Soldați ruși, urcați în autobuze și constrânși să semneze contracte cu grupul Wagner: „Ne-au vândut”
Recruți ruși au fost transportați în toiul nopții peste graniță în Ucraina și constrânși să semneze contracte cu grupul Wagner, a relatat marți portalul independent Astra.
Soldați ruși ar fi fost constrânși să semneze contracte cu gruparea Wagner FOTO PROFIMEDIA
Portalul Astra a vorbit cu membri ai familiei acestor recruți și a văzut mesaje text și audio trimise de aceștia, informează Daily Beast care a tradus mesajele.
Recruții au fost păcăliți că merg pentru instruire în regiunea Rostov în scopul de a servi în forțele teritoriale de apărare. În schimb, au fost urcați în autobuze și lăsați la o fabrică din regiunea ucraineană Lugansk. Soldații au scris rudelor că „au fost vânduți” grupării private Wagner.
„Deja ne încolonează sub amenințarea armei, asta e, a început strângerea șurubului. Reprezentanții Wagner au sosit cu arme, sunt în jur de 30", a spus la telefon unul dintre soldați , potrivit familiei sale.
„Nu avem de ales. Cei care au refuzat au fost deja luați și nu știu ce se întâmplă cu ei acum. Au sosit cei de la Wagner. Nu le pasă, ne vor ucide și ne vor arunca pe câmp", ar fi spus un alt soldat rudelor.
Într-o întorsătură bizară de situație, fostul președinte al "republicii" Osetia de Sud, susținută de Rusia, ar fi sosit la fabrică pentru a ajuta la învingerea rezistenței celor care refuzau să semneze contractele. O înregistrare video l-ar surprinde pe Anatoli Bibilov încurajându-i să meargă la luptă.
„Trebuie să gândiți cu capul vostru, băieți! ... Nu-i vom dezonora pe cei care rămân pe câmpul de luptă! Vom câștiga acest război nenorocit! Și cu ce vă veți mândri? Ce veți spune? Cum vă veți justifica? ... Cine va proteja țara?", ar fi spus Bibilov.
57 din cei 170 de soldați aduși la acea fabrică au fost de acord să semneze contracte cu Wagner și apoi au părăsit uzina, relatează Astra, în timp ce 113 s-au ținut pe poziție, fiind duși apoi într-un loc necunoscut. Telefoanele lor ar fi fost confiscate, iar membrii familiilor nu știu ce s-a întâmplat cu ei.
În ciuda unor divergențe cu conducerea militară a Rusiei, șeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a dat semne că ar fi căzut la pace cu aceasta, el anunțând recent că armata rusă a oferit sprijin, inclusiv aerian, forțelor sale ce încearcă de luni de zile să cucerească orașul Bahmut din estul Ucrainei.
Wagner și-a epuizat recruții
Grupul Wagner, care este văzut ca un serviciu militar privat de facto al Kremlinului, ar fi trimis zeci de mii de luptători la Bahmut, mulți dintre ei fiind recrutați din închisorile rusești.
În martie, analiștii Institutul pentru Studii de Război apreciau că grupul Wagner este nevoit să apeleze la luptătorii săi de elită din cauza a ceea ce a descris ca fiind "pierderi masive" în rândul deținuților slab echipați și slab pregătiți pe care grupul i-a aruncat inițial în luptă.
Un oficial NATO neidentificat declara pentru CNN în martie că rușii aveau pierderi de cinci ori mai mari decât forțele ucrainene care apără orașul.
Șeful Wagner caută diferite soluții pentru a reface rândurile companiei sale militare, una dintre ultimele idei fiind să deschidă centre de recrutare în întreaga Rusie.
Comandantul forțelor armate din estul Ucrainei a spus că timpul se scurge în ceea ce privește capacitatea Grupului Wagner de a continua asaltul de tip „valuri umane" asupra Bahmut.
Colonelul Serhi Cerevatîi a apreciat marți la televiziunea ucraineană că, având în vedere „intensitatea cu care sunt anihilați, dacă nu-și schimbă tactica, cred că vorbim de două luni", potrivit The New Voice of Ukraine.
Sursa: adevarul.ro