Soldații ucraineni par să-i dea dreptate generalului Zalujnîi: „Pierdem pas cu pas“. Divergențe între conducerea politică și cea militară?

Soldații ucraineni par să-i dea dreptate generalului Zalujnîi: „Pierdem pas cu pas“. Divergențe între conducerea politică și cea militară?

În estul Ucrainei, unde se coboară o altă iarnă istovitoare și odată cu ea probabil un îngheț în mișcările majore din prima linie, un soldat ucrainean a avut o evaluare sumbră a conflictului.

Război se apropie de doi ani FOTO Profimedia

Război se apropie de doi ani FOTO Profimedia

Ostașul , în vârstă de 35 de ani, care luptă în apropierea orașului Bakhmut, a mers mai departe decât comentariile celui mai înalt oficial militar al Ucrainei, care a recunoscut săptămâna aceasta că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas.

"Spun asta de ceva vreme deja. Pas cu pas pierdem războiul", a declarat pentru AFP militarul, care folosește indicativul „Mudri” .

„Cu cât continuă acest război static, cu atât este mai rău pentru noi”, a spus el într-un interviu telefonic pentru Busines Insider.

Linia frontului dintre armata ucraineană și forțele ruse care ocupă estul și sudul țării abia s-a mutat din noiembrie anul trecut, în ciuda atacurilor repetate ale Rusiei și a contraofensivei ucrainene.

Generalul ucrainean Valeri Zalujni i-a surprins pe mulți săptămâna aceasta cu o evaluare neobișnuit de sinceră că părțile în conflict au ajuns într-un impas de-a lungul frontului întins.

„La fel ca în Primul Război Mondial, am atins nivelul de tehnologie care ne pune într-un impas”, a declarat el pentru revista britanică The Economist.

„Cel mai probabil nu va exista o descoperire profundă și frumoasă”. „Este nevoie de noi abordări”, a spus cel supranumit „generalul de fier“.

Comentariile au turnat apă rece asupra contraofensivei foarte promovate pe care Ucraina a lansat-o în această vară, după ce a primit arme occidentale și a antrenat noi recruți.

Dar în urma contraofensivei a fost eliberat puțin teritoriu, iar jurnaliștii AFP au descoperit luna trecută că Ucraina încă se luptă cu forțele rusești într-un sat cheie pe care pretindea că îl recucerise cu săptămâni mai devreme.

Ca răspuns la comentariile lui Zalujni, un înalt oficial ucrainean a declarat pentru AFP că țara se află la un punct de cotitură și că va trebui să decidă o strategie pentru a câștiga conflictul cu Rusia.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a recunoscut, la rândul său, că în această perioadă de lupte a întâmpinat „dificultăți”.

Și Oleksi Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, a recunoscut că „este nevoie de noi abordări”.

Forțele ucrainene au cerut aliaților occidentali să furnizeze avioane de luptă F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune.

"Avem probleme, prea multe probleme. În primul rând, calitatea pregătirii soldaților noștri. În al doilea rând, nu avem suficiente arme sau artilerie", a declarat pentru AFP un militar ucrainean de 33 de ani, lângă Bakhmut.

Mikola Bielieskov, un analist militar ucrainean, este optimist și a spus că Zalujnîi a conturat o nouă cale către succes, în cazul în care politicienii din Kiev și Occident ar alege să o urmeze.

„În general, există un consens că Rusia nu va câștiga și Ucraina nu va pierde”, a spus el.

La Kiev, locuitorii capitalei l-au lăudat pe Zalujnîi pentru că a spus adevărul și i-au îndemnat pe politicienii ucraineni să țină seama de cuvintele lui.

„Cu toții am sperat la ce e mai bun, dar ne-am pregătit cu toții pentru ce e mai rău”, a spus Kristina, în vârstă de 19 ani, plimbându-se lângă emblematica piață Maidan împreună cu mama ei.

Și ea a avertizat împotriva consecințelor neacționării.

„Toți băieții și fetele care au murit acolo, toți civilii și toți militarii, totul va fi fost în zadar”.

Divergențe între conducerea politică și cea militară?

Biroul președintelui Volodimir Zelenski l-a criticat sâmbătă, 4 anoiembrie, pe șeful Statului Major al armatei ucrainene pentru că a declarat public că războiul este într-un impas . A fost o mustrare publică izbitoare care a semnalat o ruptură emergentă între conducerea militară și cea civilă într-un moment deja dificil pentru Ucraina, scrie The New York Times.

Ihor Jovkva, principalul consilier diplomatic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a criticat comentariile din The Economist ale comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, avertizând împotriva dezvăluirii de informații de pe câmpul de luptă.

„Îi facem treaba mai ușoară agresorului. Sunt convins că totul a fost citit cu foarte mare atenție în Rusia, s-a notat și s-au tras concluzii”, a declarat Ihor Jovkva, sâmbătă, la televiziunea națională.

„Dacă putem cumva câștiga în acest mod... poate e vreo strategie inteligentă, dar pentru mine e foarte ciudat”, a adăugat el.

Consilierul diplomatic al lui Zelenski, Ihor Jovkva, a mai afirmat că a primit un telefon „panicat” de la un oficial de rang înalt dintr-o țară aliată, în urma publicării comentariilor lui Zalujnîi. Oficialul preocupat a întrebat dacă forțele ucrainene se află „într-un impas”, a spus Jovkva.

În același timp, președintele Zelenski a contestat caracterizarea generalului despre lupte. „Timpul a trecut, oamenii sunt obosiți, indiferent de statutul lor, iar acest lucru este de înțeles”, a spus el la o conferință de presă sâmbătă, adăugând: „Dar acesta nu este un impas, subliniez acest lucru încă o dată”.

Criticile publice la adresa generalului Zalujni a venit la o zi după ce biroul președintelui l-a înlocuit pe unul dintre adjuncții săi, șeful forțelor de operațiuni speciale, care după concedierea sa a spus că a fost orbit de demitere. Nu era clar dacă generalul Zalujni, comandantul general al forțelor ucrainene, știa dinainte de demiterea planificată.

Într-un editorial publicat de revista britanică The Economist, șeful Statului Major al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a afirmat că îşi vede armata cum este prinsă într-un război poziţional static, lăsând totodată de înțeles că ofensiva de vară a Kievului a eșuat.

„Războiul trece acum într-o nouă etapă: ceea ce noi, cei din armată, numim război „poziţional“ compus din lupte statice şi de uzură”, a scris el în acest editorial, în care a avertizat că frontul de luptă ar putea aminti în curând de tranşeele din Primul Război Mondial.

Zalujnîi consideră că situaţia de pe front a ajuns în impas când niciuna dintre părţi nu poate avansa pentru că ambele sunt la fel echipate din punct de vedere tehnologic. Un blocaj pe câmpul de luptă, a spus el, nu face decât să ajute Rusia să-şi restabilească puterea militară. În acest sens, generalul Zalujnîi subliniază că Ucraina are nevoie în primul rând de avioane.

Fisura care se formează între „generalul de fier“ și președinte vine în timp ce Ucraina se luptă pe plan militar și diplomatic. Operațiunile sale de-a lungul liniei de tranșee lungi de aproximativ 1000 de kilometri nu au reușit să producă un avans substanțial, ducând în același timp la pierderi mari de ambele părți, iar Ucraina se confruntă cu atacuri intense ale Rusiei în Est. În același timp, scepticismul față de ajutorul acordat Ucrainei a crescut în unele capitale europene și în rândul membrilor Partidului Republican din Statele Unite.

Conducerea Ucrainei este, de asemenea, îngrijorată de faptul că atenția aliaților occidentali s-a îndreptat către conflictul dintre Israel și Hamas. lucru spus de președintele Zelenski sâmbătă.

Oficialii americani au sugerat că Ucraina a fost de vină pentru dispersarea prea mare a forțelor sale; Zelenski a spus că armata sa nu a primit suficiente armament pentru a avansa.

Speculațiile cu privire la tensiunea dintre președinte și generalul comandant al armatei cu privire la numirile în materie de strategie și de comandă se învârteau la Kiev de mai bine de un an, dar nu au răzbătut în public până acum.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!