Social-democrații germani, divizați asupra politicii față de Ucraina. Un grup de istorici denunță „retorica ambiguă” a cancelarului Olaf Scholz față de Rusia
Social-democrații germani aflați la guvernare se apropie de o ruptură în ceea ce privește politica guvernului față de Ucraina, în condițiile în care un grup de istorici de marcă din cadrul partidului a denunțat "retorica ambiguă" a cancelarului Olaf Scholz față de Rusia.
Unii social-democrați se tem că accentul pus de Scholz pe menținerea Germaniei în afara războiului, prin refuzul de a trimite rachete cu rază lungă de acțiune Taurus la Kiev, s-a transformat într-o revenire a atitudinii partidului față de Rusia.
Acest lucru vine în contextul în care un grup de cinci intelectuali renumiți, care sunt și membri SPD, printre care istoricul Heinrich August Winkler, au scris o scrisoare către conducerea partidului în care critică poziția lui Scholz față de Ucraina și Rusia.
"În calitate de [membri ai partidului] și oameni de știință, urmărim cu îngrijorare crescândă poziția SPD privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", au scris aceștia în scrisoare, care a apărut miercuri (27 martie).
"Faptul că Olaf Scholz și conducerea SPD trasează linii roșii, nu pentru Rusia, ci pentru politica germană, slăbește politica de securitate a Germaniei și avantajează Rusia."
În ciuda faptului că a anunțat un "Zeitenwende", un punct de cotitură pentru politica externă a Germaniei, care includea creșterea cheltuielilor pentru apărare și ajutor militar pentru Ucraina, Scholz nu a demonstrat până acum "claritatea și solidaritatea fără echivoc" necesare, au susținut istoricii.
În timp ce cancelarul german a făcut presiuni asupra aliaților occidentali pentru a crește sprijinul militar acordat Kievului, el a evitat până acum să facă apel la o victorie ucraineană.
Grupul de istorici a declarat acum că doresc ca social-democrații „să vină în sfârșit cu o strategie pentru o victorie ucraineană”, deoarece președintele rus Vladimir Putin „are interes să pună capăt războiului doar dacă se confruntă cu forța”.
Nu este prima dată când Scholz este criticat pe această temă din rândurile coaliției sale de guvernare cu trei partide, deși propriul său partid a rămas în mare parte tăcut.
SPD-ul lui Scholz a fost acuzat în trecut că a făcut o politică prea îngăduitoare față de Moscova – criticii îi numesc pe susținătorii acestei indulgențe „ Russlandversteher ” – pe care o leagă de Ostpolitik a fostului cancelar german Willy Brandt în timpul Războiului Rece.
La începutul acestei luni, partidul a fost marcat de un scandal după ce au apărut apeluri pentru ca Ucraina să se îndrepte spre negocieri cu Rusia, liderul parlamentar al SPD sugerând că este nevoie "să ne gândim cum să înghețăm acest război".
În scrisoarea lor, istoricii au criticat faptul că "politica urmărită de unii [membri] sub cuvântul de ordine "partid al păcii" operează cu o idee mioapă de pace".
Critica vine în contextul în care unul dintre susținătorii vocali ai SPD în favoarea sprijinului militar pentru Ucraina, Michael Roth, deputat și fost ministru al Afacerilor Europene, a anunțat că se va retrage la următoarele alegeri, invocând atmosfera înrăutățită pe această temă ca motiv al plecării sale.
Scholz a respins până acum orice critică la adresa abordării sale, pe care a reafirmat-o miercuri (27 martie).
"Sunt sigur că mulți cetățeni sunt de acord că problema securității în Europa este pe mâini bune cu guvernul meu și cu mine", a declarat Scholz reporterilor după o întâlnire cu prim-ministrul leton Evikan Silina.
Sursa: adevarul.ro