Șoferii băuți, drogați sau fără permis care provoacă accidente merg la închisoare
Poliția Rutieră continuă campaniile de informare ale șoferilor referitoare la o recentă modificare a Codului penal: în cazul celor care au consumat alcool sau droguri ori nu dețin permis de conducere, s-au urcat la volan și au produs un accidente mortale pedeapsa cu suspendare nu mai este posibilă.
România conduce în clasamentul accidentelor mortale din Europa
Astfel, la art. 91 din Legea nr. 286/2009 - Codul penal, a fost introdus aliniatul 3 ind. 1, potrivit căruia „nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.
Adică nu pot beneficia de clemența legii șoferii acuzați de „uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale” în urma unui accident după care s-a constat că „nu posedă permis de conducere” sau că a condus „sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”
Până în 13 iulie, când a intrat în vigoare noua legislație, un șofer aflat în această situație putea beneficia de o suspendare a executării pedepsei cu închisoarea dacă aceasta era mai mică de trei ani, situație destul de frecvent întâlnită deoarece pentru „uciderea din culpă” pedepsa este de la 2 la 7 ani, iar o pedeapsă minimă permitea aplicarea suspendării.
Potrivit inițiatorilor modificării legislative aceasta vine ca să „creeze premisele reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive”.
Sursa: adevarul.ro