Societatea civilă cere demisia TROMPETEI
APADOR-CH cere demisia senatoarei Gabriela Firea, dupa ce CNCD a decis ca acuzatiile pe care i le-a adus lui Klaus Iohannis pe motiv ca nu are copii sunt discriminatorii
"Pentru ca statutul de senator este incompatibil cu cel de discriminator, APADOR-CH solicita public demisia din functie a doamnei Gabriela Vranceanu Firea", anunta organizatia. Apelul vine dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca declaratiile purtatorului de cuvant al campaniei prezidentiale a PSD, Gabriela Firea, prin care aceasta l-a atacat pe Klaus Iohannis pe motiv ca nu are copii "reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situatiei familiale".
APADOR-CH sustine ca "savarsirea de fapte de discriminare este incompatibila cu calitatea de parlamentar, care presupune nu numai practicarea, ci si promovarea unui comportament si a unui limbaj care, printre altele, sa nu discrimineze".
"Imprejurarea ca doamna senator Gabriela Vranceanu Firea a fost sanctionata cu avertisment, iar nu cu amenda, pentru comiterea faptei de discriminare, nu are nicio relevanta cu privire la existenta unei incalcari a legii care interzice discriminarea, incalcare retinuta in sarcina sa de catre autoritatea specializata in constatarea si sanctionarea unor astfel de fapte", continua Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
Potrivit organizatiei, "caracterul vadit al faptei de discriminare - savarsite de doamna senator intr-o campanie electorala, din pozitia de purtator de cuvant al unui partid politic - justifica solicitarea demisiei imediate a doamnei senator din aceasta functie, chiar in conditiile in care hotararea Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii poate fi atacata in justitie".
Ce a decis Consiliul Nationale pentru Combaterea Discriminarii:
Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis in sedinta de ieri, 19 noiembrie, ca afirmatiile Gabrielei Firea referitoare la familiile fara copii sunt discriminatorii si incalca dreptul la demnitate al persoanelor.
Decizia CNCD:
"Afirmatiile doamnei Gabriela Vranceanu Firea, senator in Parlamentul Romaniei, facute in cadrul conferintei de presa de la sediul Partidului Social Democrat, din data de 07.10.2014, cu privire la urmatoarele declaratii:
'(...) Nu esti un om complet fara sa cresti un copil (...)'
(...) 'Eu va spun sincer ca am prieteni de familie care nu au putut avea in mod natural, biologic, copii din motive de sanatate si au infiat (...) pentru ca un parinte este mult atent, mult mai sensibil, la viata celor din jur pentru ca se gandeste la propri copii. Un om, din punctul meu de vedere, este mult mai bun la suflet atunci cand creste un copil de la primele zile pana la maturitate. Sunt niste etape ale vietii pe care un om fara copii, un om care traieste intr-o casa rece, fara sa se auda ganguritul bebelusilor, primii pasi, primele note de la scoala, nu are cum sa le simta. Si iti marcheaza psihologic intreaga existenta acest fapt.' (...)
(...) 'poti sa infiezi un copil, daca vrei sa ai o familie completa din toate punctele de vedere' (...)
(...) 'In toate statele civilizate cei care doresc sa ajunga presedinti provind din familii complete, sunt casatoriti, au copii, au nepoti, au trecut prin toate etapele vietii. Toate familiile din Romania nu au aceste aspiratii sa ne conduca pe noi toti ceilalti, romanii, laolalta' (...)
Totodata, la intrebarea unui jurnalist prezent la conferinta de presa - 'Deci asta ar fi un defect pentru un viitor presedinte?', doamna senator a raspuns: 'Categoric'.
reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor, pe criteriul situatiei familiale, conform art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Reclamatei i s-a aplicat sanctiunea contraventionala a avertismentului.
Totodata Colegiul director condamna public astfel de declaratii, considerandu-le ca fiind discriminatorii si reitereaza apelul catre persoanele care detin functii publice sau sunt formatori de opinie in societate sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatoriu, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse.
Vot: in unanimitate a celor prezenti (6 voturi).
Hotararea motivata va fi comunicata partilor, in termen legal, si este supusa caii de atac la instanta de contencios administrativ."