Sociolog: PNL e în faliment, USR va dispărea, Ponta își va epuiza gloanțele până la alegeri, iar Dragnea nu termină mandatul

Sociolog: PNL e în faliment, USR va dispărea, Ponta își va epuiza gloanțele până la alegeri, iar Dragnea nu termină mandatul

Sociolog: PNL e în faliment, USR va dispărea, Ponta își va epuiza gloanțele până la alegeri, iar Dragnea nu termină mandatul. In timp ce PSD actioneaza ca un partid puternic si inchegat, cu o strategie bine conturata de mentinere a puterii, Opozitia nu se ridica la nivelul exigentelor propriului electorat si nu reuseste sa puncteze decisiv in batalia politica. Cauzele sunt multiple, ne-a explicat sociologul Bruno Stefan, care a facut si cateva previziuni interesante, care vor fi sau nu confirmate de realitate, scrie  Ziare.com .

Desi foarte multe dintre masurile adoptate de cele doua guverne PSD-ALDE din acest an au fost criticate vehement de sindicalisti, patronate, specialisti sau societatea civila, ele bulversand mediul economic sau punand in pericol independenta justitiei, Opozitia nu a reusit sa adopte tactica optima ca sa creasca in ochii celor nemultumiti de guvernare.

Vineri, de exemplu, PNL a depus singura motiune de cenzura la care are dreptul in aceasta sesiune parlamentara, care nu are doar un titlu usor ridicol "PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma", ci si sanse minuscule sa darame Guvernul Tudose.

Dezbaterile intense de pe retelele de socializare arata ca foarte multi dintre nemultumitii de actuala Putere sunt la fel de nemultumiti si de actuala Opozitie, existand riscul unui absenteism major la viitoarele alegeri, care ar avantaja, din nou, PSD.

Ziare.com  l-a invitat pe sociologul Bruno Stefan, presedintele Biroului de Cercetari Sociale (BCS) si unul dintre cei mai buni cunoscatori ai scenei politice romanesti de dupa 1989, sa descifreze comportamentul partidelor si sa ne spuna la ce crede ca ar trebui sa ne asteptam de acum inainte.

Ce se intampla cu Opozitia, de ce e atat de slaba?

Opozitia este intr-o stare de faliment. N-au bani. Se tem sa investeasca, de spaima DNA. In campania electorala n-ati vazut un afis al PNL, nici macar o reclama n-au facut de teama sa nu fie interpretat ca au bani negri.

Opozitia nu are forta sa angajeze niste experti, se deprofesionalizeaza in ultimul hal. Nu face o cercetare, de doi ani n-au facut, ca sa vada cum e piata. Si atunci ramane sa ia mesajele de la PSD. Ei nu preiau agenda publicului, pentru ca nici macar nu o cunosc. Au ramas dependenti de PSD, e un tip de opozitie anemica, pentru ca nu isi angajeaza specialisti, n-au bani sa-i plateasca. Nu au specialisti in comunicare, nu au specialisti in strategie. Ei stiu cum ar trebui sa faca, dar fara bani politica nu se face nicaieri in lume cu succes. La noi e o politica facuta numai asa, sa zicem ca exista.

Niciodata Opozitia nu a fost asa de anemica, nici pe vremea lui Adrian Nastase, cand era hartuita. Si acum n-o mai hartuieste nimeni, PSD o lasa libera si ii da atatea instrumente prin care sa fie atacat!

Am lucrat cu Ludovic Orban aproape 26 de ani. Am facut cu el zeci, daca nu peste 100 de sondaje de-a lungul anilor. Stiu ca se pricepe si ma asteptam la mult mai mult de la el. Dar, in acelasi timp, vad in PNL cum isi iau gatul unii altora, cum fiecare incearca sa castige teren, sa se replieze dupa victoria lui Ludovic Orban. E o mancatorie care nu e doar in organizatia din Bucuresti, care este mai vizibila, ci si in restul tarii.

El se chinuie sa revigoreze anumite organizatii, incearca sa treaca peste anumite orgolii, dar ele tasnesc pe mai departe, cu suparari.

Ludovic Orban nu da un semnal de forta. L-a asteptat de la Klaus Iohannis, dar nu l-a dat.

Pe de alta parte, este si o perioada moarta electoral. Nici in alte tari sa nu va asteptati ca Opozitia sa sara, sa muste, daca alegerile sunt peste nu stiu cati ani. Asa ca PNL ii lasa libertatea PSD sa faca ce vrea.

Eu n-as fi facut asa ceva. Poti sa il toci de nu se poate, pana cand obtii alegeri anticipate si poti castiga. Dar iti trebuie forta financiara. Pe care nu o au.

De ce nu o au?

Pentru ca in PNL cei mai multi dintre cei care au bani i-au facut in parteneriat cu PSD.

