Soldații ucraineni, evacuați cu dronele, o premieră pe câmpul de luptă

Soldații ucraineni, evacuați cu dronele, o premieră pe câmpul de luptă

Ucraina apelează la drone pentru a-și evacua soldații răniți, în ceea ce este probabil o premieră pe un câmp de luptă, relatează The Economist.

Câmpul de luptă din Ucraina este plin de capcane mortale FOTO Arhivă

Câmpul de luptă din Ucraina este plin de capcane mortale FOTO Arhivă

Ucraina folosește drone de mari dimensiuni capabile să transporte o greutate de 180 de kilograme pe o distanță de până la 69 de kilometri pentru a-și evacua răniții. Este prima țară din lume care folosește dronele în acest scop, a relatat The Economist.

Nu este clar cu ce frecvență au fost utlilizate drone pentru a transporta trupe rănite sau în ce părți ale țării s-a întâmplat asta.

Numărul morților și răniților a crescut constant pe parcursul războiului ce durează de mai bine de un an și jumătate, relatează Insider.

Un document al Agenției americane de informații pentru apărare estima în aprilie că până la 113.500 de soldați ucraineni au fost răniți, comparativ cu până la 180.000 ruși, de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în februarie 2022, a relatat Reuters.

Totuși, nu există cifre confirmate cu privire la numărul real de soldați ucraineni sau ruși răniți sau uciși în lupte, niciuna dintre cele două țări nefurnizând statistici privind propriile trupe.

Soldații ucraineni răniți au fost tratați pe front, în vestul Ucrainei, departe de linia frontului, precum și în alte țări europene, unde au fost transportați cu trenul.

Serviciile secrete britanice apreciau în iulie că până la 50% din decesele rușilor în lupte în Ucraina puteau fi prevenite, survenind din pricina facilităților medicale deficitare.

Pe de altă parte, soldații ruși luați prizonieri au dezvăluit faptul că au fost lăsați să moară.

Faptul că Ucraina a descoperit o asemenea întrebuințare a dronelor este o ilustrare a modului în care armata ucraineană învață să exploateze noille tehnologii în feluri care ar putea beneficia în cele din urmă și alte armate, se arată în raport.

Totodată, armata ucraineană care se apără de agresiunea rusă a fost nevoită de multe ori să apeleze la arme improvizate, în contextul în care mulți experți au remarcat de asemenea că războiul este un teren de testare pentru arme avansate occidentale.

În acest sens, ministrul ucrainean al apărării și experți din industrie au declarat luna trecută pentru Financial Times că se obțin informații valoroase pentru țările NATO privind eficiența pe câmpul de luptă a unor arme sofisticate.

SUA s-au oferit să ajute Ucraina să pună bazele unui „registru al răniților", o bază de date în care să fie înregistrate rănile, tratamentul și evoluția acestora, ceea ce ar putea constitui informații utile atât pentru această țară și aliații săi, cât și pentru medicina militară în general, a relatat The Economist, notând că ceva similar a fost înfăptuit în Afganistan și Irak.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!