Solidaritatea Sanitară: Contractul colectiv de muncă 2023/2025 pe ramură a intrat în vigoare

Solidaritatea Sanitară: Contractul colectiv de muncă 2023/2025 pe ramură a intrat în vigoare

Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat joi că a intrat în vigoare Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură. El a devenit obligatoriu în toate unitățile sanitare publice și pentru toți angajații din domeniu.

Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

"Această realizare reprezintă un pas semnificativ în direcţia asigurării drepturilor şi bunăstării angajaţilor din domeniul sănătăţii. Este important de subliniat că, odată cu înregistrarea şi publicarea conţinutului acestui contract, acesta devine aplicabil în toate unităţile sanitare publice şi pentru toţi angajaţii din domeniul sănătăţii. Prevederile CCMS au fost obiectul unei negocieri îndelungate, care a durat aproape 10 luni, şi a fost sprijinită de un conflict colectiv de muncă şi de seria de proteste organizate de Federaţia 'Solidaritatea Sanitară'", se menţionează într-un comunicat, postat pe pagina de Facebook a FSSR.

Conform sursei citate, printre principalele aspecte reglementate de CCMS se numără drepturile suplimentare pentru concediul de odihnă, dar şi pauza de masă pentru angajaţii care lucrează în ture.

"Acest contract recunoaşte drepturile angajaţilor din sănătate la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate şi condiţii de muncă. Aceasta reprezintă o victorie importantă în lupta noastră pentru aceste drepturi, care au fost suspendate anterior de OUG 63/2023. CCMS recunoaşte pauza de masă de 30 de minute ca timp de lucru, inclusă în timpul programului de lucru, prin recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru", precizează sindicaliştii, citatți de Agerpres .

În ceea ce priveşte recuperarea şi plata orelor suplimentare, contractul reglementează recuperarea orelor suplimentare efectuate şi nerecuperate sau neplătite, inclusiv programarea acestora prin intermediul graficului de lucru.Referitor la calculul indemnizaţiei de concediu de odihnă, CCMS stabileşte că aceasta trebuie să includă şi drepturile salariale aferente indemnizaţiei de hrană.

De asemenea, CCMS include principii menite să apere drepturile esenţiale ale angajaţilor din sectorul public de sănătate şi să crească gradul de echitate al salarizării. În plus, CCMS conţine o anexă dedicată armonizării vieţii profesionale cu viaţa personală, care cuprinde drepturi specifice privind flexibilizarea timpului de lucru.

Contractul mai stabileşte un mecanism pentru apărarea angajaţilor împotriva abuzurilor prin procedura obligatorie aplicabilă cercetării disciplinare prealabile.Totodată, CCMS include un sistem complex de protecţie a angajaţilor împotriva discriminărilor, hărţuirii fizice şi morale, şi mobingului, promovând evaluarea periodică a riscului de epuizare profesională a lucrătorilor.

"Acestea sunt doar câteva dintre aspectele esenţiale reglementate de noul Contract Colectiv de Muncă din Sănătate, care marchează o etapă semnificativă în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a drepturilor angajaţilor din sănătate", se mai precizează în comunicat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!