ȘOC! Procurorii cer condamnarea lui Liviu Dragnea la 7 ani şi jumătate de închisoare cu executare! Pronunțarea, pe 29 mai

ȘOC! Procurorii cer condamnarea lui Liviu Dragnea la 7 ani şi jumătate de închisoare cu executare! Pronunțarea, pe 29 mai

Procurorul DNA a cerut marţi condamnarea lui Liviu Dragnea la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în procesul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 28 mai termen pentru pronunţarea sentinţei. DNA cere suspendarea procesului pentru fosta soţie a lui Dragnea, care şi-a plătit prejudiciul.

Comisarul.ro transmite, preluând  G4Media.ro , de la Înalta Curte cele mai importante momente:

14.12: Liviu Dragnea a ieşit pe hol şi discută cu avocatul Nazat

13.47: Îşi susţin pledoariile avocaţii Toni Neacşu şi Maria Văsîi pentru inculpata Bombonica Prodana

13.45: Un prim termen al pronunţării va fi pe 29 mai, a anunţat instanţa.

13.27: Pledează Adrian Georgescu, avocatul inculpatei Floarea Alesu

12.50: S-a reluat procesul. Îşi susţine pledoaria Marian Nazat, avocatul lui Liviu Dragnea. 

El cere achitarea clientului sau, sustinand ca DNA a folosit ca proba directa declaratia fostei sefe a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu. Afirmatiile acesteia ar fi insa in contradictie cu declaratiile facute de una din secretarele PSD, Anisa Stoica.

Avocatul a atacat si afirmatiile facute de Alesu, despre intalnirile cu Dragnea in care discuta situatia secretarelor.

"Remarc o preocupare a doamnei de a face vorbire despre aceste pretinse intalniri in absenta oricarei persoane, astfel incat sa nu fie probate", a spus avocatul.

"Alesu a sustinut ca aceste discutii cu Dragnea au fost in cadrul discutiilor pe marginea organigramei. Dragnea a negat o astfel de discutie intr-un astfel de context, iar martora Magheru a infirmat o astfel de discutie", a combatut Nazat acuzatiile DNA.

Potrivit acestuia, anchetatorii s-ar fi folosit de simple presupuneri, de indicii.

"Completul de judecata a incercat sa extinda cercetarile, sa administreze toate posibilele mijloace de probe pentru a afla adevarul, probele la dosar nu combat prezumtia de nevinovatie a domnului Dragnea. Niciun martor audiat nu a facut trimitere la o presupusa instigare a domnului Dragnea. Invocarea acestor declaratii de martori nu poate sustine decat nevinovatia. Solicit achitarea domnului Dragnea!", a solicitat Marian Nazat.

In cazul infractiunii de fals intelectual, el spune ca aceasta ar fi descrisa de procurori extrem de vag.

"Nu am observat in niciun document ca s-a inceput urmarirea penala impotriva lui Dragnea si pentru complicitatea la abuz in serviciu. Vi se cere sa-l condamnati pe Dragnea pentru o infractiune pentru care nu s-a pus in miscare urmarirea penala", sustine avocatul.

12.36: În timp ce Liviu Dragnea fuma în curtea Înaltei Curţi, un protestatar i-a cerut să semneze petiţia “Fără penali în funcţiile publice”. Liviu Dragnea a spus că va semna după ce preşedintele Klaus Iohannis dă banii pe casele pierdute.

12.22 O ziaristă îl întreabă pe Dragnea: Ca să o parafrazez pe doamna Dăncilă, orice om ii este teamă e o pedeapsă? Dragnea răspunde: Oricărui om îi este teamă de o pedeapsă.

12.21: Liviu Dragnea către ziarişti despre pedeapsa cerută de DNA: Încă în România deciziile sunt luate de judecători

12.15: Avocatul lui Liviu Dragnea, Marian Nazat, a izbucnit către avocatul Bombonicăi Dragnea, chemându-l la ordine.

12.12: Se ia pauză până la 12.30.

12.10: Dragnea a ascultat extrem de atent cererile procurorului DNA. A bătut cu degetele în telefon în timp ce îl asculta pe procuror

12.06: Surpriză majoră: procurorul DNA cere suspendarea procesului pentru Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, pentru că şi-a plătit prejudiciul.

