Sociologul Gelu Duminică, despre „Cina cea de taină” de la JO: „Libertatea de exprimare artistică e suverană”. Reacția BOR

Sociologul Gelu Duminică, despre „Cina cea de taină” de la JO: „Libertatea de exprimare artistică e suverană”. Reacția BOR

Cină cea de Taină” reinterpretată, din deschiderea Jocurilor Olimpice 2024, este cel mai recent subiect care împarte internetul în două. În timp ce BOR critică scena controversată, sociologul Gelu Duminică susține că „libertatea de exprimare artistică e suverană”.

Cina cea de taina de la JO 2024   foto X jpg

Sociologul Gelu Duminică afirmă că interpretarea artistică a „Cinei celei de Taină” la Jocurile Olimpice de la Paris este doar una dintre multe astfel de interpretări.

Pentru corectitudine: aseară, la Olimpiadă a fost reinterpretată reprezentarea lui Leonardo da Vinci a momentului biblic "Cina cea de taina", nicidecum ultima cina a lui Fiului cu apostolii. Ultima cină a avut zeci de interpretări făcute de zeci de artiști însă toate nu sunt decât niște interpretări. Pot înțelege pe cei ce s-au simțit lezați. Îi înțeleg și accept că unele simboluri de-ale lor au fost chestionate. Însă, libertatea de exprimare artistică e suverană. Dacă am fost "Charlie" trebuie să fim de acord și când principiul libertății de exprimare artistică chestionează simbolurile noastre. Nu de alta, însă altfel pervertim principiul.”, a scris Gelu Duminică pe Facebook, legat de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024.

„Nu putem privi acest spectacol grotesc”

După ce Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a criticat vehement ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, a venit rândul lui Adrian Agachi să comenteze reinterpretarea „Cinei cea de Taină cu travestiți în rolurile principale.

Aceste manifestări care iau în derâdere momente importante din viața Mântuitorului Iisus Hristos și din cea a Bisericii în general pentru că, de fapt, Cina cea de Taină este și prima celebrare a împărtășirii cu Sfintele Taine, a Sfintei Euharistii, sunt, în realitate, consecința directă a unor influențe de natură demonică. Nu putem privi acest spectacol grotesc fără să ne gândim la aspectul pătimaș, necurat și profund păcătos al unei gândiri omenești decăzute, care dorește răsturnarea legilor dumnezeiești oferind o interpretare blasfematoare unor acte sfinte ale creștinismului.”, a scris Adrian Agachi pe Facebook .

Adrian Agachi sugerează că există o tendință evidentă de a promova manifestările ideologiei woke la nivel global.

„Deja se observă o certă dorință de a impune astfel de manifestări la nivel global, chiar și în cadrul unor evenimente care nu au legătură nici cu religia, nici cu viața personală, dar care, prin amploarea lor, pot servi publicitar ideologia woke.”, a adăugat reprezentantul BOR.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a stârnit controverse puternice prin reinterpretarea „Cinei celei de Taină” cu DJ-ul Barbara Butch în locul lui Iisus Hristos și participanți de la „Drag Race France” în rolurile apostolilor. Criticile au venit atât din partea eurodeputatului Claudiu Târziu, care a denunțat blasfemia și influența ideologiei neomarxiste, cât și din partea conservatorilor francezi precum Marion Maréchal. Pe rețelele de socializare, utilizatorii au condamnat vehement scena, considerând-o o batjocură la adresa creștinismului.

În timp ce alții spun că este vorba despre „o sărbătoare grecească și o recunoaștere a zeilor lor. Nu are nicio legătură cu creștinismul sau cu Cina cea de Taină”.

„România e în plin ev mediu”

Scriitorul Igor Bergler atrage atenția că a observat un tip frecvent de comentarii la postările critice la adresa BOR și creștinismului, care sugerează că astfel de opinii ar fi pedepsite în țările musulmane.

Cel mai recent a tot apărut la postările despre deschiderea JO de la Paris.(...) El sună cam așa, formulat când mai mult, când mai puțin agramat:«Dacă erai într-o țară musulmană n-ai fi avut curajul să postezi chestii de genul asta. Că te executau aia. Așa, noi creștinii suntem toleranți, din păcate». Subtextul e următorul: «Ce păcat că nu suntem musulmani. Așa măcar s-ar fi găsit cineva să te elimine de pe fața pământului. Eu nu pot face asta, dar nu mi-ar părea deloc rău dacă cineva s-ar ocupa de tine!». România e în plin ev mediu timpuriu și e o țară extrem de violentă. Nici nu vă dați seama cât de violentă și de intolerantă e!”, a transmis autorul prin intermediul rețelei de socializare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii