Șoc în SUA: Statul Texas cere Curții Supreme anularea rezultatelor votului în cele patru state americane care au modificat legislația electorală pentru a-l face pe Biden președinte!

Șoc în SUA: Statul Texas cere Curții Supreme anularea rezultatelor votului în cele patru state americane care au modificat legislația electorală pentru a-l face pe Biden președinte!

Statul Texas a anunțat marți că a dat în judecată Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin la Curtea Supremă, considerând că modificările făcute de aceste state în procedurile electorale pe fondul pandemiei de coronavirus au fost „ilegale.” Analiștii afirmă că acesta este cel mai recent efort ce urmărește sprijinirea președintelui Donald Trump în încercările sale de a modifica rezultatele alegerilor desfășurate la 3 noiembrie în Statele Unite și câștigate, conform proiecțiilor oferite de principalele organizații media, de către democratul Joe Biden. În timp ce conservatorii au salutat decizia oficialilor din Texas de a contesta rezultatele în fața magistraților de la forul suprem, democrații și alți critici au respins acuzațiile de fraudă electorală și au insistat că Trump și aliații săi „subminează încrederea alegătorilor în procesul democratic din SUA.”

Acțiunea în justiție, anunțată de procurorul general din Texas, republicanul Ken Paxton, a fost depusă direct la Curtea Supremă, care are o majoritate conservatoare de 6 la 3, inclusiv trei judecători numiți de către președintele Trump: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett.

Procurorul general din Texas i-a acuzat pe oficialii electorali din cele patru state că nu au protejat votul prin corespondență împotriva fraudei, diminuând astfel „importanța voturilor exprimate în statele care respectă în mod legal structura electorală prevăzută în Constituție.” Paxton susține că oficialii din Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin au folosit pandemia de coronavirus ca scuză pentru a-și schimba ilegal regulile electorale.

Statul Texas cere Curții Supreme să blocheze de la numărătoare voturile Colegiului Electoral din cele patru state. Georgia are 16 voturi electorale, la fel ca și Michigan, în timp ce Wisconsin are 10 voturi, iar Pennsylvania are 20. Cele patru state au în total 62 de voturi.

Potrivit numărătorii realizate de CNN, Joe Biden a acumulat până acum 306 voturi electorale, el câștigând 51.3% din opțiunile electorale ale alegătorilor, în timp ce Trump are 232 de voturi electorale, reprezentând 46.8% din voturi.

La rândul său, canalul FoxNews susține că democratul Biden are asigurate 306 voturi electorale, față de cele 232 de voturi pentru Trump.

Prognozele ambelor posturi de televiziune arată faptul că Biden a depășit cele 270 de voturi necesare pentru a câștiga alegerile și a deveni cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite. În plus, democratul a câștigat și votul popular național cu mai mult de 7 milioane de voturi. Dacă încercările lui Trump de a modifica rezultatele alegerilor eșuează, la 12:01, pe 20 ianuarie 2021, Joe Biden va depune jurământul de președinte al Americii.

De asemenea, Texas cere Curții Supreme să amâne data rezervată pentru întrunirea Colegiului Electoral unde sunt exprimate voturile pentru președinte și vicepreședinte, acestea urmând apoi să fie transmise Congresului. Această dată – 14 decembrie – a fost stabilită prin lege în 1887.

Șanse reduse de reușită

Analiști citați de Reuters au remarcat că acțiunea inițiată de procurorul Ken Paxton s-a făcut la Curtea Supremă, mai degrabă decât la o instanță inferioară, așa cum este permis pentru anumite litigii între state. Cel mai probabil procurorul general din Texas speră că plângerea sa va fi luată în considerare de forul suprem, unde conservatorii se bucură acum de o majoritate solidă după confirmarea de către Senatul de la Washington, la sfârșitul lunii octombrie, a judecătoarei Amy Coney Barrett.

Experții legali consideră însă că Curtea Supremă nu este obligată să audieze cazul declanșat de procurorul general din Texas, mai ales în condițiile în care forul suprem a declarat în deciziile sale anterioare că „jurisdicția sa inițială”, care îi permite să audieze în mod direct litigiile dintre state, ar trebui invocată cu moderație.

Comentatorii americani au indicat faptul că procesul reprezintă cel mai recent efort legal din partea aliaților lui Trump prin care se urmărește modificarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Până în prezent, aceste încercări legale au eșuat, iar experții s-au declarat convinși că este puțin probabil ca acțiunea inițiată de statul Texas să reușească.

Paul Smith, profesor și expert în drepturi electorale la facultatea de drept a Georgetown University, a declarat că Texasul nu are o bază legitimă pentru proces. „Nu există nicio modalitate posibilă ca statul Texas să se plângă de modul în care alte state au numărat voturile și de modul în care acestea sunt pe punctul de a-și exprima voturile electorale,” a spus Smith.

