Societatea rusă devine din ce în ce mai divizată

Societatea rusă devine din ce în ce mai divizată

Civili morți, sate fantomă și un guvern aparent suprasolicitat: războiul Moscovei împotriva Ucrainei a lovit în sfârșit acasă, și este simțit de societatea rusă. Aproape nimeni nu mai este neutru.

Nori negri deasupra Kremlinului Foto Shutterstock

Nori negri deasupra Kremlinului Foto Shutterstock

Imaginile haosului, cum ar fi cele din orașul inundat Herson, după ce un baraj a fost distrus în sudul Ucrainei , a ajuns și la urechile rușilor, în ciuda cenzurii. Dar oamenii nu mai trebuie să se uite peste graniță pentru a vedea efectele invaziei ruse, scrie „Die Welt“.

De câteva săptămâni, atacurile în Rusia se înmulțesc: regiunea Belgorod nu poate lua o pauză, iar atacurile cu drone continuă.

Duminică dimineață, o dronă a căzut lângă satul Strelkovka din regiunea Kaluga.

„Niciun rănit”, a declarat guvernatorul regiunii, Wladislaw Sciapscia, pe Telegram. Kaluga se află la nord de Moscova.

Vineri, presa rusă a raportat un atac asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Voronej, unde două persoane au fost rănite. Cu câteva zile înainte, dronele au lovit trei case din Moscova.

„Moscova a intrat într-o lume nouă”, a scris analistul politic rus Serghei Markov, apropiat Kremlinului, pe Telegram, numind evenimentele „primul raid aerian masiv asupra Moscovei” de la al Doilea Război Mondial.

Pentru mulți ruși, „operațiunea specială” părea departe. Dacă închideai televizorul, puteai ignora ce se întâmplă în Ucraina. Dar acum războiul se aude cu adevărat.

„Moscova devine un oraș de primă linie”

„Moscova devine un oraș de primă linie”, scrie popularul ziar „Moskovski Komsomoleț”. Autorul, Mihail Rostowski, a scris despre „consecințele psihologice de amploare”. Rusia „nu se află doar într-un conflict militar grav, ci foarte grav” - și nu există nicio garanție pentru siguranța cetățenilor săi.

Ideologul naționalist Aleksander Dughin, a cărui fiică a fost ucisă într-un atac cu mașină capcană care il viza pe el, a numit atacurile „foarte importante din punct de vedere psihologic”. El a spus că se schimbă conștientizarea societății, deoarece Rusia are nevoie de unitate acum mai mult ca niciodată.

Dar este puțin probabil ca aceste atacuri asupra teritoriului rus să aducă unitate. În schimb, societatea devine din ce în ce mai divizată, așa cum descrie expertul rus Jens Siegert într-un articol pentru jurnalul academic „Russland-Analysen”.

Siegert, care locuiește la Moscova de 30 de ani, vede o „dispoziție apocaliptică în creștere”, în special printre susținătorii lui Putin.

Un episcop ortodox rus apropiat de Kremlinul, Savva Tutunov, a încercat să-i consoleze pe ruși cu un citat din Evanghelia după Marcu: „Când auziți despre războaie și zvonuri de război, nu vă alarmați: trebuie să se întâmple. Dar sfârșitul nu este încă acolo”, a scris el pe canalul său de Telegram.

Dar mulți ruși nu se îndreaptă către religie, ci fac haz de necaz pe rețelele de socializare. „Totul este bine, trebuie doar să interzicem cuvântul „Moscova” în public”, a comentat un utilizator despre atacurile cu drone.

„Totul merge conform planului” a devenit un consemn folosit cinic pentru a împărtăși vești proaste pe rețelele sociale.

Și sunt o mulțime de vești proaste. În luna mai, teritoriul Rusiei a fost atacat de 281 de ori, scrie „Novaia Gazeta”. Ziarul estimează că 52 de civili în Rusia au fost uciși de la începutul războiului . Potrivit ziarului „Kommersant”, peste 3.500 de clădiri rezidențiale au fost avariate în regiunea de graniță Belgorod.

Rușii se simt abandonați

Mass-media de opoziție relatează despre haos, evacuări, dispariții, jafuri și citează localnici care se simt abandonați de guvernul rus.

„Atacurile de la Belgorod distrug mitul că armata lui Putin este invincibilă”, a declarat politologul Abbas Galljamow pentru agenția de presă DPA. El a menționat că nimic nu diminuează credibilitatea guvernului la fel de mult ca incapacitatea acestuia de a-și proteja oamenii.

Există și lupte intestine în conducerea Rusiei, cel puțin la al doilea nivel al puterii. Șeful Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a atacat din nou conducerea militară și chiar s-a oferit să-și trimită mercenarii la Belgorod. Declarațiile deputatului Konstantin Satulin au făcut și ele furori. Într-o discuție, el a recunoscut public că Rusia nu și-a atins niciunul dintre obiectivele declarate.

El a prezis că Ucraina va supraviețui ca stat, deoarece Rusia nu este suficient de puternică pentru a schimba asta. Partidul de guvernământ „Rusia Unită” discută în prezent cum să se ocupe de acest disident – ​​sancționarea lui publică ar fi ca și cum ar recunoaște că încearcă să suprime adevărul, speculează bloggerii.

În public, Putin încă se ține tare. Prin purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, a spus că situația din regiunea Belgorod este „alarmantă”, dar sub control.

Nu discută despre legea marțială sau despre o nouă mobilizare. Rusia își va atinge toate obiectivele de război. Milioane de ruși sunt în spatele lui Putin și a „operațiunii militare speciale”, a susținut Peskov.

Și această afirmație nici măcar nu este o minciună. Pentru că aceste atacuri din Rusia îi fac chiar și pe rușii neutri inițial să le pese de război – și încep să-l aprobe.

„Alarmismul contribuie, cel puțin deocamdată, mai mult la consolidarea sistemului politic al lui Putin decât îl tulbură”, scrie expertul Jens Siegert.

Mulți ruși, chiar și cei care cred că atacul asupra Ucrainei a fost o greșeală, se tem că o înfrângere a Rusiei ar avea consecințe și mai grave pentru țară – așa că ei cred că țara trebuie să continue și să reziste, chiar dacă doare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…