Șoferii vor fi testați toxicologic în ambulanță. Ordinul de ministru care va bulversa activitatea SMURD

Șoferii vor fi testați toxicologic în ambulanță. Ordinul de ministru care va bulversa activitatea SMURD

Șoferilor implicați în evenimente rutiere li se pot recolta mostrele biologice prin care se stabilește dacă au consumat băuturi alcoolice sau droguri în spitalele care au secție de urgență, în instituțiile de medicină legală, dar și în ambulanțele serviciului mobil de urgență, mai exact în autospecialele SMURD, ce au în echipaj un medic, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.252/2024.

Probe biologice, recoltate și în ambulanțele SMURD, cu medic - Foto Arhivă

Probe biologice, recoltate și în ambulanțele SMURD, cu medic - Foto Arhivă

Iar stabilirea concentrației de alcool sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive se realizează în cadrul instituțiilor medico-legale.

Totodată, examenul medical al persoanei, pentru evaluarea efectelor consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, se face acum în toate cazurile în care se recoltează mostre biologice. Până acum, acesta se efectua doar la solicitarea polițistului rutier, dacă persoana în cauză era implicată într-un accident de circulaţie rutieră în urma căruia a survenit decesul sau rănirea uneia sau mai multor persoane.

Disfuncționalități în funcționarea serviciului

Sunt județe în care nu există nici o ambulanță SMURD cu medic, nici o unitate de terapie intensivă mobilă. În București și Ilfov sunt cinci unități de terapie intensivă mobilă cu totul. Nu avem nici o problemă cu efectuarea acestora în unitatea de primiri urgențe, dar în prespital se vor genera disfuncționalități grave, pe care le anticipăm. Sunt niște semne de întrebare care apreciem că vor crea mari disfuncționalități în funcționarea serviciului”, atrage atenția doctorul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD.

El mai atrage atenția că există mai multe aspecte de care trebuie să se țină cont atunci când probele biologice vor fi recoltate la fața locului. Pe de o parte, legea stabilește să fie recoltate două probe la interval de oră, dar nu se precizează dacă SMURD-ul trebuie să stea la fața locului după ce recoltează prima probă, pentru a o recolta și pe a doua. Pe de altă parte, recoltarea probelor pentru stabilirea substanțelor psihoactive, se face și din urină. Medicii se întreabă cum va fi recoltată aceasta în ambulanță.

Problema nu este reprezentată de alcoolemii, ci de testele pentru substanțele psihoactive , aici probele trebuie recoltate cu rapiditate pentru că acestea au timp de înjumătățire foarte rapid, dar asta nu se rezolvă mutând în stradă recoltarea. Îl vom aplica, dar ordinul are foarte multe lacune care lasă posibilitatea de interpretare și pune sub semnul întrebării recoltarea acestor probe, pentru că nu vine cu niște precizări foarte clare”, adaugă coordonatorul SMURD.

O altă problemă o să apară atunci când va fi vorba despre un accident cu victime în stare gravă.

Ce fac atunci când am o victimă în stare gravă, un pieton de exemplu și șoferul care l-a accidentat este la fața locului, iar colegul de la Poliție spune: este urgență medicală, recoltează-i alcoolemia șoferului! De cine se ocupă medicul? Sau întâi se ocupă de pieton și apoi recoltează?”, se întreabă expertul.

O altă noutate este introducerea obligativității efectuări examenului clinic atunci când sunt recoltate probele biologice. Acesta durează în jur de zece minute de persoană, iar medicii susțin că acest lucru este important, dar să poată fi efectuat în unitatea de primiri urgențe.

În alte state se folosesc testele rapide, care sunt bine calibrate, iar apoi, probele de sânge se recoltează la cel mai apropiat spital.

Criza analizelor toxicologice

Pentru a rezolva criza analizelor toxicologice Ministerul Sănătății a anunțat, că va cumpăra echipamente în valoare de 26 de milioane de euro pentru detectarea substanţelor interzise, echipamente ce vor ajunge la institutele și serviciile de medicină legală din toată țara. Proiectul este finanțat de Banca Mondială .

Decizia ministrului Sănătății a venit după ce Institutul de Medicină Legală a anunțat că a suspendat efectuarea analizelor toxicologice pentru droguri deoarece nu mai are echipamentul necesar efectuării acestora. Asta, în condițiile în care Poliția Română are datorii de milioane de lei către serviciile de medicină legală.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!