Mai mult, disputele electorale sunt menite a fi soluționate de membrii Congresului atunci când aceștia se vor întruni pe 6 ianuarie pentru a număra în mod oficial voturile Colegiului Electoral, a declarat Ned Foley, profesor de drept constituțional  de la Moritz College of Law din cadrul Ohio State University. „Aș spune că instanța nu ar vrea să fie târâtă în mijlocul acestei dispute,” a adăugat Foley. (Conform Constituției, Congresul se va întruni într-o ședință comună pe 6 ianuarie pentru a număra voturile și pentru a certifica oficial un câștigător al scrutinul prezidențial pe baza votului total.)

În ultimii ani, Paxton a fost un aliat de nădejde al lui Trump într-o serie de chestiuni legale, iar un caz pe care l-a instrumentalizat în încercarea de a invalida legea privind asistența medicală Affordable Care Act (așa-numita Obamacare) a ajuns la Curtea Supremă a SUA anul acesta. Administrația Trump s-a alăturat acțiunii lui Paxton în acest caz.

Conservatorii americani s-au grăbit să salute acțiunea lui Paxton împotriva statelor Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. „God Bless Texas,” a scris pe Twitter guvernatorul republican al statului, Greg Abbott, în timp ce o internaută a afirmat: „În calitate de votant roșu al Texasului, eu și restul statului meu roșu, am fost paralizați de incapacitatea lor (AZ, PA, GA, NV, MI) de a organiza alegeri sigure.”

Ce afirmă statele acuzate

Procurorul general din Michigan, democrata Dana Nessel, a descris acțiunea în instanță a statului Texas drept „o scamatorie publicitară, nu o pledoarie legală serioasă.”

„Eroziunea încrederii în sistemul nostru democratic nu se datorează oamenilor buni din Michigan, Wisconsin, Georgia sau Pennsylvania, ci mai degrabă oficialilor partizani, precum domnul Paxton, care plasează loialitatea față de o persoană în fața loialității pentru țara lor,” a adăugat Nessel, citată de Reuters.

Procurorul general din Pennsylvania, democratul Josh Shapiro, a declarat și el: „Aceste atacuri continue asupra sistemului nostru de alegeri corecte și libere nu au niciun merit și sunt mai mult decât nesăbuite.”

De asemenea, o purtătoare de cuvânt a biroului procurorului general al Georgiei, republicanul Chris Carr, a afirmat: „Cu tot respectul, procurorul general din Texas greșește în mod constituțional, legal și factual cu privire la Georgia.” De altfel, președintele ales Joe Biden a fost oficial validat, pentru a treia oară, drept câștigător al alegerilor prezidențiale din acest an din Georgia. „Am numărat buletinele votate legal de trei ori și rezultatele au rămas neschimbate,” a declarat luni secretarul de stat din Peach State, republicanul Brad Raffensperger.

În zilele imediat următoare scrutinului de la 3 noiembrie, Team Trump și susținătorii republicanului au declanșat mai multe acțiuni în instanță în Georgia, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin și alte state, susținând producerea unor fraudă electorale pe scară largă, mai ales în statele unde democrații se află la putere. Trump a pierdut aceste patru state după ce le-a câștigat în 2016.

Procurorul general al SUA, Bill Barr, a declarat săptămâna trecută că Departamentul de Justiție nu a găsit nicio dovadă a unei fraude la vot la un nivel care ar fi schimbat rezultatul alegerilor. Cu toate acestea, Departamentul Justiției a primit undă verde să investigheze acuzațiile de fraudă electorală care ar fi avut loc în unele state.

Democrații și alți critici l-au acuzat pe președintele Trump că urmărește să reducă încrederea opiniei publice în integritatea alegerilor din Statele Unite și să submineze democrația americană încercând să modifice voința alegătorilor.

Oficialii din cele patru state date în judecată au declarat că nu au găsit nicio dovadă a unor fraude care să schimbe rezultatele alegerilor. Este adevărat, anul acesta a existat o creștere semnificativă a numărului de voturi exprimate prin corepsondență din cauza pandemiei, deoarece mulți americani au preferat să nu meargă la secțiile de votare pentru a evita răspândirea COVID-19.

Potrivit PewResearch, alegerile din acest an au înregistrat un număr record de voturi prin corespondență, respectiv aproximativ 65 de milioane, iar rezultatul cursei prezidențiale dintre Trump și Biden din câteva state cheie a fost decis de aceste sufragii, relatează  G4Media.ro .

Surse: CNBC, Reuters, FoxNews, CNN, PewResearch, Twitter


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana, se pare, a intrat în ultima fază...

2 De citit...

3 VIDEO A fost descoperit prostul anului în România

4 Cine este milionarul român care a sărbătorit alături de Donald Trump, la Mar-a-Lago

5 „Obișnuiți-vă cu ideea / ”. Semnificația pozei, devenită virală, cu Elon Musk în timp ce cară o chiuvetă la Casa Alba