Ati observat si anumite greseli de management in PNL?

Eu predau management la facultate si stiu ca in momentul in care vine un sef nou, sunt tabere si pro, si contra. Ca sa opreasca mancatoriile, managerul trebuie sa dea directia, pe care cei "anti" n-o vor accepta, dar cand ti-o asumi puternic, hotarat si aduni 2-3 langa tine, nemultumirea se mai topeste.

Ludovic Orban trebuia sa isi gaseasca trei comunicatori care toata ziua sa sara pe televiziuni, cu vehementa, cu forta, de dimineata pana seara sa umple Facebook-ul, sa dea impresia ca se zbat pana la ultima picatura de sange si atunci s-ar fi produs si schimbarea. Il cunosc bine pe Ludovic Orban, stiu ca e bine intentionat, dar e cam singur in aceasta batalie.

Sunt totusi cateva voci care s-au facut remarcate in PNL, de exemplu senatorul Florin Citu, dar nu numai.

El e tipul de intelectual, nu de lider. Un lider este genul de om care "sare la bataie", care il acuza pe opozant, il hartuieste, care ataca puternic, radical, nu doar cu argumente, ci si cu emotie.

Oamenii astia, oricat sunt de destepti (si sunt destepti, nu contest asta), nu au abilitatea, nu au invatat de la specialisti cum sa fie discursul lor emotional, sa produca emotie si in tabara adversa, si in a lor.

Ce se intampla cu USR, de ce nu reuseste inca sa se inchege ca o forta puternica si unita?

USR va disparea. Eu cred ca Nicusor Dan va fi candidatul PNL la Primaria Capitalei sau la Sectorul 1. Deja sunt multe voci care spun lucrul asta. Si va atrage de partea lui mai multe persoane din USR. In momentul acela, USR o sa devina nesemnificativ pe scena politica, tocmai pentru ca ei nu au reusit fara Nicusor Dan sa se coaguleze pe un anumit culoar.

Si nici nu tin legatura cu electoratul. Asa cum sunt de criticabili, liderii liberali tin legatura cu electoratul lor, discuta cu oamenii, trimit mailuri, mesaje, bat la usi. Pe cat pot, liberalii fac acest lucru. In USR nu vedem ca liderii sa aiba structuri organizationale la nivel de sectii de votare. Ei merg pe tipul de campanie directa: "Dam mesaje ca sa stie tara". Ei nu si-au identificat electoratul - care sunt nevoile lui - si atunci vorbesc in gol. E tipul de campanie specific anilor '90. Acum lucrurile se fac altfel.

Si presedintele Klaus Iohannis este criticat, orice ar face. Daca tace, de ce tace, iar daca iese public, nu are impactul asteptat de contestatarii PSD-ALDE. Cum vi se pare comportamentul presedintelui dupa primii trei ani de mandat?

Isi face rolul. Nu joaca politic intern prea puternic, pentru ca a incercat sa se distanteze de imaginea celorlalti presedinti, care au jucat politic si cu care el nu a rezonat. Nu i-a placut cum au jucat politic nici Traian Basescu, nici Ion Iliescu.

Credeti ca se teme de o eventuala suspendare din partea majoritatii PSD-ALDE?

Nu. Nu va avea loc, dar nu suspendarea e problema lui. Eu cred altceva: ca nu a reusit sa conceptualizeze o idee, un program de tara, sa isi asume o tema mare. De exemplu sa spuna: "De acum inainte investim 10% in Educatie si mergem cu ea inainte". Sau Sanatatea. Fara un proiect major va parea un presedinte slab, chiar daca el este ordonat sa le duca incet, incet pe toate, cat de cat, mai bine.

Nu, un lider puternic da o idee, care face lumea sa viseze. El nu a venit cu acea idee care sa dea sperante mai multora. Tema coruptiei nu e suficienta.

Daca Opozitia e atat de slaba, vreti sa ne spuneti ca PSD va castiga de acum inainte toate alegerile? Noul partid al lui Victor Ponta ar putea face o opozitie puternica la PSD?

Nu. Victor Ponta merge pe drumul pe care a mers Teodor Melescanu in 1999, care ajunsese la 18-20% si in preajma alegerilor s-a prabusit, fiindca si-a terminat munitia inainte. Asa se va intampla si cu Ponta, isi va epuiza toate gloantele pana in preajma alegerilor.

Atunci cine ar putea infrange PSD la viitoarele alegeri?

Ludovic Orban isi va asuma un proiect care va fi atat de mare pentru Romania si va fi atat de seducator, incat va crea fenomenul de emotie colectiva.

Ce arata sondajele, dupa toate acuzatiile de coruptie la adresa PSD, ar mai vota romanii acest partid, daca am avea alegeri anticipate? Institutele apropiate PSD sustin ca da.

Nu am mai facut sondaje, dar sa stiti ca si pe vremea lui Adrian Nastase vedeam sondajele IMAS, CURS etc si erau toate cu PSD la 60%, cele facute de mine il aratau la 30% si ceva. La fel la alegeri, tot timpul ar fi castigat PSD-ul la ei. Eu nu am incredere in aceste sondaje, poate sunt bune, dar cred ca ele fac parte dintr-o strategie naturala a PSD de a mentine puterea si mi se pare gresit ca ceilalti nu au o strategie care sa arate ca, poate, nu asta este opinia corecta.

Si mai e ceva: e o spaima sa faci sondaje, pentru ca atunci cand le facem, masuram si increderea in lideri. Iar ei spun: "Cum, eu dau bani si ies prost?!" Si ar trebui sa plece. Si atunci, si din cauza asta nu vor sa faca sondaje, pentru ca stiu toti cat stau de rau.

Credeti ca exista posibilitatea ca PSD sa se scindeze, sa cum se speculeaza din cand in cand in presa?

Eu nu ignor actiunea lui Ponta de rupere a partidului, nu o minimalizez. Si cred ca se vor produce schimbari la PSD, nu cred ca Dragnea ramane presedinte pana la finalul mandatului. Chestia cu OLAF s-ar putea sa se lase cu mult mai multe rele, adica nu are nevoie de Opozitie, ca se loveste singur sau e lovit din alte parti.

Eu cred ca nu Liviu Dragnea va fi presedintele PSD la viitoarele alegeri.

Dar cine?

Mihai Tudose sau Gabriela Firea.

Totusi, amandoi sunt puternic criticati pentru activitatea depusa pana acum. Pe ce sa se bazeze alegerea lor in fruntea PSD?

Pe fascinatia caderii. Daca va uitati la evolutia liderilor PSD, vedeti cat de jos pot sa cada fata de ce era in anii '90 - tot mai putin educati, analfabetismul, grobianismul e tot mai mare, parca se duc in rapa cu bucurie. Ei tot aduna astfel de lideri.

Politica era altfel in '96, in 2000. Pe vremea lui Emil Constantinescu si liderii PSD erau mai educati, mai rafinati, mai manierati in discurs. Aia au disparut. Si pe vremea lui Adrian Nastase erau semnificativ mai stilati, dar ei nu obtineau decat treizeci si ceva la suta. Iata ca acum, astia care behaie, ragaie, injura, genul lui Codrin Stefanescu, Lia Olguta Vasilescu, Mihai Tudose, Liviu Pop, astia sunt cei care castiga alegerile. Si atunci ei astfel de lideri isi cauta.

Nu e exclus sa il vedeti pe Pop presedintele PSD. Este specific unui tip de electorat care simte ca trece istoria pe langa el si el e incarcat de frustrari. PSD-ul e simbolul frustrarii nationale in privinta asta, asa ca se exprima prin astfel de personaje: "Lasa ca e loc in lumea asta si pentru noi, asa cum suntem! Nu stim sa vorbim, dar stim sa conducem". Si asa pacaleste.

PSD apeleaza inclusiv la o frustrare a intelectualilor, care-s multi si simt ca se distanteaza tot mai mult de omologii lor din lumea civilizata. Eu traiesc in mediul universitar. Niciodata ca in anii astia nu ne-am simtit, eu si colegii mei, mai rupti de lumea profesionala ca acum. In anii trecuti, tineam legatura cu sociologi din Franta, din Germania, din Italia, din SUA, sa avem contacte, conferinte comune. Acum, din ce in ce mai putin. Asa ca ne-am deprofesionalizat cu totii. E o deprofesionalizare generala si atunci solutia e sa zici ca e loc si pentru neprofesionisti.

Ganditi-va ca in anii 1996-2000 nu prea gaseati intelectuali in mediul universitar sa fie cu PSD-ul. Acum eu nu mai gasesc unul sa NU fie cu PSD-ul. Vin la mine, la Politehnica, si imi spun: "Sa stiti ca eu nu tin cu PSD-ul, dar mi-e rusine sa spun. Dar v-am vazut pe dvs la televizor ca sunteti impotriva lor si m-am bucurat ca nu sunt singurul". Intr-o universitate cu circa 1.500 de profesori, abia gasesti doi care sa aiba o alta atitudine, cand inainte nu erau doi sa aiba curajul sa exprime ideea ca sunt pesedisti!

E vorba doar despre aceasta frustrare a neimplinirii profesionale si a unui Occident care o ia mult prea repede la goana. 
 

 



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO George Simion, îngropat definitiv de Diana Șoșoacă! / „Simion este format de serviciile secrete și nici prea straight nu este”

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 O informație care dă fiori, dar spune multe și despre ce se știe în „marile cancelarii”

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă