Soldații ruși nu vor să renunțe la telefoanele mobile personale pe frontul din Ucraina, deși riscă să fie uciși

Soldații ruși nu vor să renunțe la telefoanele mobile personale pe frontul din Ucraina, deși riscă să fie uciși

Soldații ruși se bazează foarte mult pe telefoanele mobile personale pentru a desfășura operațiuni în Ucraina. Foștii ofițeri militari americani spun că această practică arată o lipsă de opțiuni de comunicații sigure sau de disciplină. De asemenea, lasă trupele rusești vulnerabile la atacuri - de care Ucraina a profitat înainte.

Soldați ruși în Ucraina/ FOTO: Arhiva

Soldați ruși în Ucraina/ FOTO: Arhiva

Soldații ruși par să se bazeze în mare măsură pe telefoanele mobile personale pentru a desfășura operațiuni militare în Ucraina, folosindu-le pentru sarcini precum coordonarea loviturilor și navigarea pe câmpul de luptă.

Foștii ofițeri militari americani spun că această tendință subliniază lipsa de opțiuni de comunicare militară sigură sau de disciplină și îi lasă pe soldații ruși vulnerabili la atacurile ucrainene. Kievul a folosit anterior date celulare pentru a lansa apoi lovituri mortale asupra pozițiilor Moscovei.

Recunoscând problema, guvernul rus lucrează activ pentru a restrânge această tendință. Camera inferioară a parlamentului său, Duma de Stat, a propus recent un amendament care ar permite soldaților ruși să fie pedepsiți pentru că și-au folosit telefoanele personale pe frontul din Ucraina.

„Purtarea de gadgeturi în timp ce slujește într-o zonă de operațiuni speciale va fi considerată o abatere disciplinară gravă”, a informat presa de stat rusă, spunând că „acest lucru decurge din amendamentele susținute de Comitetul pentru Apărare al Dumei de Stat”.

Lipsă de mijloace de comunicații adecvate

Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studierea Războiului, amendamentul a fost criticat pe scară largă de bloggerii militari ruși, care sugerează că pedepsirea soldaților pentru că își folosesc telefoanele ar interfera cu operațiunile câmpului de luptă, logistica și comanda și controlul dată fiind utilizarea pe scară largă a dispozitivelor personale pe câmpul de luptă.

Analiștii au scris că „milbloggeri ruși au susținut că militarii ruși se bazează în mod semnificativ pe dispozitivele lor personale pentru a transmite coordonatele țintei, pentru a cere foc de la artileriștii ruși și operatorii de drone, pentru a naviga în zonele din prima linie și pentru a se coordona între unități”.

Dan Rice, un fost ofițer de artilerie al Armatei SUA, care a fost consilier special al conducerii militare ucrainene, a declarat că folosirea telefoanelor personale indică o lipsă de comunicații militare adecvate și sigure pentru soldații ruși.

Mark Cancian, expert în apărare și colonel în retragere al Corpului de Marină al SUA, a spus că ideal este să folosești sisteme militare personalizate – și foarte sigure – pentru comunicații. Dar acest lucru este scump, în timp ce toată lumea are deja telefon mobil, ceea ce face din aceasta o opțiune atractivă, chiar dacă este riscantă.

„Există o mulțime de vulnerabilități pe care cu siguranță ucrainenii le exploatează”, spune acesta. De exemplu, Ucraina poate identifica locația unui soldat rus prin datele lor celulare. Folosirea mai multor telefoane într-o zonă ar putea oferi indicii privind o activitate mai mare a trupelor, făcându-l o posibilă o lovitură din partea Kievului.

Un astfel de incident a avut loc chiar la sfârșitul anului 2022, când Ucraina a lansat o lovitură de precizie devastatoare împotriva trupelor ruse adunate la Makiivka, în estul regiunii Donbas. Moscova a dat apoi vina pe soldații săi pentru numărul mare de morți, spunând că Kievul a găsit locația datorită datelor lor celulare. S-ar putea să fi existat și alți factori care contribuie, totuși.

Este extrem de dificil să faci noua generație de soldați să renunțe la telefoane

Celălalt risc pentru Rusia, a explicat Cancian, este că soldații vor trimite informații prin canale necriptate, lăsând datele vulnerabile la interceptarea de către forțele ucrainene. El a spus că, deși există aplicații de criptare disponibile, trupele sunt uneori neglijente.

Agenția de informații militare a Ucrainei, GUR, publică în mod regulat interceptări audio cu presupusele apeluri efectuate de soldații ruși. Cu toate acestea, nu doar Rusia nu folosește telefonul mobil, xi și soldații Kievului. Dar Moscova ar trebui să fie la un nivel superior ca putere majoră.

Cu ambele părți folosind telefoanele inamice pentru depistare și țintire, ofițerii armatei americane au avertizat trupele americane despre pericolele pe care aceste dispozitive personale le-ar putea aduce pe câmpul de luptă.

Este extrem de dificil să faci soldații să renunțe la telefoanele și dispozitivele de internet pentru că această generație de tineri și-a organizat viața în jurul telefoanelor lor și a conexiunilor pe care telefoanele le pot aduce”, a spus Cancian.

„Armata Statelor Unite se va confrunta cu aceleași provocări în următorul său conflict”, a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un articol care chiar merită citit...

2 „Rusia trebuie să simtă că va pierde”

3 Voi ați citit povestea asta?

4 Eșec de proporții pentru ruși, după ce racheta nucleară Satan II, „care nu poate fi interceptată”, a explodat în siloz, făcând un crater vizibil din s…

5 Risc mai mare de cancer pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Cum se pot feri