12.06: Procurorul DNA cere condamnarea lui Liviu Dragnea la 7 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Procurorul DNA cere instanţei ca la Liviu Dragnea să se constate că faptele sunt concurente cu pedeapsa cu suspendare şi spune că se impune anularea suspendării conditionate

12.05: Procurorul DNA cere pentru inculpaţii Marica şi Marineci pedepse către minimum de 3 ani

12.01: Procurorul cere pedepse cu închisoarea cu executare pentru inculpaţi. Liviu Dragnea ascultă cu atenţie. Procurorul DNA cere condamnarea inculpaţilor Botorogeanu, Stoica şi Nicusor Gheorghe la o pedeapsa orientată catre minim pentru că au recunoscut faptele

11.40: Liviu Dragnea a consultat în timpul procesului site-uri cu undiţe, lansete şi cârlige. Între timp şi-a dat haina jos, în sală fiind foarte cald.

11.15: Un avocat a închis geamul pentru că se aud foarte tare strigătele protestatarilor

11.03: Procurorul DNA de şedinţă îşi susţine pledoaria finală de peste o oră. La final va anunţa pedeapsa pe care o cere pentru inculpaţi

11.01: În sala de judecată se aud strigăte puternice de afară de la protestatari anti-Dragnea

10:53 - Procurorul DNA a citat, in acuzare, mai multe declaratii date de martori si de inculpati in fata Inaltei Curti. Acesta a aratat ca mai multi inculpati au recunoscut acuzatiile, inclusiv cele doua secretare PSD.

Una din declaratiile cheie este cea data de Anisa Stoica, secretara PSD care a facut mai multe afirmatii privind rolul lui Liviu Dragnea in angajarea sa.

"Declaratiile acesteia se coroboreaza cu declaratiile fostei sale sefe, Floarea Alesu", a precizat DNA. Procurorul a mai dat detalii si despre modul in care in cadrul DGASPC Teleorman s-a constituit un Serviciu, condus de Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, si in cadrul caruia au fost angajate cele doua secretare PSD.

Procurorul DNA pune acum concluzii si pe vinovatia celorlalti inculpati din dosar, prezinta probele pe care-si bazeaza acuzatiile si trece in revista cele mai importante declaratii.

10:42 - Sala este arhiplina, inculpati, avocati, gura-casca. O parte din jurnalisti stau in boxa arestatilor, pentru ca nu au mai avut loc.

*** Dragnea, pentru ca nu avea scaun, dupa ce a venit din pauza, si-a luat un scaun din boxa arestatilor.

10.33: Procurorul DNA îşi continuă pledoaria, prezintă rechizitoriul şi acuzaţiile. Vorbeşte de aproape o oră. 

El a aratat ca la finalul cercetarii judecatoresti, acuzatiile din rechizitoriu se confirma: ca cele doua secretare PSD au fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman.

DNA arata ca angajatii DGASPC Teleorman au incalcat legislatia primara cand le-au angajat si mentinut in functii pe Botorogeanu si Stoica, una din conditiile pentru infractiunea de abuz in serviciu.

"Norma de munca era de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Angajatorul trebuia sa aplice sanctiuni, daca erau incalcate normele, potrivit legislatiei in vigoare", arata DNA. Procurorul citeste pasaje din Legea privind statutul functionarului public. Acesta arata ca a fost incalcata si legislatia secundara in acest caz.

In cazul lui Dragnea, procurorul arata ca acesta este acuzat de instigare la abuz in serviciu, deoarece el ar fi instigat-o pe Floarea Alesu sa le mentina in functie pe cele doua secretare.

"Probatoriul administrat in timpul cercetarii penale si cercetarii judecatoresti arata ca acesta, in calitate de presedinte al CJ Teleorman si PSD Teleorman, a determinat-o pe Anisa Stoica in cadrul DGASPC Teleorman, in subordinea CJ Teleorman, dar sa-si desfasoare activitatea la PSD Teleorman", a prezentat reprezentatul Ministerului Public, cazul Anisei Stoica.

"El stia ca cele doua lucrau la PSD Teleorman", a punctat procurorul. "Dragnea controla DGASPC Teleorman, de unde cele doua isi incasau salariul", a mai aratat DNA. Acesta citeste mai multe pasaje din declaratia data de liderul PSD in instanta.

