ȘOC! LISTA instanțelor și parchetelor unde magistrații au declanșat proteste.
ȘOC! LISTA instanțelor și parchetelor unde magistrații au declanșat proteste. Judecătorii și procurorii din 21 de judecătorii și tribunale din țară și din peste 30 de parchete au suspendat activitatea, în timp ce magistrații altor instanțe au recurs la forme de protest precum suspendarea activității cu publicul, potrivit datelor transmise miercuri seară de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. Primele proteste față de Ordonanța de Urgență care a modificat din nou legile justiției au fost declanșate de magistrați săptămâna trecută și au continuat să se extindă și după anunțul ministrului Justiției de abrogare a articolului care le permitea și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor.
Instanțe cu activitate suspendată: Tribunalul Cluj, Tribunalul Maramureș (+ purtare de banderole), Judecătoriile Dej, Sectorului 2, Cluj, Târgoviște, Gherla, Iași ( 2 ore+banderole), Slatina, Timișoara, Sibiu, Miercurea Ciuc, Curtea de Apel Constanța, Tribunalul Ialomița, Judecătoria Slobozia, Judecătoria Sectorului 4, Judecătoria Ploiești, Judecătoria Sectorului 6 (2 ore), Judecătoria Sector 1, Judecătoria Oradea (11.00:12.00), Tribunalul București (amânarea cauzelor neurgente pentru o săptămană).
Alte forme de protest: Curtea de Apel Pitești - suspendarea activității cu publicul, Tribunalul Special Mureș - bandelore și proteste în fața instanței timp de 5 zile, Curtea de Apel Brașov - declanșarea procedurii de revocare a Liei Savonea, președintele CSM, Tribunalul Olt - comunicat de susținere, Judecătoria Slatina - protest în fața instanței, Judecătoria Arad - comunicat și afișare a deciziei la avizier, Judecătoria Râmnicu Vâlcea - comunicat și amânare pronunțare hotărâri.
Parchete cu activitate suspendată: Parchetul Judecătoriei Constanța, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Brașov, Parchetul Judecătoriei Timișoara, Parchetul Judecătoriei Pitești, Parchetul Tribunalului Argeș, Parchetul Tribunalului Mureș, Parchetele judecătoriilor sectoarelor 1, 2, 3, 4, 5, 6, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Bacău, Parchetul Judecătoriei Cluj, Parchetul Judecătoriei Turda, DIICOT, Parchetul Judecătoriei Tarnăveni, Parchetul Judecătoriei Corabia, Parchetul Tribunalului Constanța, Parchetul Judecătoriei Moinești, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Satu Mare, Parchetul Judecătoriei Carei, Parchetul Judecătoriei Negrești Oaș, Parchetul Tribunalului București (2 ore pe zi) . Activitatea suspendată înseamnă că că este suspendată toată activitatea, în afară de urgențe.
Parchete cu activitatea judiciară suspendată: Parchetul Tribunalului Harghita, Parchetul Judecătoriilor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița. Activitatea judiciară suspendată înseamnă că procurorii nu participă la ședințele de judecată. Parchete în care a fost suspendată activitatea cu publicul: Parchetele judecătoriilor Buzău, Român, Târgu Mureș, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Iași, Parchetul Tribunalului București, Parchetul Judecătoriei Botoșani, Parchetul Tribunalului Covasna, Parchetul Tribunalului Brăila, Parchetul Judecătoriei Însurătei, Parchetul Judecătoriei Baia Mare, Parchetul Judecătoriei Ploiești (banderole), Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Timiș (+ banderole), Parchetul Judecătoriei Onești, Parchetul Tribunalului Vâlcea, Parchetul Judecătoriei Avrig, Parchetul Tribunalului București, Parchetul Tribunalului Neamț (+ banderole).
Judecătorii și procurorii au declanșat în ultimele zile proteste fără precedent, ieșind în stradă sau suspendându-și activitatea, în semn de protest față de adoptarea Ordonanței de Urgență care modifică din nou legile justiției.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni seară că prevederea din Ordonanța de Urgență 7 care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți la conducerea parchetelor va fi abrogată. Este singura modificare din controversata Ordonanță de modificare a legilor justiției la care Guvernul renunță. Au rămas astfel în vigoare celelalte prevederi controversate, precum scoaterea Secției de anchetare a magistraților din subordinea procurorului general sau delegarea procurorilor în funcții de conducere.
Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției la finalul întâlnirii de două ore de la Guvern la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă și președintele CSM, Lia Savonea, dar și reprezentanții Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociației Magistraților, Asociației Procurorilor, Inspecției Judiciare și ai Secției de anchetare a magistraților.
Mulți dintre magistrați spun că asociațiile care au mers la Guvern nu au reprezentativitate și au decis să continue protestele, considerând că singura soluție este abrogarea integrală a OUG 7.