ȘOC! Mircea Dumitru, rectorul Universității București, a DEMISIONAT din CNATDCU în semn de PROTEST față de numirea IMBECILULUI ca ministru al Educației! Mesaj INCENDIAR!
Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti si unul dintre putinii rectori care nu au semnat scrisoarea de sustinere a lui Valentin Popa pentru Ministerul Educatiei, a demisionat din CNATDCU, potrivit unei postari pe pagina sa de Facebook. Dumitru anunta ca a demisionat din cauza desemnarii ca ministru al Educatiei in Guvernul Dancila a unui universitar care "sufera dramatice episoade de lupta infantila cu gramatica de baza a limbii romane". Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este o institutie esentiala pentru mediul universitar, fiind practic gardianul corectitudinii academice.
Reamintim ca 44 de rectori si-au anuntat public prin scrisori deschise sprijinul fata de Valentin Popa, in ciuda criticilor societatii civile fata de precaritatea limbii romane folosite de rectorul Universitatii din Suceava. Initial, pe listele de semnaturi pro-Popa aparea si numele rectorului UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, dar acesta s-a delimitat ulterior de demers.
Mircea Dumitru a fost ministrul Educatiei in Guvernul Ciolos. Impreuna cu rectorii altor patru mari universitati romanesti, el a pus bazele Consortiului Universitaria, care are deseori pozitii pro-reforma in educatie. Consortiul Universitaria este o contrapondere la Consiliul National al Rectorilor, care reuneste rectorii universitatilor mai mici.
CNATDCU a primit in ultimii ani o atentie uriasa din partea clasei politice, date fiind verdictele de plagiat pe banda rulanta in cazul unor demnitari de rang inalt precum Gabriel Oprea, Petre Toba, Florentin Pandele.
Institutia a fost in permanenta vanata de politicienii anti-reforma. Anul trecut, academicianul Marius Andruh si-a dat demisia de la conducerea CNATDCU dupa ce ministrul Educatiei din Guvernul Grindeanu, Pavel Nastase, a schimbat structura Consiliului General al CNATDCU si conducerile unor comisii de specialitate. La acel moment, in locul lui Andruh a fost pus in functie presedintele Academiei Romane, Valentin Vlad (care a murit in decembrie anul trecut).
Mesajul integral al lui Mircea Dumitru:
„Vă rog să luați notă de demisia mea din toate funcțiile pe care le ocup în cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU): membru în Consiliul General, Președinte al Comisiei de Filosofie, membru al Comisiei de Filosofie.
Domnule Ministru,
Prezența mea în acest Consiliu ar fi total irelevantă și ar induce unui observator imparțial de bună credință falsa impresie a unui acord de fond între viziunea dumneavoastră și a mea cu privire la standardele eticii academice, în timp ce mie îmi este evident, urmărind declarațiile publice de astăzi ale domniei voastre, că aș fi pus în situația de a accepta compromisuri care sunt inacceptabile.
Am reflectat la nevoia de a pune în acord conduita mea publică și asumarea unor funcții în serviciul comunității academice cu valorile integrității profesionale în care continui să cred cu obstinație. Și am ajuns la concluzia că un act salubru de minimă decență publică este să mă retrag din toate funcțiile asociate cu funcționarea Ministerului Educației.
Atâta timp cât poziția de ministru a fost girată de un obedient membru de partid, executant servil al poruncilor venite ”de la centru”, deși nu m-am simțit în ordine cu mine însumi, am considerat că nu există - încă - o puternică incompatibilitate între, pe de o parte, faptul ca demnitarul cu cea mai înaltă funcție în sistemul de educație era un agramat lamentabil și un incult irecuperabil și, pe de altă parte, lucrarea mea în slujba acreditării academice în domeniul meu de expertiză, filosofia. Am considerat că e o datorie pe care o am față de comunitatea mea profesională.
Dar acum, lucrurile au luat o întorsătura grotescă!
Atunci când demnitatea publică ocupată cândva de Spiru Haret îi revine unui universitar care este și rector, iar acesta suferă dramatice episoade de luptă infantilă cu gramatica de bază a limbii române și ar trebui, mai degrabă, să "pună mâna" pe o carte elementară de sintaxă și de semantică a frazei, decât să gestioneze o reponsabilitate uriașă pentru copiii și viitorul acestei țări, ... ei bine! în astfel de circumstanțe, prezența mea în continuare în consilii ale ministerului ar dăuna mult propriei mele sănătăți sufletești.
Din păcate sau, cine știe, poate din fericire, constat că nu mai sunt contemporan cu propria mea epocă sau cu timpul vieții mele! Este momentul să ma retrag în liniște și să "îmi cultiv propria grădină” (Voltaire).
Fără speranță, dar împăcat cu mine însumi,
Mircea Dumitru„