, fenomen explicat de mișcarea Soarelui în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”.
Tradiții, superstiții și ritualuri de solstițiu
Solstițiul de iarnă a fost marcat de tradiții și ritualuri încă din antichitate. În Mesopotamia, sărbătoarea dura 12 zile și avea scopul de a ajuta zeul Marduk să îmblânzească monștrii haosului pentru încă un an. Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere noului Soare, reîncepând ciclul anotimpurilor.
Obiceiurile românești din preajma solstițiului păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun. Solstițiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în întreaga lume, precum Stonehenge și Newgrange în Europa, care au fost create pentru a măsura poziția Soarelui în acest moment special.
Se spune că de solstițiu nu este bine să fii singur, ci să petreci în compania cuiva în această cea mai lungă noapte a anului. În unele părți, oamenii urcă dealuri și aprind buturugi, iar tradiția de a oferi ajutor oamenilor nevoiași rămâne vie.
În această noapte magică, lumea se unește în sărbătorirea luminii în mijlocul întunericului și în recunoașterea ciclului continuu al vieții și al naturii.
Sursa: adevarul.ro