Soldații ucraineni, ajutați de ofițerii occidentali prin apel video să folosească armele venite fără instrucțiuni
Soldații ucraineni care luptă împotriva forțelor rusești invadatoare s-au bucurat de livrarea a numeroase ajutoare de securitate din partea partenerilor NATO, dar atunci când acest armament ajunge în Ucraina, lucrurile încep să se complice.
În unele cazuri, ajutorul militar vine fără instrucțiuni, așa că ofițerii militari occidentali au făcut o conferință video cu trupele ucrainene pentru a le învăța cum să folosească armele, potrivit unui nou raport publicat luni în War on the Rocks, o platformă care se ocupă de securitatea națională, potrivit Yahoo News.
Unitățile din prima linie care se confruntă cu aceste probleme au putut, de asemenea, să comunice cu forțele occidentale și cu personalul NATO prin canale precum aplicațiile de mesagerie securizată, au precizat autorii raportului.
Autorii au scris că soldații ucraineni le-au povestit că, într-un caz, ofițerii militari occidentali au folosit FaceTime pentru a învăța trupele Kievului cum să folosească o grenadă propulsată de rachete care a fost livrată fără instrucțiuni.
„Majoritatea trupelor ucrainene apreciază aceste soluții informale, dar Statele Unite și Europa ar putea face o treabă mai bună pentru a se asigura că viitoarele livrări de armament sunt un real ajutor pentru armata ucraineană”, au declarat autorii în raport.
Nu este clar când au avut loc aceste interacțiuni, dar faptul că soldații ucraineni au găsit probleme la armament și au avut nevoie de servicii de asistență și de suport tehnic din partea partenerilor nu este o noutate. Ucrainenii au fost nevoiți adesea să apeleze la partenerii occidentali, uneori chiar și în timpul luptei active cu rușii.
Deoarece NATO nu are trupe care să lupte alături de ucraineni, o echipă de mentenanță a lucrat de la distanță pentru a oferi asistență telefonică trupelor de la Kiev.
SUA au trimis Ucrainei armament de peste 35,1 miliarde de dolari de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina , în februarie 2022. Potrivit unei fișe informative a Departamentului Apărării din această lună, lista lungă de armament include rachete, piese de artilerie, vehicule de luptă de infanterie, tancuri, arme de calibru mic, muniție și multe altele.
„Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliații și partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacități care să răspundă nevoilor sale imediate de pe câmpul de luptă și cerințelor de asistență în materie de securitate pe termen mai lung”, a declarat Pentagonul într-o declarație din aprilie în care anunța un nou pachet de echipamente militare în valoare de aproximativ 2,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.
Pe măsură ce asaltul pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei se apropie de împlinirea a 14 luni, iar cele două țări continuă să ducă un război de uzură brutală și crâncenă de-a lungul unei linii de front relativ statice, există îngrijorări tot mai mari cu privire la faptul dacă țările occidentale vor continua să își mențină sprijinul militar
Sursa: adevarul.ro