Socrii lui Cătălin Cherecheș, arestați pentru 30 de zile. Ar fi încercat să mituiască un judecător în dosarul de corupție al primarului din Baia Mare
Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au fost arestați preventiv joi, 9 noiembrie, de Tribunalul Mureș, pentru 30 de zile. Aceștia au fost reținuți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) sub acuzația că ar fi încercat să mituiască o rudă a unui judecător pentru a obține un verdict favorabil într-un caz de corupție care îl implică pe primarul Cherecheș.
Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare FOTO Facebook
Conform informațiilor publicate pe portalul instanței, cei doi soți au dreptul de a contesta decizia în termen de 48 de ore de la pronunțare.
Totodată, potrivit Agerpres, Tribunalul Mureș a respins solicitarea acuzaților pentru control judiciar sau arest la domiciliu.
Surse judiciare au indicat pentru AGERPRES că cei în cauză ar fi părinții soției lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, acuzați că au oferit mită unuia dintre judecătorii care se ocupă de cazul în care edilul este acuzat de luare de mită.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a două persoane, G.C. și G.D.P. (soț și soție), pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.
Pe 25 octombrie, în contextul în care ginerele lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, soacra lui Cherecheș ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea în județul Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite, precizează sursa citată.
Procurorii spun că această "ofertă" inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluție mai blândă) în cauza în care ginerele inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.
Ulterior, se arată în comunicatul DNA, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi dați după data când instanța de judecată ar fi urmat să pronunțe în cauza respectivă o soluție de achitare.
"În contextul menționat, miercuri, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj - Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât și material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea 'rezolvării problemei' la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro", au mai arătat anchetatorii.
Judecătoarea care a denunțat-o pe soacra lui Cătălin Cherecheș este, conform surselor „Adevărul”, Georgiana Fărcaș Hîngan, soție de procuror. Ea a rezistat tentației unei mite de 100.000 de euro, deși are, conform declarației de avere, datorii de aproape o jumătate de milion de euro.
Soacra lui Cherecheș, denunțată de o judecătoare
Fărcaș Hîngan este judecător la Curtea de Apel Cluj din 2022, după ce anterior fusese vicepreședinte al Tribunalului Cluj. În 2019, a activat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Și-a început cariera în 2010 ca judecător la instanța din Turda. A trecut apoi prin Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj și a ajuns, acum, la Curtea de Apel Cluj.
Fărcaș Hîngan este căsătorită cu un procuror care activează în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Cerecheș: „Nu am mai vorbit cu soacra de la nuntă”
Cătălin Cherecheș a precizat că nu a vorbit cu soacra sa în ultimul timp. Aceasta a fost prinsă în flagrant, când dorea să dea 50.000 de euro unui magistrat pentru o sentință fabvorabilă ginerelui său, potrivit informațiilor „Adevărul”.
De asemenea, Cherecheș a subliniat că nu avea de unde să știe că soacra sa cunoaște vreun magistrat. „De unde să știu că o cunoaște pe mama judecătoarei. Trebuia să-mi spună și mie că o cunoaște? Nu e exclus să fie vreo manevră”, a mai afirmat primarul.
De altfel, acesta a precizat că are încredere doar în Dumnezeu, în el și în mama sa.
Sursa: adevarul.ro