Liviu Dragnea urmareste cu atentia pledoaria acuzarii.

Procurorul DNA cere respingerea apararilor facute de avocatii liderului PSD, care spuneau ca Dragnea nu avea atributii de coordonare a DGASPC Teleorman.

10.08: Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, lipseşte de la ultimul termen de judecată. Este reprezentată de avocatul său

10.05: Liviu Dragnea ascultă îngândurat pledoaria procurorului DNA

9.58: Practic, Liviu Dragnea nu mai poate spera la o amânare pe termen lung. Instanţa a anunţat că nu se va pronunţa astăzi.

* Detaliu de atmosferă: Din lipsa spațiului, unii ziariști stau în boxa Acuzaților

9.56: Instanţa a anunţat că cercetarea judecătorească e încheiată, se susţin pledoariile finale. A început procurorul DNA

9.45: Rodica Misloş susține ca la DNA procurorul a făcut presiuni asupra ei, că i-ar zis că poate să îi dea NUP, dar nu vrea că nu știe cu cine ţine și să se descurce cu justiția. Micloş mai spune că procurorul era deranjat că nu dă declarații în defavoarea lui Dragnea. Discuţia cu procurorul Matei George Adrian nu a fost înregistrată, aşa că nu există probe în susţinerea declaraţiilor sale. Rodica Miloş era director delegat la Protecţia Copilului Teleorman înaintea Floarei Alesu  şi ea a semnat contractul uneia dintre secretarele despre care procurorii susţin că a fost angajată fictiv.

9.43: Acum este audiată Rodica Micloş, care a semnat contractele de angajare a celor două secretare.

9.38: Președintele completului de judecată e Ștefan Pistol, ceilalți judecători sunt Constantin Epure și Geanina Arghir

9.37: A revenit instanţa şi din oficiu a pus în discuție necesitatea unui supliment de declaraţie a lui Alesu Floarea. Acum e audiată Alesu Floarea, directoarea de la Protecția Copilului Teleorman

9.32: S-a luat o pauză pentru că lipseşte o avocată

9.30: A început procesul. Instanţa a cerut avocaţilor să îşi spună punctul de vedere faţă de răspunsul DNA privind probele obţinute în baza protocolului DNA-SRI. 

Avocatul Floarei Alesu a aratat instantei ca dupa ce a studiat documentele DNA, privind colaborarea cu SRI in acest dosar, nu a observat ca acestea ar contine date care ar fi fost obtinute in baza unor echipe comune de ancheta. "In acest caz, noi nu am identificat motive pentru a cere excluderea acestor probe", a explicat avocatul.

9.27: Liviu Dragnea a venit la 8.55. S-a aşezat în rândul doi, fără să facă declaraţii.

9. 20: Potrivit informațiilor G4Media.ro, DNA a trimis un colet cu 32 de DVD-uri, dar precizează că nu a folosit probele rezultate din mandatele pe siguranță națională în dosar. Instanta le a cerut avocaților sa își spuna punctul de vedere fata de răspunsul DNA.

…..

Background. La termenul trecut, magistraţii au admis o cerere a avocaţilor şi au solicitat DNA să spună dacă a existat o cooperare cu SRI în instrumentarea acestui dosar.

“Încuviinţează trimiterea unei adrese la DNA. Dacă a existat o cooperare între cele două instituţii, dacă există şi alte documente aflate în custodia celor două instituţii şi, în caz afirmativ, să ne fie înaintate şi să se comunice în ce a constat, concret, această cooperare în legătură cu instrumentarea dosarului”, a anunţat preşedintele completului, judecătorul Ştefan Pistol.

Dosarul a fost trimis în instanţă de DNA în iulie 2016 iar procesul a început pe fond în ianuarie 2017, având 14 termene de judecată.

Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei: Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman; Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei; Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman; Valentina Mirela Marinca, la data faptelor şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei; Nicuşor Gheorghe, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare; Constantin Claudiu Balaban, fost şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din municipiul Alexandria; Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica, ambele funcţionare în cadrul DGASPC Teleorman; Rodica Miloş (fostă Ogrija, fostă Drăghici), director executiv adjunct al DGASPC Teleorman.

Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul Organizaţiei PSD Teleorman.

În decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei judeţene PSD Teleorman.

DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.





populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...