ŞOC/Val URIAŞ de percheziţii DNA/Titu Bojin, ridicat de mascaţi

ŞOC/Val URIAŞ de percheziţii DNA/Titu Bojin, ridicat de mascaţi

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie fac, miercuri dimineata, perchezitii domiciliare in 48 locatii situate in Bucuresti si judetele: Timis, Cluj, Brasov, Sibiu, Arges, Prahova, Arad, Suceava, Galati, Iasi si Constanta.

Dintre acestea 20 sunt institutii publice, iar restul sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice. Presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin (PSD), suspectat de fapte de coruptie, a fost ridicat de anchetatori de la locuinta sa, miercuri dimineata, si dus la sediul CJ Timis. De acolo, el a fost luat cu mascatii si dus la sediul central DNA, in contextul unor perchezitii la sediul CJ, la Directia Apelor Banat si la mai multe primarii din judet. Titu Bojin, consilierul judetean Marcel Mihoc, 17 primari, managerul Muzeului Satului Banatean, un director de la Administratia Bazinala a Apelor Banat, directorul regional si directorul economic al Directiei Drumuri si Poduri Timisoara sunt de asemenea audiati in dosarul de coruptie.

Titu Bojin a fost scos din sediul institutiei in jurul orei 10.50 si urcat intr-o duba a Jandarmeriei. El va fi dus la Bucuresti, pentru a fi audiat la DNA. La ora 11.00, la sediul Consiliului Judetean Timis avea loc in continuare perchezitii.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obtinute de Mediafax, Titu Bojin, folosindu-se de functia de presedinte al CJ Timis si de pozitia de lider al filialei judetene a PSD, ar fi identificat primarii din Timis, conduse de alesi locali din PSD, cu care George Didila, prin SC Ecomet West SRL, a incheiat contracte de achizitii publice, cu atribuire directa. In acest demers, Didila ar fi fost sprijinit atat de Titu Bojin, cat si de Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in cazul in care primariile care au incheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor incheiate, George Didila apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii sa plateasca, cu celeritate, aceste contracte.

Intrucat unele dintre primariile care au incheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevazute in buget fonduri pentru plata produselor achizitionate, consilierul judetean Marcel Mihoc ar fi promis, la data incheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificarilor bugetare, se mai arata in documentele citate.

In acest sens, in 25 iunie 2014 s-a convocat sedinta ordinara a Consiliului Judetean Timis, pe ordinea de zi fiind discutat si "proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului rectificat al judetului Timis pe anul 2014".

Procurorii il suspecteaza pe Titu Bojin ca directiona alocari bugetare din bugetul Consiliului Judetean Timis catre unitati administrativ teritorial din judet, in vederea finantarii contractelor pe care acestgea le aveau in derulare cu SC Ecomet West SRL.

Sumele de bani obtinute din contracte erau virate in conturile societatii Ecomet West SRL, administrata de catre Marius Didila, care il anunta pe George Didila, iar acesta ii transmitea lui Bojin si Mihoc situatia incasarilor din contractele incheiate, potrivit acelorasi documente.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, intr-un comunicat de presa, ca in aceasta cauza se fac cercetari pentru fapte de coruptie si asimilate celor de coruptie care ar fi fost comise in 2014.

Procurorii fac miercuri 48 de perchezitii in Bucuresti si judetele Timis, Cluj, Brasov, Sibiu, Arges, Prahova, Arad, Suceava, Galati, Iasi si Constanta, dintre care 20 la institutii publice si restul la sediile unor societati comerciale si la locuintele unor persoane suspectate in aceasta cauza, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca perchezitiile au loc in dosarul presedintelui Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, care este suspectat de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

Printre institutiile la care au loc perchezitii se afla Directia de Ape Banat, Directia de Drumuri si Poduri, dar si CFR Calatori, institutii cu care Consiliul Judetean Timis ar fi incheiat contracte.

In acest dosar sunt vizate peste 20 de persoane, care vor fi duse la audieri cu mandate de aducere, atat la DNA central, cat si la DNA Timisoara.

Sursele judiciare au precizat ca la DNA structura centrala vor fi dusi, cu mandat de aducere, Titu Bojin si Marcel Mihoc, consilier judetean in CJ Timis.

Presedintele CJ Timis, Titu Bojin, care este si liderul filialei judetene a PSD, a fost ridicat de anchetatori de la locuinta sa si dus la sediul Consiliului Judetean, unde procurorii fac perchezitii in prezenta acestuia. La intrarea in sediul institutiei, Bojin a spus ca nu stie despre ce este vorba si urmeaza sa afle.

Perchezitii au loc si la sediile a 17 primarii din judet, edilii urmand sa fie audiati. Astfel, cu mandat de aducere vor fi dusi, al DNA Timis, in calitate de suspecti, primarul orasului Buzias Alger Viorel Ilas, primarul orasului Recas Ion-Alin Neamtu, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parta, Mihai Petricas, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Iona Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul comunei Jimbolia, Dariu Adrian Postelnicu, primarul comunei Comlosu Mare, Ovidiu Nicolae Stefanescu, primarul comunei Cheveresu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Carpinis, Ioan Sima, primarul comunei Sandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoian, si primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.

Tot cu mandat de aducere vor fi dusi, la DNA Timisoara, Claudiu Ilas - managerul Muzeului Satului Banatean, Martian Corneliu Doros - director in cadrul Directiei de Prestari Servicii Timis, Ervin Luci - director la Administratia Bazinala a Apelor Banat, Horatiu Mircea Simion - directorul regional al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara si Aurel Costin Purceld - directorul economic al Directiei Regionale Drumuri si Poduri Timisoara, au precizat sursele citate.

In 10 octombie, presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intr-un dosar de evaziune fiscala privind mai multe contracte semnate intre Directia Apele Romane Banat si o firma care a apartinut sotiei si fiului acestuia.

Surse judiciare declarau atunci, pentru MEDIAFAX, ca presedintele Consiliului Judetean Timis a fost citat de procurori pentru a da declaratii de martor in dosarul in care se fac cercetari pentru presupuse fapte de evaziune fiscala de la Directia Apele Romane Banat, cauza preluata de procurorii Parchetului instantei supreme de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis.

In 11 octombrie 2013, presedintele Consiliului Judetean Timis a fost audiat la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis in acelasi dosar, in care sunt vizate mai multe contracte semnate intre Directia Apele Romane Banat si o firma care apartinea sotiei si fiului acestuia. Tot atunci au fost audiati de procurori sotia si fiul lui Titu Bojin. Titu Bojin declara atunci ca nu are nicio implicare in dosarul de evaziune fiscala si ca nu el a semnat, in 2008, contractele dintre Directia Apele Romane Banat si firma care a apartinut sotiei sale.

Presedintele CJ Timis spunea ca in acest dosar este vorba despre taxe si impozite care nu au fost platite statului de catre firma si ca toate documentele au fost semnate de contabil.

Potrivit anchetatorilor, aceste contracte au fost semnate in anul 2008, cand Titu Bojin ocupa functia de director al acestei Directii.

Firma Temadi TMB, care a apartinut Mariei si lui Emilian Bojin, a fost vanduta, potrivit presedintelui CJ Timis, in anul 2011.

Titu Bojin a fost directorul Directiei Apelor Romane Banat in perioada 2001- 2011, in prezent fiind presedintele Consiliului Judetean Timis si liderul PSD Timis.


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii