Solidaritatea Sanitară: Percepţia salariaţilor din sănătate asupra creşterilor salariale diferă semnificativ de prezentările oficiale

Solidaritatea Sanitară: Percepţia salariaţilor din sănătate asupra creşterilor salariale diferă semnificativ de prezentările oficiale

Percepţia salariaţilor din sectorul public de sănătate asupra creşterilor salariale şi modalitatea în care aceasta este prezentată în mod oficial sunt semnificativ diferite, potrivit unei cercetări privind satisfacţia salariaţilor din sectorul public de sănătate faţă de creşterile salariale publicate de Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Astfel, 49% dintre respondenţi au indicat că puterea de cumpărare a veniturilor lor salariale a crescut în ultimii 4 ani, iar 29% dintre ei au indicat că aceasta a scăzut. "În măsura în care această situaţie este una reală, creşterea nominală ar putea acoperi o creştere reală mult mai mică", precizează sursa citată.

De asemenea, 50,1% dintre respondenţi se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de veniturile obţinute în raport cu munca depusă.

"Tabloul repartiţiei răspunsurilor sugerează o diferenţă esenţială faţă de modalitatea în care Guvernul a zugrăvit creşterile salariale. În condiţiile în care jumătate dintre respondenţi consideră că legea salarizării nu este etică este evident că aprecierile negative sunt legate de ratarea echităţii", se mai arată în comunicatul sindicaliştilor din sănătate.

Potrivit acestora, deşi medicii sunt concentraţi mai curând "pe zona mulţumiţilor", ei au procentul cel mai mare de abţineri de la o judecare tranşantă a echităţii legii salarizării, iar diferenţa dintre mulţumiţi şi nemulţumiţi este însă de numai 1,2 puncte procentuale.

"În condiţiile în care medicii au beneficiat de cea mai mare creştere a veniturilor salariale această evaluare constituie cel mai mare semnal de alarmă asupra echităţii legii salarizării. Coroborând informaţiile cu cele aferente altor cercetări aflate în curs de finalizare, considerăm că diferenţele mari de venituri salariale dintre salariaţii care lucrează în diferitele categorii de spitale (determinate în special de variaţia sporurilor) şi existenţa unor venituri salariale identice în condiţiile în care contribuţiile fiecăruia dintre salariaţi sunt extrem de diferite sunt principalele cauze. Restul categoriilor de personal se situează la dreapta graficului, pe zona nemulţumiţilor", precizează comunicatul.

Deşi au beneficiat în anul 2018 de salariile prevăzute pentru anul 2022, 58,4% dintre asistentele medicale sunt nemulţumite de echitatea legii salarizării şi numai 22% sunt situate pe zona celor mulţumiţi.

Federaţia explică această evaluare negativă prin diferenţa foarte mare dintre creşterea veniturilor salariale de care au beneficiat medicii şi cea de care au beneficiat asistentele medicale şi de faptul că avansul real al veniturilor este cu mult mai mic decât cel promis oficial.

În acest context, reprezentanţii sindicaliştilor din Sănătate solicită creşterea salariilor de bază la nivelul anului 2022 pentru toate categoriile de salariaţi cel puţin la începutul anului 2020 şi eliminarea diferenţelor de tratament în privinţa sporurilor între salariaţii din diferitele unităţi salariale, în special prin posibilitatea de a aşeza între minim şi maxim sporurile pentru condiţiile de muncă pentru toate categoriile de salariaţi. Totodată, aceştia cer raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual şi reaşezarea în ierarhia grilei de salarizare a asistentelor medicale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?