Şoferii agresivi pot fi reclamaţi pe o aplicaţie MAI. Ce trebuie să conțină sesizarea

Şoferii agresivi pot fi reclamaţi pe o aplicaţie MAI. Ce trebuie să conțină sesizarea

Agresivitatea şoferilor în trafic poate fi reclamată, începând din 27 octombrie, direct pe o aplicaţie a Ministerului de Interne. Aflaţi care sunt manevrele considerate agresive şi cum trebuie completată sesizarea.

Agresivitatea în trafic poate fi semnalată direct pe o aplicaţie a MAI. Foto arhivă

Agresivitatea în trafic poate fi semnalată direct pe o aplicaţie a MAI. Foto arhivă

În contextul în care agresivitatea în trafic a devenit un fenomen frecvent în rândul şoferilor Ministerul de Interne informează că, începând de duminică, 27 octombrie, este disponibilă aplicaţia unde şoferii pot depune direct plângerile, dar şi probele sau indicii care ar putea duce la identificarea şoferilor care se manifestă agresiv în trafic, perturbându-i pe ceilalţi participanţi, infprmează News.ro.

„Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicaţia M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secţiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informaţii despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, a anunţat, sâmbătă, Poliţia Română.

Ce trebuie să conţină sesizarea

Potrivit oficialilor MAI, sesizarea privind comportamentul agresiv în trafic trebuie să conţină datele de identificare ale celui care face reclamaţia (adică nume, prenume şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact, număr de telefon şi adresa de corespondenţă), o declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea datelor transmise şi a înregistrării audio-video sau video, data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională, precum şi semnătura.

Cum defineşte legea agresivitatea în trafic

Potrivit legislaţiei în vigoarea, manevrele considerare agresive în trafic includ:

- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;

- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor;

- circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia .

- folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie;

- conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi;

- mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia sau realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia şi conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Sancţiuni

Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei). Îl plus, şoferilor cu comportament agresiv li se reţine permisul de conducere pentru 30 de zile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”